Nepavaldus laikui receptas

Nealkoholinis „Švyturio Ekstra" atsirado kone kartu su dar jauna lietuviško nealkoholinio alaus rinka. Tačiau alaus someljė Jonas Lingys sako, kad jo skoniui – jau beveik 30 metų, nes verdamas jis iš tiek laiko gyvuojančio recepto, tik pats gamybos procesas ilgesnis ir sudėtingesnis.

„Atradome formulę, kuri per dešimtmečius įgijo ne tik išskirtinį statusą ir įrodė, kad yra nepavaldi laikui, bet ir tapo nealkoholinio „Švyturio Ekstra" siela. Nenuostabu, kad jis greitai išsikovojo savo pozicijas nealkoholinio alaus mėgėjų tarpe ir ne tik. Visgi pagaminti nealkoholinį alų – kur kas sudėtingesnė užduotis nei alkoholinį.

Mūsų aludariai darbą pradeda taip pat, kaip ir virdami tradicinį alų: pirmiausia, iš keturių aukščiausios kokybės ingredientų – salyklo, apynių, mielių ir vandens – išverdamas klasikinis lageris. Štai tuomet seka papildomas žingsnis – alkoholio pašalinimas. Šiame žingsnyje svarbiausia užduotis – tai atlikti išsaugant tikrąjį skonį, kvapą, tekstūrą", – aiškina J. Lingys.

Neatkartota technologija

Pasak alaus someljė, praktikuodamiesi paskutiniame gamybos žingsnyje aludariai pasiekė, kad nealkoholiniame „Švyturio Ekstra" išliktų turtingas ir išskirtinis visų gamyboje naudojamų ingredientų sukurtas skonis.

„Mes naudojame membraninę mikrofiltraciją – tai gana sudėtingas ir už kitus kur kas brangesnis metodas, tačiau viską atperka gėrimo kokybė, kadangi vartotojams galime pasiūlyti sodrų, nepakitusių skoninių savybių nealkoholinį alų. Be mūsų, nė viena alaus darykla Lietuvoje tokios įrangos neturi. Tai yra šio nealkoholinio gėrimo skonio priežastis – aukso spalvos alus pasižymi tvirta balta puta ir puikiai subalansuotu skoniu, persmelktu švelnaus apynių kartumo", – vardija J. Lingys.

Klasika ir be alkoholio

J. Lingys vertina, kad nors nealkoholinio alaus pasirinkimas pastaraisiais metais pagausėjo, lietuvių favoritai iš esmės nesikeičia – tai klasikinis lageris.

„Nealkoholinis lageris nuo kitų alaus rūšių išsiskiria tuo, kad tai „lengviausio" skonio alus, fermentuojamas žemoje temperatūroje. Lagerio tipo mielės fermentuoja misą žemoje temperatūroje, jos nusėda indo apačioje – vyksta vadinamoji „apatinė" fermentacija. Specifinį švelnų skonį ir skaidrumą šis alus įgauna dėl lėto alaus mielių poveikio bei vėsaus brandinimo. Pirminę fermentaciją mūsų aludariai įprastai atlieka 7–12 °C temperatūroje, ją seka ilga antrinė fermentacija arba brandinimas 0–4 °C temperatūroje, kuomet ir susiformuoja galutinė aromatų „puokštė", – pasakoja J. Lingys.