Pasak asmenių finansų konsultanto Artūro Rimkaus, lietuviai išties moka taupyti, tačiau tai daro neefektyviai. „Daugelis žmonių santaupas laiko einamosiose bankų sąskaitose ar vokelyje spintoje. Taip, dalis santaupų turi būti lengvai ir greitai pasiekiamos, bet net ir finansiniam rezervui skirtus pinigus šiais laikais galima lengvai „įdarbinti“ ir apsaugoti nuo nuvertėjimo“, - pabrėžia specialistas.

Taupymo vaidmuo finansinėje strategijoje

Finansų ekspertas pabrėžia – svarbu suprasti, jog pagrindinis taupymo tikslas yra ne užsidirbti iš palūkanų, tačiau išlaikyti pinigų vertę tam tikrą laikotarpį, kuomet jie nebus naudojami.

Nusprendus taupyti, Artūras Rimkus pataria racionaliai įsivertinti esamą finansinę situaciją ir nesudėti visų santaupų vien į ilgalaikius taupymo planus. Dalis finansų, tokių kaip finansiniam rezervui skirti pinigai, turi būti greitai pasiekiami. Ši suma paprastai būna lygi 3-6 mėn. būtinųjų išlaidų sumai ir kiekvienas žmogus ar šeimos ūkis turi turėti šiuos pinigus nenumatytiems atvejams.

Dar vienas svarbus aspektas yra fiksuoto laikotarpio ir neterminuotų taupymo planų paskirtis. Nors dabartinės palūkanos yra aukštos, tokiose sąskaitose laikomi pinigai skirti infliacijos amortizavimui ir vertės išsaugojimui. Laikant pinigus einamojoje banko sąskaitoje, jų vertė kiekvienais metais mažėja, tuo tarpu už jų laikymą mokamos palūkanos padeda kompensuoti patiriamą finansinį nuostolį.

Lengviausias ir greičiausias būdas išsaugoti pinigų vertę

Vienas paprasčiausių taupymo ir apsaugos nuo nuvertėjimo būdų yra terminuoti indėliai. Lietuvoje veikiantys bankai ir kitos finansinės institucijos šiuo metų siūlo vidutiniškai nuo 2 iki 4,30 proc. siekiančias palūkanas už fiksuotam laikotarpiui padėtus pinigus.

Dar vienas saugus ir efektyvus taupymo būdas yra tarptautiniai investavimo brokeriai. Dėl savo veiklos specifikos jie gali pasiūlyti aukštesnes palūkanų normas ir taip sudaro stiprią konkurenciją bankams. Tad ieškant geriausio taupymo plano, tikrai verta pasitikrinti kuo daugiau finansinių institucijų.

Anot Artūro Rimkaus, šiuo metu geriausią grąžą už taupymo planus siūlo investavimo brokeris „Freedom24“ – palūkanų normos siekia iki 6,41 proc. Eurais ir 8,76 proc. USD. Šios palūkanos mokamos už 12 mėn. trukmės taupymo planą įdėjus ne mažiau kaip 1000 Eur ar USD, tačiau galima rinktis ir 3 arba 6 mėn. sutartį.

Artūras Rimkus

Artūras Rimkus pastebi, jog į fiksuoto laikotarpio taupymo planus nepatariama dėti visų savo santaupų, mat dalies pinigų gali bet kada prireikti ir tuomet teks nutraukti sutartį anksčiau laiko. Taip pat terminuotam laikotarpiui nepatariama „įšaldyti“ pinigų, kurių gali bet kada prireikti. Taupant automobiliui ar būstui ir planuojant šiuos pirkinius įsigyti vos tik atsiradus geram pasiūlymui, tokiais atvejais patariama rinktis lankstesnius neterminuoto laikotarpio taupymo planus.

Taupyk be ilgalaikio įsipareigojimo

Alternatyva fiksuoto laikotarpio taupymo planams – „Freedom24“ dienos taupymo planas (D sąskaita). Šį planą pasirinkęs klientas palūkanas gauna kiekvieną dieną ir gali bet kada pasiimti pinigus ir leisti juos savo reikmėms.

