„Su nekantrumu laukiame sezoninio šurmulio, romantiškų pasisėdėjimų žuvėdrų skrydžio aukštyje – terasoje ant stogo, pašėlusių vakarėlių, ištroškusių ir alkanų, žinančių, kur atėjo, bei netikėtai mus aptikusių. „Švyturys BHouse“ sezonai visada nuostabūs, regis, geriau ir nesitikime, bet… kasmet vis perspjauname praėjusį – šurmuliu, nuotaika ir skonių įvairove“, – šypsosi gastrobaro šeimininkai Martyna Feser ir Raimondas Baublys.

Duoklė maisto ir alaus duetui

Atostogos be gardaus maisto, verčiančio apsilaižyti pirštus? „Švyturys BHouse“ to neįmanoma įsivaiduoti. Kaip ir kasmet, šį sezoną jo šeimininkai kviečia pasinerti į gastronominę kelionę, ketindami nustebinti net visko ragavusius gurmanus.

„Vienas pagrindinių mūsų uždavinių – palepinti lankytojų skonių receptorius. Įvairių patiekalų ir vyno deriniai mums atrodo jau pabodę, tačiau visai be reikalo šešėlyje lieka maisto duetas su alumi. Teisingas jo priderinimas yra aktualus visada, mat kartais patiekalas visiškai atsiskleidžia tik pritaikius tinkamo alaus gurkšnį ir, lygiai taip pat, gali būti sugadintas, jei alaus ir patiekalo skoniai prasilenkia. Mes visada stengiamės kristalizuoti taikliausią sąskambį ir pasirūpinti, jog svečiai nepraleistų progos šį atradimą patirti“, – sako M. Feser.

Ji priduria, kad į išskirtinių alaus ir patiekalų kombinacijų paieškas gali kibti kiekvienas susidomėjęs skonių platybėmis – mat pasirinkimų yra itin daug. Gastrobaro šeimininkė įvardija, jog visi patiekiami užkandžiai yra priderinti prie tam tikros alaus rūšies, o detaliau apie galimus derinius su malonumu papasakoja komandos nariai, taip pat tokie patarimai pateikti ir meniu.

„Pastebime, kad lankytojai pastaraisiais metais labai pamėgo krevetes, prie kurių aštrumo tinka IPA stiliaus alaus kartumas, taip pat skumbrių užtepėlę, kurią „nuplauna“ kvietinio alaus gurkšnis. Be to, mes siūlome ne tik patyrinėti įdomesnius derinius, bet ir išbandyti „susipykusius“ skonius – atrasti visiškai naujus vingius paletėje. Kartais kelionė yra įdomesnė nei pasiektas, jau nurodytas, tikslas – „Švyturys BHouse“ galima ir žinoti, ir nežinoti, kur link suki. Juk natų gastronominei melodijai apstu“, – įsitikinusi M. Feser.

Tiesa, ji priduria, kad kasdienės skonių kelionės – ne vienintelė duoklė maistui. Gastrobare ypatingas degustacijas kartais rengia puikiai žinomi ir Lietuvoje nusipelnę virtuvės šefai, prie kurių patiektų šedevrų alų išmaniai priderina „Švyturio“ alaus someljė Jonas Lingys.

Išskirtiniai renginiai ir ekskursijos

Puikios žinios tiems, kurie Klaipėdoje mėgsta ne vien poilsiauti, o taip pat plečia savo kultūrinį akiratį. Patariama iš anksto suplanuoti būsimus savaitgalius, mat šį sezoną „Švyturys BHouse“ žada daugybę išskirtinių renginių. Vienas tokių – tradicija tapęs Aludarių dienos festivalis.

„Raudona spalva savo kalendoriuje jau dabar turėtumėte pasižymėti liepos 16 d., kai jau 9-us metus čia vyks didžiausias Aludarių dienos festivalis Lietuvoje. Turėsime tris scenas, kuriose pasirodys net dvidešimt atlikėjų ir komikų. Be to, festivalyje bus galima paragauti įvairiausių pasaulio virtuvių maisto ir sudalyvauti ekskursijose po mūsų daryklą bei jos rūsius“, – sako gastrobaro šeimininkai.

Be šio renginio, į Klaipėdą užsukusių ar ten gyvenančių lauks ir galimybė pasimėgauti „Saulės kliošo“, „Baltojo Kiro“ bei kitų žinomų Lietuvos muzikos grupių koncertais. „Švyturys BHouse“ yra paruošęs staigmenų ir meno bei istorijos mylėtojams.

„Per keletą metų lankytojai jau įprato, kad vasarą užsukę į svečius gali mėgautis MO muziejaus parodomis. Ne išimtis ir šie metai. Švenčiant Jono Meko 100-ąsias gimimo metines, galima naujai atrasti J. Meką ir jo kūrybą specialiai mūsų erdvėms pritaikytoje MO muziejaus parodoje „Mekas mirksi geriau“. Liepą taip pat kviesime į renginį, kuriame žinomi visuomenės ir kultūros veikėjai čia diskutuos apie šį kūrėją“, – sako M. Feser.

Norintys daugiau sužinoti apie pačios aludarystės istoriją, galės tai padaryti pačioje „Švyturys Brewery“ alaus darykloje. Lankytojams tradiciškai yra vedamos ekskursijos po gamybos patalpas, kur slepiasi daugybė aludarystės meno subtilybių.

„Tai – maloni, gaivi ir kultūriškai praturtinanti kelionė. Mūsų gidai supažindins su ilgametėmis alaus gamybos tradicijomis, inovacijomis. Be to, lankytojai bet kada gali apžiūrėti ir istorinę aludarystės ekspoziciją, kurioje galima išvysti vienetinius eksponatus. Po vienu stogu išgirsite apie alaus gimimo procesą nuo pirmųjų alaus ingredientų atradimo iki pat išpilstymo šiais laikais“, – pasakoja M. Feser.