Tik 7 proc. lietuvių pernai pavyko įgyvendinti sau Naujiems metams užsibrėžtus tikslus, 40 proc. apklaustųjų tai pavyko iš dalies. Tokius duomenis atskleidė „Barbora“ užsakymu „Spinter Research“ metų pabaigoje atliktas tyrimas. Tai paskatino e. prekybininkę inicijuoti pokyčių programą tam, kad sutelktų pokyčių siekiančius žmones ir pagelbėtų jiems naujametinius pažadus išpildyti.

Tyrimas taip pat atskleidė sritis, kuriose pokyčių trokštama labiausiai. Daugiau nei trečdalis (36 proc.) lietuvių, žengdami į 2024-uosius metus, sau kėlė pažadus, susijusius su sveikata: pradėti sportuoti, sveikiau maitinis, mesti rūkyti, numesti svorio, labiau rūpintis emocine sveikata ir kt. Tuo tarpu 26 proc. respondentų sieks pokyčių, susijusių su gyvenimo būdu (skirti daugiau laiko naujiems ir seniems pomėgiams, daugiau laiko būti su šeima ir draugais, mažiau laiko socialiniuose tinkluose ir kt.). Pažadus siekti pokyčių finansų srityje kėlė 21 proc. gyventojų.

Naujametiniai pažadai – it sunkus nešulys?

Anot Rimantės Kulvinskytės, daugelis mūsų Naujuosius metus pradedame su reikalavimų, ką norime pakeisti savo gyvenime, kuo jį papildyti, sąrašu. Tačiau paprastai tas sąrašas būna tokio dydžio, sunkumo ir ilgumo, kad tampa ne akstinu smagesniam gyvenimui , o dar vienu nešuliu, kurį reikia tempti su savimi šalia rutinos ir kitų įsipareigojimų.

„Viskas baigiasi tuo, kad mes tų pažadų sau nesilaikome. O tuomet nusiviliame savimi, galiausiai nustojame netgi pažadus sau duoti – užsisukame užburtame savigraužos ir nepasitenkinimo savimi rate. Aš šito viso velnio ragavau, žinau, koks tai yra jausmas. Ilgus metus praleidau ieškodama atsakymų, ką daryti, kad galėčiau keistis ir susikurti smagų, laimingą gyvenimą“, – atvirai dalinasi R. Kulvinskytė.

Laimingesnis gyvenimas – tai ne burbulų pilna vonia

Laimės tyrinėtojos teigimu, laimingesnis gyvenimas ar meilė sau tai nėra, kaip įprasta manyti, pilna burbulų vonia, šokoladas ar televizorius. „Tai yra tokio gyvenimo susikūrimas, nuo kurio nesinori pabėgti, užsimiršti telefone ar taurėje. Tai yra susikurti autentišką savo laimės formulę ir savo laimingą gyvenimą. Tokį, kokiame norėtume būti, jį jausti, juo didžiuotis ir juo mėgautis“, – tvirtina pašnekovė.

Mėgautis gyvenimu kasdienybėje R. Kulvinskytei ir jos šeimai, padeda maži, nieko nekainuojantys, bet labai veiksmingi dienos ritualai. Rytą ji paprastai pradeda nuo trumpos savo kūno pajautimo praktikos, kai dar gulint lovoje mintimis ir dėmesiu perbėgama per kiekvieną savo kūno dalį. „Ši nuostabi praktika padeda pabudus ne šokti į darbus ir įsipareigojimus, o pabūti taikoje su savo kūnu“, – tikina rašytoja. Be to, ji pirmąją ryto valandą praleidžia be išmaniojo telefono rankose – taip neleidžia išoriniam pasauliui jos pasiglemžti.

Išsamiai apie šią praktiką bei apie tai, kaip dėmesingai stabtelti dienos metu, kaip užbaigti dieną su dėkingumu ir su labai paprasta, net vaikams tinkama vakarinio dušo procedūra, „nusiplaunant“ dienos rūpesčius, R. Kulvinskytė pasidalins su visais, užsiregistravusiais į nemokamą „Barbora“ pokyčių programą. Šioje programoje laimės tyrinėtoja taip pat primins apie tinkamo miego ir mitybos, gebėjimo pasidžiaugti mažomis pergalėmis svarbą bei atskleis keletą mažyčių paslapčių, kaip auginti ir stiprinti savo laimės raumenį.

Programoje – ir I. Trusovės mitybos patarimai bei mankšta namuose su Kamtauta Braške

Prisijungusių prie „Barbora“ pokyčių programos taip pat lauks dietistės Indrės Trusovės patarimai, kaip keisti mitybos įpročius į sveikesnius. Visus pasižadėjusius daugiau judėti Laima Povilaitytė, geriau žinoma kaip Kamtauta Braškė, pakvies smagiai pasportuoti kartu neišeinant iš namų.

„Mūsų užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad tik nedidelei daliai Lietuvos gyventojų pavyksta įgyvendinti sau duotus naujametinius pažadus. „Barbora“ – daugelio vartotojų kasdienio gyvenimo palydovė – nori ne tik palengvinti jų kasdienybę, bet ir padėti siekti savo tikslų ir Naujuosius metus pradėti pozityviai nusiteikus. Pasitelkę tris nuostabias savo srities žinoves – Rimantę Kulvinskytę, Indrę Trusovę ir Laimą Povilaitytę, inicijavome pokyčių programą. Tereikia užsiregistruoti ir šių eksperčių paprasti ir lengvai įgyvendinami patarimai ar mankštos video formatu pasieks dalyvių pašto dėžutes. Savo pokyčių kelyje jie neliks vieni“, – sako Deimantė Kamandulytė-Liepuonė, „Barbora“ marketingo projektų vadovė.

Registruotis į nemokamą „Barboros“ pokyčių programą kviečiame čia https://rezoliucijos2024.barbora.lt/.