Pokyčius pajuto lankytojai

„Breeam In-Use“ sertifikatas patvirtina, jog pastatas atitinka aukščiausius aplinkosaugos bei atsakingo valdymo standartus. Pasak V. Gražienės, tvarumas ir atsakingas vartojimas – vertybės, kuriomis kasdienėje veikloje vadovaujasi „Europa“, todėl sprendimas PC pritaikyti efektyvius, į tvarumą orientuotus sprendimus, tapo svarbia strategijos dalimi.

„Tvarumo, natūralumo, žaliosios krypties elementai – reikšminga mūsų pasirinktos drąsios ir inovatyvios strategijos dalis. „Europa“ vis labiau skleidžiasi kaip moderni, centrinio verslo rajono gyventojų ir lankytojų poreikius atliepianti traukos vieta, todėl lankytojai čia randa į tvarumą orientuotas prekybos ir poilsio erdves, o PC besikuriantys verslai vertina mūsų pastangas sumažinti jų sąnaudas bei sukurti tvarią aplinką jų veiklai. Tai, jog savo veikloje remiamės aukčiausiais standartais, patvirtina ir „Breeam“ „Very good“ įvertinimas“, – sakė V. Gražienė.

Biurų pastatų kaimynystė, kurioje įsikūręs prekybos centras, traukia jaunus ir talentingus žmones, kuriems tvarumas – ne tik skambus žodis, o kasdienybės dalis. „Pagrindinei klientų grupei – aplinkinių biurų pastatų bendruomenei – aktualus ne tik prekybos centras, veikiantis jų ritmu, bet ir socialiai atsakingas – investuojantis į inžinerinius bei architektūrinius sprendimus, leidžiančius sutaupyti energijos, užtikrinti patogią ir sveiką aplinką darbuojams bei lankytojams, taip pat sumažinti pastato poveikį aplinkai – mums svarbu atitikti tikslinės auditorijos lūkesčius“, – kalbėjo PC valdytoja.

 Viktorija Gražienė, „Europos“ valdytoja

Pasitelkė profesionalus

Pokyčius, reikalingus siekiant „Breeam“ „Very good“ įvertinimo, atliko bendrovė „City Service Engineering“, konsultavo tvaraus verslo konsultavimo ir sertifikavimo įmonė „VESTA Consulting“. Kaip komentavo šios bendrovės tvarios plėtros konsultantė Živilė Paškauskaitė-Urbonavičienė, norint gauti tarptautinį „Breeam“ įvertinimą tenka nuveikti gerokai daugiau nei reikalaujama techniniuose reglamentuose ar higienos normose.

Atliekant PC „Europa“ pastato vertinimą buvo parengta potvynio rizikos vertinimo ataskaita, įdiegti efektyvesni vandens naudojimo ir taupymo sprendimai, PC erdvėse sumontuota efektyvi ir kokybiška apšvietimo sistema. Daug dėmesio skirta individualių poreikių turintiems lankytojams, taip pat darbuotojams skirtoms erdvėms įrengti. PC veikiančių parduotuvių darbuotojai gali naudotis kokybiška bendra poilsio erdve. Šiltuoju metų laiku įrengiamos poilsio erdvės pastato prieigose. Šie sprendimai, pašnekovės žodžiais, ypač svarbūs, kalbant apie žmonių sveikatą ir gerovę, o PC „Europos“ erdvės puikiai pritaikytos skirtingų poreikių žmonėms, pavyzdžiui, tėvams su mažais vaikais ar negalią turintiems žmonėms.

Pasak V. Gražienės, pokyčiai, į kuriuos investavo „Europa“, prisidėjo prie pastato energinio efektyvumo, padeda taupyti energiją ir ją naudoti efektyviau, taigi, prisideda prie klimato kaitos mažinimo, tačiau vienas svarbiausių PC tikslų – investuoti kuriant patogesnę, kokybiškesnę aplinką lankytojams ir čia veikiantiems verslams.

PC „Europa“ ateityje planuojama ir daugiau pokyčių – atnaujinti ir automatizuoti pastato inžinerines sistemas, taip sutaupant dar daugiau energijos.

Prireikia nemažų investicijų

Pasaulyje populiariausia „Breeam“ metodologija apima daug skirtingų kategorijų: pastato poveikį sveikatai ir gerovei, energijos suvartojimo, susisiekimo, vandens suvartojimo, atliekų valdymo, ekologijos, aplinkosaugos ir inovatyvumo.

Anot Ž. Paškauskaitės-Urbonavičienės, vertinant pastatą, juos maloniai nustebino tai, jog PC „Europa“, kas ypač reta prekybos paskirties pastatuose, vėsinant pastatą jau ne vienerius metus naudojamas ekologiškas šaltnešis. Dar vienas pastato privalumas – patogi lokacija ir puikus susisiekimas viešuoju transportu. PC lankytojams įrengti dviračių stovai, skatinant judėjimą aplinkai draugišku transportu.

Pastatų tvarumo vertinimo standartas iki šiol – savanoriškas. „Apsisprendęs siekti kokybę ir tvarumą užtikrinančio „Breeam“ standarto, verslas renkasi parodyti, jog eina koja kojon su laiku, investuoja į pastatų tvarumą, mažesnes eksploatavimo išlaidas nuomininkams ir lankytojų bei PC įsikūrusių verslų gerovę. Netrukus planuojama atnaujinti „Breeam“ sertifikato metodiką, reikalavimai pastatams, neabejojama, dar sudėtingės. Nors net ir naujos statybos pastatams gauti „Very good“ įvertinimą tenka įdėti nemažai pastangų bei skirti investicijų, atnaujintuose pastatuose – jų dar daugiau, todėl verslo iniciatyva taupyti išteklius, investuoti į efektyvią įrangą, skirti ploto ir investicijų rūpinantis darbuotojų ir lankytojų gerove, tausoti aplinką, išties sveikintina“, – kalbėjo pašnekovė.

„Europa“ Vilniaus centriniame verslo rajone veikia nuo 2004 m. 22 tūkst kv. m plotą užimančiame prekybos centre įsikūrę beveik 70 prekybos ir paslaugų vietų. Centro savininkas – nekilnojamojo turto fondas „Baltic Horizon Fund. „Baltic Horizon Fund“ portfelis susideda iš 12 nekilnojamojo turto objektų Baltijos šalių sostinėse. Bendra fondo valdomo turto portfelio vertė viršija 278,8 mln. eurų. Lietuvoje, Vilniuje, be prekybos centro „Europa, fondui priklauso verslo namai „Meraki“ bei biurų kompleksas „North Star. Nuo 2022 m. lapkričio mėnesio prekybos centro „Europa“ nekilnojamojo turto valdytoju tapo nekilnojamojo turto konsultacijų lyderė „Newsec.