„Dauguma stokojančiųjų pavasarį pasitinka dar stipriau susiveržę diržus – pajamas patuštino išlaidos šildymui, žiemos šventėms. Lengviau atsikvėpti tokiems žmonėms padeda tradicinė „Maisto banko“ akcija, prie kurios mes prisidedame nuo pat „Lidl“ veiklos Lietuvoje pradžios. Suprasdami šios akcijos svarbą, norime paskatinti visus pirkėjus likti neabejingais ir pagelbėti tiems, kuriems būtina pagalba maistu – paaukoti produktai pasiekia mažas pajamas gaunančius žmones“, – teigia „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Prašo aukoti aliejaus

„Maisto bankas“ jau daugiau nei 20 metų rūpinasi, kad maisto produktai pasiektų pilnavertiškai maitintis negalinčius asmenis. Dalis akcijos metu surinkto maisto taip pat perduodama įvairioms labdaros valgykloms, senelių namams, reabilitacijos, socialinių paslaugų ar vaikų dienos centrams, neįgaliųjų ir gausių šeimų asociacijoms.

Šiųmetės akcijos organizatoriai aukojančiųjų prašo nepamiršti vieno svarbaus produkto – aliejaus.

„Nors jau kuris laikas raginome akcijos dalyvių nepamiršti sotesnio ir ilgai negendančio maisto – mėsos ir žuvies konservų, tačiau paramą gaunantys asmenys prašo paaukoti daugiau aliejaus, kuris yra nepamainomas maisto gamybai. Dėl šios priežasties aukojantiesiems patariame į dovanojamo maisto krepšelį pirmiausia įdėti būtent šį produktą“, – sako labdaros ir paramos fondo komunikacijos vadovė Miglė Petronytė.

Kaip ir visuomet, taip ir šįkart be minėtų produktų prašoma aukoti ir kitokio ilgiau negendančio maisto, pavyzdžiui, kruopų, makaronų, miltų, cukraus, arbatos, dribsnių, džiovintų vaisių, riešutų, sausainių bei higienos prekių.

Aukoja dažniau, bet po mažiau

Praėjusių metų rudens „Maisto banko“ akcijoje paaukota net 245 tūkst. maisto produktų, kurie buvo išdalyti 40 tūkst. žmonių. Daugiau nei penktadalis – 55 tūkst. produktų – buvo paaukota „Lidl“ parduotuvėse. Šių produktų vertė siekė beveik 83 tūkst. eurų.

„Pastebime, kad aukojimo tendencijos kinta – žmonės aukoja ne visą prekių krepšelį, kaip anksčiau, o po vieną ar kelis produktus. Tačiau apskritai aukojančiųjų yra daugiau, todėl produktų kasmet surenkame panašų kiekį – šiemet taip pat tikimės surinkti ne mažiau nei ankstesniais metais. Dažnai aukoja ir senjorai ar šeimos su mažais vaikais – juos tėvai tokiu būdu moko gerumo ir atjausti sunkiau gyvenančius“, – įsitikinusi M. Petronytė.

Gyventojus, norinčius padėti ne tik aukojant maistą arba akcijos dienomis to negalinčius padaryti, „Maisto banko“ akcijos organizatoriai kviečia prisidėti finansiškai – paaukoti 5 eurus paskambinus akcijos skrajutėse nurodytu numeriu 1343 arba organizacijai skiriant 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio.

Surinkti pinigai bus skiriami „Maisto banko“ išlaidoms: sandėlių nuomos, komunalinių paslaugų, kuro ar transportavimo kaštams dengti. Skaičiuojama, kad vienas paaukotas euras padeda išgelbėti net 7 kilogramus maisto ir pasirūpinti, kad jį gautų tie, kam jo reikia labiausiai.

Paramą rinks 72-ose parduotuvėse

Šį pavasarį prie „Maisto banko“ akcijos prisidės rekordinis skaičius savanorių – daugiau nei 7,4 tūkst. asmenų.

Paramą stokojantiems prekybos tinklas „Lidl“ teikia ne tik vykstant ilgo galiojimo maisto produktų rinkimo akcijoms, bet ir ištisus metus. 2018 metais „Lidl“ pradėjo reguliariai tiekti „Maisto bankui“ duoną ir įvairius bakalėjos produktus bei higienos prekes tiesiogiai iš visų parduotuvių, o 2020 metais nepasiturintiems žmonėms tiekiamas prekes papildė ir švieži vaisiai bei daržovės. „Lidl“ taip pat remia „Maisto banką“ finansiškai, skirdamas reguliarią paramą paaukotų produktų surinkimo, paskirstymo ir kt. kaštams padengti.

„Maisto banko“ akcija „Lidl“ parduotuvėse vyks penktadienį, kovo 15 d., 15–20 val. ir šeštadienį, kovo 16 d., 10–19 val. Akcija pirkėjų patogumui vyks visose 72-ose „Lidl“ parduotuvėse Lietuvoje, 27 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje ir Gargžduose.