„Šis planas yra ideali taupymo priemonė ir pagrindinis jo pliusas – lankstumas. Klientams nereikia „įšaldyti“ pinigų terminuotam laikotarpiui, kiekvieną dieną į sąskaitą įkrentančios palūkanos motyvuoja psichologiškai, o prireikus pinigų – bet kada juos galima atsiimti neprarandant jau sukauptų palūkanų“, - plano privalumus dėsto Artūras Rimkus.

Šio plano veikimo principas labai paprastas. Atsidarius sąskaitą ir pasidėjus į ją 1000 USD su šiuo metu esančiomis 5,32 proc. metinėmis palūkanomis, palūkanų sumą (53,2 USD) reikėtų padalinti iš 365 dienų – tokiu būdu kiekvieną dieną bus priskaičiuojama po 0,145 USD palūkanų, kurios įkris į jūsų sąskaitą ir jas galima bet kada išsiimti ir panaudoti.

Toks taupymo planas labiausiai tinka kaupti kapitalą didesniems pirkiniams, kurie planuojami netolimoje ateityje. Tarkime, kas mėnesį atsidedant numatytą pinigų sumą atostogoms ar naujos skambimo mašinos pirkimui, jūs kaupiate santaupas ir dar papildomai gaunate pinigų už jų laikymą brokerio sąskaitoje.

Praktiniai patarimai, kaip pradėti taupyti

Taupymas ir finansinio rezervo kaupimas kiekvienam turėtų tapti kasdienės rutinos dalimi. Finansų ekspertai sutartinai tvirtina, jog nenumatytiems atvejams skirti pinigai ne tik padeda išvengti didesnių finansinių nuostolių, bet ir apsaugo nuo neigiamų emocinių pasekmių ir streso. Staiga prireikus pinigų ir jų neturint, didėja įtampa ir pagrindiniu tikslu tampa išgyvenimas bet kokiomis priemonėmis. Tai gali paskatinti priimti sprendimą dirbti žemesnės kvalifikacijos darbą ar daugiau laiko skirti papildomiems darbams. Galiausiai dėl ko nukenčia poilsio režimas, mažėja šeimai skiriamas laikas ar net nukenčia sveikata.

Kad taip nenutiktų, net ir mažais žingsneliais įgyvendinama taupymo strategija duos apčiuopiamų rezultatų, jei jos bus laikomasi nuosekliai:

  • Pradėkite mažais žingsneliais – kas savaitę ar kas mėnesį atsidėkite tam tikrą nusimatytą pinigų sumą santaupoms. Tai gali būti ir kelios dešimtys eurų, tačiau sukurta rutina taps įpročiu ir padės siekti užsibrėžtų tikslų;
  • Kiekvieną mėnesį skirstykite savo pajamas į atskiras eilutes ir sekite išlaidas. Žinant, kur ir kiek pinigų išleidžiama, bus lengviau sekti, kurios eilutės išlaidas galima optimizuoti ir sutaupyti;
  • Išbandykite 7 dienų taisyklę. Duokite sau laiko įsivertinti, ar norimo pirkinio jums tikrai reikia – neretai paaiškėja, jog po savaitės norai pasikeičia ir pirkinys nebetampa prioritetiniu;
  • Eidami apsipirkti susidarykite sąrašą ir neleiskite pinigų nenumatytiems pirkiniams;
  • Įvertinkite, ar visi namuose esantys daiktai yra naudojami ir reikalingi. Kartais paprasta revizija gali tapti papildomu vienkartiniu pajamų šaltinių;
  • Norint įsigyti brangesnį pirkinį užduokite sau tris klausimus – ar tikrai reikia būtent šio pirkinio, ar šio pirkinio reikia dabar ir ar šios pirkinio reikia būtent už šitą pinigų sumą. Jei nors vienas atsakymas yra ne, neskubėkite su daikto įsigijimu.


Daugiau informacijos apie „Freedom24“ siūlomus efektyvaus taupymo planus rasite čia.