Parama saulės elektrinių įrengimui

Jau netrukus norintieji savo name įsirengti saulės jėgainę galės pretenduoti į finansinę paramą. Šiais metais tai padaryti bus galima kovo mėnesį. Paramą Lietuvoje skirsto LR aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (sutrumpintai – APVA). Būtent todėl paraišką paramai saulės elektrinės įrengimui reikia pildyti agentūros tinklalapyje. Tai padaryti gali visi individualių namų savininkai, kurie savo name nevykdo komercinės veiklos.

SoliTek atstovė sako, kad šiemet saulės elektrines įsirengti planuojantys gyventojai gali sutaupyti nemažai lėšų, jei gerokai anksčiau pradės numatytus darbus. Rekomenduojama nelaukti paraiškos patvirtinimo ir darbus pradėti jau dabar.

„Paraiškos bus priimamos apie mėnesį, vėliau dar tiek pat laiko užtruks jų peržiūrėjimas, įvertinimas ir paskaičiavimai. Tik tuomet gyventojai gaus patvirtinimus. Tai reiškia, kad po kelių mėnesių susidarys eilės norinčiųjų įsirengti saulės elektrines, o rangovai nebespės aptarnauti visų. Todėl elektrinės įrengimo gali tekti laukti net iki 5 mėnesių. Todėl taip praleidžiamas generacijos laikotarpis, tad elektros taupymas prasidės tik 2024 metais", – pasakoja S. Garšanikovienė.

Specialistė sako, kad beveik visos paraiškos gauti paramą yra patvirtinamos, jei tik gyventojai atitinka numatytus kriterijus.

„Galima nemažai sutaupyti. Nes bus gauta ir parama, ir bus sutaupyta nemažai elektros energijos. Net galima paskaičiuoti, kiek žmogus moka už kilovatvalandę ir kiek energijos sukaupia saulės elektrinė. Tai labai paprasti paskaičiavimai, juos galime padaryti, dar prieš įrengiant elektrinę, kad būtų galima įvertinti jos naudą", – sako S. Garšanikovienė.

Solitek

Finansinė grąža įmanoma ir be paramos?

Iš viso parama iš APVA gali padengti apie 30 procentų saulės elektrinės įrengimo darbų kainos. Šiuo metu parama siekia 323 eurus už 1 kilovatą. Maksimalus paramos dydis gaunamas įrengiant 10 kilovatų galios saulės jėgainę. Tokiu atveju žmogui skiriama didžiausia parama sieks apie 3 230 eurų.

S. Garšanikovienė sako, kad šią sumą, o gal net ir daugiau, gyventojas lengvai susigrąžinti gali ir nepasinaudojęs APVA teikiama parama.

„Kad gyventojas pajustų finansinę grąžą, nėra būtina pasinaudoti parama. Rezervavus elektrinės montavimo darbus ir juos atlikus iki šių metų kovo vidurio, bus galima jau šiemet spėti į generacijos laikotarpį. Kitaip tariant, vos pastatyti moduliai saulėtuoju metų laikotarpiu, nuo kovo iki spalio, padės sutaupyti nemažai elektros energijos, o sutaupyta suma gali būti net didesnė, nei skiriama parama. Ne daug kas žino, tačiau kovo mėnesį saulės elektrinės vidutiniškai pagamina net 12% visos metinės generacijos- taip yra todėl, kad oras yra dar vėsus, o saulė jau skaisčiai šviečia. Kad klientai pajustų naudą iš karto, SoliTek turi 11 montuotojų brigadų ir šiuo metu siūlo elektrinę sumontuoti per 1 mėnesį, o tai tikrai yra išskirtinis pasiūlymas rinkoje.", – sako S. Garšanikovienė.

Paraišką teikti gali ne visi

Prieš pildant paraišką paramai gauti, būtina išsiaiškinti keletą svarbių faktų. Svarbu, kad namas turėtų unikalų numerį. Paprastai tariant, namas turi būti baigtas statyti ir įregistruotas. Tiesa, paramą galima gauti ir įregistravus statomą ir nebaigtą namą. Be viso to, norinčiam į paramą pretenduoti gyventojui yra būtina gauti įmonės ESO patvirtintas technines sąlygas. Tai padeda įvertinti, ar iki individualaus namo yra atvestas pakankamos galios įvadas, bei bus užtikrinamas ne tik saulės elektrinės veikimas, bet ir sukauptos energijos saugojimas.

Sandra Garšanikovienė

„Gyventojai gali patys įsivertinti, ar atitinka kriterijus paramos gavimui. Tačiau, iškilus bėdų, visada savo klientams padedame ir konsultuojame visais paraiškos teikimo klausimais. Taip pat padedame, rengiant saulės elektrinės projektą: atvykstame ir dronu išmatuojame atstumus, numatome elektrinės būsimą vietą, aptariame kabelių klojimo ir atvedimo darbus. Tuomet visi procesai – tiek paraiškos teikimas, tiek saulės elektrinės įrengimas – vyksta greičiau ir sklandžiau", – sako S. Garšanikovienė.

Įrengus saulės elektrinę, rangovas turi pateikti įvykdytų darbų dokumentaciją ir gyventojas juos perduoda APVA. Nuo šio pateikimo per 60 dienų žmogų pasiekia numatyto dydžio finansinė parama. Be viso to, jei elektrinė bus paleista dar šių metų pavasarį prasidėjęs generacijos laikotarpis iškart leis sutaupyti nemažai išlaidų elektros energijai.

Solitek

Svarbu pasirinkti profesionalus

SoliTek yra pirmaujanti saulės energijos sprendimų kūrėja bei didžiausia saulės modulių gamintoja Šiaurės Europoje. 2009 metais įkurta SoliTek priklauso aukštųjų technologijų įmonių grupei „BOD Group". Įmonės gaminami saulės moduliai yra sertifikuoti „Cradle to Cradle" sertifikatu, laikantis griežčiausių aplinkosaugos, energijos taupymo ir socialinio teisingumo reikalavimų, jų gamybos procese nenaudojamos aplinkai pavojingos medžiagos ir jie yra visiškai perdirbami, pasibaigus 30 metų trukmės garantiniam laikotarpiui. Lietuvoje įmonė turi 11 saulės elektrinių montavimo komandų. SoliTek komanda atlieka projektavimo darbus, visus reikalingus skaičiavimus, matavimus bei padeda paruošti dokumentus ESO ir APVA paraiškoms.

Daugiau informacijos: https://www.solitek.lt/lt