„Jau įprasta, kad gruodžio mėnesį kurorte jaučiamas šurmulys. Vieni atvyksta tik savaitgalio poilsiui, kiti ilgesnėms atostogoms ar šventes sutikti. Tad kurorto viešbučiai ir restoranai intensyviai ruošiasi priimti svečius, o miestas jau pradeda gyventi šventinėmis nuotaikomis“, – sako Rasa Kmitienė, Palangos turizmo informacijos centro direktorė.

Kalėdų eglutę įžiebs gruodžio 1 d.

Šiais metais sulig pirmąja kalendorinės žiemos diena Palanga tradiciškai įžiebs Kalėdų eglę, taip simboliškai paskelbdama žiemos ir Kalėdų laukimo pradžią. Visų, susirinkusių prie Palangos kurhauzo, laukia įspūdingas šviesų ir muzikos šou. Vieta stebuklingai akimirkai pasirinkta neatsitiktinai – į žiburiais nutviekstą miestą iš praeities sugrįš grafai Tiškevičiai, prieš 200 metų pradėję kurti mylimos Palangos istoriją.

Pagrindinės kurorto šventinės puošmenos meninė idėja iki šiol laikoma itin didelėje paslaptyje, tačiau žadama, kad ant jos sužibs net 12 tūkstančių lempučių. Daugybė Kalėdų dekoracijų spindės ir visame kurorte: naujomis dekoracijomis puošis Grafų Tiškevičių alėja, šventinę nuotaiką kurs ir pagrindinės, labiausiai lankomos kurorto gatvės. J. Basanavičiaus gatvėje puikuosis ir išpuoštų gyvų eglučių alėja, o šalia Kurhauzo ir kurorto centre bus įrengtos spindinčios tūrinės dekoracijos – jas bus galima ne tik apžiūrėti, bet ir pasižvalgyti jų viduje.

Įžiebta miesto eglė pradės skaičiuoti laiką iki Kalėdų ir Naujųjų metų, o tam, kad švenčių laukimas neprailgtų, visą gruodį skirtingose Palangos erdvėse vyks daugybė renginių, koncertų, edukacinių veiklų.

Viešbučiai ir restoranai kviečia žiemiškų pajūrio atostogų

Skaičiuojama, kad Palangos viešąsias vietas papuoš arti tūkstančio šventinių puošybos elementų. Ko gero, antra tiek, o gal ir daugiau savo įstaigoms ir jų aplinkai papuošti panaudos ir kurorto verslininkai, jau dabar baigiantys dėlioti dekoracijų akcentus, švenčių sutikimo programas ir valgiaraščius.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacija informuoja, jog lapkričio pabaigoje kurorte Kalėdoms rezervuota apie 60 proc., o Naujiesiems pasitikti – net apie 70 proc. kambarių. Nakvynės kainos, užsisakant dabar, svyruoja nuo 45 iki maždaug 245 eurų, priklausomai nuo viešbučio žvaigždučių skaičiaus ir to, kiek laiko liko iki švenčių.

Palangos viešbučiai svečiams šią žiemą siūlo ne vien pasitikti gražiausias metų šventes, bet ir surengti sau tikras žiemiškas atostogas pajūryje. Parengti specialūs poilsio paketai, kuriuose gausu SPA procedūrų, aktyvaus laiko su atžaloms, specialių vakaro valgiaraščių restoranuose, malonių šventinių staigmenų. Ypač daug veiklų viešbučiuose numatyta mažiesiems kurorto lankytojams: įvairios šventinės dirbtuvėlės, su mažaisiais dūks animatoriai, lauks interaktyvūs žaidimai, vyks Kalėdų senelio pasirodymai ir, žinoma, džiugins dovanos.

Parengti ir specialūs šventiniai pasiūlymai, kuriuose yra ir nakvynė, ir naujametė programa bei vakarienė, jų kainos taip pat labai įvairios. Priklausomai nuo programos ir šventinių valgių, Naujųjų sutikimas Palangos viešbučiuose gali kainuoti nuo 135 eurų asmeniui.

