„Džiugu, kad vėl esame lyderiai, ir nors kiti prekybos tinklai mėgsta sakyti, kad moka didžiausius atlyginimus, skaičiai rodo ką kita. Žinoma, atotrūkis nuo artimiausių konkurentų nėra didelis, tačiau tai aiškiai parodo, kad Lietuvos prekybos sektoriuje yra tik 2 aukštesnės lygos žaidėjai. Malonu, kad žaidžiame aukštesnėje lygoje“, – sako D. Dundulis.

Nuo šio rugsėjo „Norfa“ buvo tvirtai apsisprendusi ir toliau didinti darbo užmokestį, tačiau dabartinė situacija, pasak tinklo vadovo, sumaišė visas kortas.

„Laikai nėra ramūs. Nuo rudens planavome kelti atlyginimus, tačiau dabar turime šokių tokių abejonių, nes, atvirai pasakius, elektros kaina išties gąsdina. Visgi labai tikiu, kad rasime sprendimą ir minčių apie darbo užmokesčio didinimą atsisakyti neteks“, – teigia D. Dundulis.

Jau kurį laiką vis garsiau kalbama ir apie poreikį didinti minimalią mėnesinę algą (MMA). Nors dabartiniame kontekste verslas susiduria su tikrai nemenkais iššūkiais ir išaugusiomis sąnaudomis dėl elektros kainų bei kitų aspektų, D. Dundulis sako visiškai pritariantis minimalaus užmokesčio didinimui.

„Esu tik už. Žinoma, kylant atlyginimams keičiasi ir prekių kainos, tačiau visada geriau kai žmonės uždirba daugiau ir kainos kyla simboliškai, nei kuomet atlyginimas nesikeičia, o prekių kainos palaipsniui auga ir įsigyti jų tampa vis sudėtingiau“, – sako verslininkas.

Dainius Dundulis

Visgi, pasak jo, MMA turėtų susilyginti su neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD), o diskusijoje dėl atlyginimų didinimų lygiavertiškai dalyvauti turi tiek profsąjungos, tiek vyriausybė, tiek ir verslininkai.

„Kylant NPD, mažėja remiamų piliečių skaičius. Tačiau pas mus ekonomiką norima formuoti vadovaujantis „elgetų principu“. Pirmiausia yra atimama, o po to padalinama. Mano požiūriu, neimkime iš tų, iš kurių negalime paimti – suteikime jiems galimybę užsidirbti. Pavyzdžiui, elektros kompensacijos. Pagal dabartinę logiką išeina taip, kad didesnes pajamas gaunantis žmogus privalo taupyti, nes gali susimokėti pilną elektros kainą. Tuo tarpu mažas pajamas turintis žmogus nėra suinteresuotas taupyti, nes jam dalį kainos kompensuos valstybė. Jei žmogaus atlyginimas mažas, tai neapmokestinkime jo ir jis pats susimokės už tą elektrą. Lygiai tas pats ir su pensijomis – nekeliama, bet kabutėse kompensuojama“, – sako D. Dundulis.

„Norfa“ vadovo pasiteiravus, ar kalbant apie prekybos sektoriuje gaunamas atlygius, vis dar yra kur pasitempti bei kokia jo nuomone yra minimali suma, kurios reikia žmogui pragyventi, D. Dundulis įsitikinęs – darbo užmokestis turi didėti nuolatos.

„Manyčiau, kad mediana ir toliau turėtų augti, po truputį artėjame prie 1400 eurų. Mano nuomone, dabartinėje situacijoje mediana galėtų siekti ir 1600-1700 eurų, o jei padidėtų ir NPD, viskas būtų labai neblogai“, – teigia verslininkas.