Kai kurie viešbučiai yra parengę naujamečius paketus, kur, pavyzdžiui, įskaičiuotos dvi nakvynės ir vakarienė. Tokiu atveju vienam asmeniui reikėtų iš savo biudžeto skirti apie 100–120 eurų.

Žiemiškoms svečių atostogoms pajūryje bei šventėms ypač rengiasi Palangos restoranai. Jie pristatys šventinių vakarienių valgiaraščius, pakvies paskanauti Kūčių ir Kalėdų valgių belaukiant Naujųjų. Naujametė programa ypač gausi pasiūlymų – kiekvienas restoranas sieks nustebinti svečią pasirinkta tematika, naujausiomis skonių tendencijomis. Galima bus rinktis ir 3, 5 ar net 7 patiekalų degustacines vakarienes, jas kuria garsiausi Palangos bei Lietuvos virtuvės šefai. Naujamečių vakarienių kainos labai skirtingos, jos prasideda nuo 40 eurų asmeniui.

Rūta Ščiogolevaitė

Viešbučiai ir restoranai vakarieniaujantiems svečiams suteiks progą paklausyti gyvo garso koncertų. Šventinių programų metu įvairiuose vietose pasirodys gausus būrys žinomų muzikos atlikėjų: Linas Adomaitis, Gabrielius Vagelis, Nijolė Pareigytė, Justinas Jarutis, Martynas Kavaliauskas, Rūta Ščiogolevaitė, grupė „Biplan“ ir kiti.

Palangos erdvės pakvips meduoliais ir burtais

Palangos turizmo informacijos centro direktorė R. Kmitienė visus, atvykusius į Palangą, kviečia būti ne tik tyliais stebėtojais, bet ir aktyviais dalyviais, mat renginių bei įvairių pramogų gruodžio mėnesį Palangoje apstu.

Norintiems pajusti šventinę nuotaiką, pasisemti naujų žinių bei patirčių, plačiai duris atvers Palangos kurhauzas – čia vykstantys edukaciniai užsiėmimai sudomins ne tik besidominčius švenčių tradicijomis, bet ir norinčius į savo gyvenimą įnešti šiek tiek magijos.

Visą gruodį kurortas kvies į smagias edukacijas, vyksiančias įvairiose kultūrinėse erdvėse – Kurhauze, Palangos burmistro Jono Šliūpo, Gintaro, Kurorto muziejuose ir kitur. Norintieji išbandys vaško žvakių liejimą, susipažins su atvirukų gamybos subtilybėmis, pasigamins šiaudinių žaisliukų, Kūčių bei kalėdinio stalo dekoracijų.

Gruodžio 10 d. edukacijų cikle „Dovanų meistarnė“ turėsite galimybę susipažinti su kalėdinių meduolių simboliais ir dekoravimo tradicijomis. Edukaciją vedanti konditerė „Cukraus fėja“ Gabrielė pažada gerą nuotaiką ir tikina – jokių ypatingų gebėjimų neprireiks, tik trupinėlio kantrybės ir didelio noro.

Tuos, kurie domisi burtais, gruodžio 17 d. užsukti kviečia kurhauze rengiama edukacinė programa „Advento burtai”. Advento laikas lydimas paslapties, susikaupimo, ramybės ir susitaikymo, tad etnografės Zitos Baniulaitytės vedamuose užsiėmimuose sužinosite apie lietuviškus papročius kalėdiniu laikotarpiu, tradicijas ir burtus.

Nepraleisti reikėtų ir gruodžio 22 d., mat čia pat edukaciją „Susikurk savo žiemos arbatą” ves žolininkė Danutė Kunčienė – išmoksite, kaip iš žiemą pajūryje esančių augalų pasigaminti arbatą, kuri džiugins vėsiais žiemos vakarais.

Filmų mėgėjus į Kurhauzą kvies kalėdinis kinas, kurorto kultūros erdvės žavės meno parodomis, o mažieji palangiškiai ir kurorto svečiai gruodžio 10 d. ir 17 d. laukiami Kalėdų senelio rezidencijoje miesto baseine. Visą gruodį Kalėdų senelį su palyda bus galima sutikti ir pačiose netikėčiausiose kurorto vietose.

Užburs melodijomis ir garsais

Švenčių laukimas Palangoje pakvips ne tik imbieriniais meduoliais ir aromatinga arbata, bet ir džiugins jaukia šventine muzika. Nemokamus muzikinius vakarus visą gruodžio mėnesį Palangos gyventojams bei svečiams dovanos daugybė atlikėjų – Rasa Doniela, Karolis Rupkus, Evelina Šaltytė, Vilius Trakys, Costa bei kiti.

Gruodžio 2 d. Palangos koncertų salėje savo pasirodymą surengs žymi Prancūzijos dainininkė Imany, pernai pakerėjusi publiką nauju teatralizuotu šou „Voodoo Cello“. Dainos, kuriose susipina įvairūs muzikos stiliai ir skamba pati Juodojo žemyno siela, bei neapsakomas subtilumas ir moteriškos energijos jėga – tai Imany kūrybos braižas.

Gruodžio 3 d. paslaptingą ir įspūdingą atmosferą savo muzika, scenografija ir šviesos bei lazerių efektais scenoje kurs sėkmės visame pasaulyje sulaukusi grigališkojo choralo trupė „Gregorian“, padovanosianti nepamirštamus įspūdžius ir kvapą gniaužiantį šou.

Gruodžio 7–9 d. Palangos koncertų salėje laukia net trys pasirodymai – skambiomis melodijomis šventinę nuotaiką kurs „Aktorių Trio“, o į muzikos, teatro ir šviesų sintezę pakvies Lina Rastokaitė. Pirmą kartą Palangos koncertų salėje skambės ir pačias širdies gelmes paliesiančios Gabrielės Vilkickytės dainos.

Šventiniai koncertai, vaidinimai ir miuziklai Palangos koncertų salės svečius džiugins iki pat Naujųjų metų, kuriuos griausmingai ir su geriausia pasaulio muzika pasitikti kvies naujametinis „Queen show“ renginys su Jeronimu Miliumi.

Jauki šventinė muzika skambės ir kitose kurorto kultūrinėse erdvėse. Gruodžio 3 d. į koncertą „Advento šviesoje“ pakvies Palangos kurorto muziejus, gruodžio 16 d. Kurhauzas – į koncertą „Mažasis princas“. Muzika čia skambės ir gruodžio 21 d. – klausytojų lauks muzikinis vakaras „Žiemos susitikimai“, o Palangos miesto viešosios bibliotekos erdves gruodžio 20 d. užlies „Kalėdinės klasikos“ melodijos.

Antroji Kalėdų diena Palangoje neįsivaizduojama be Palangos orkestro koncerto „Kalėdinės muzikos valanda“, kasmet klausytojus sukviečiančio į Palangos bažnyčią. O jau kitą dieną – gruodžio 27 d. – Kurhauze pasismaginti pakvies kalėdinis tradicinių šokių vakaras „Linksmiau be batų“.

Išlydint besibaigiančius metus, verta užsukti ir į Palangos gintaro muziejų, kuriame kamerinės muzikos mėgėjai bus laukiami jaukioje popietėje „Gruodžio susitikimai“, o vakare muzikiniai kerai skleisis Palangos kurhauze – čia klausytojų lauks naujametis koncertas „Kai aš įsimyliu...“

Senieji metai palydimi bei Naujieji sutinkami Palangoje bus tradiciškai prie Baltijos. Ties jūros tiltu vidurnaktį metų sandūrą pažymės įspūdingi fejerverkai.