Renkantis finansų partnerį, nepriklausomas investuotojas ir finansų ekspertas Aleksandras Lukjanovas pastebi, jog finansų institucijos stipriai konkuruoja tarpusavyje. „Labai skatinu pasidomėti tarptautinių finansinių institucijų pasiūlymais. Šiuo metu konkurencinė aplinka labai stipri ir institucijos kovoja tarpusavyje dėl didesnio klientų skaičiaus, tad jei norite gauti pelningiausią ir individualius poreikius geriausiai atitinkantį pasiūlymą, nepatingėkite atlikti savo tyrimo ir palyginti kuo daugiau pasiūlymų“, - sako jis.

Palūkanų normos nėra vienintelis rodiklis, į ką svarbu atkreipti dėmesį

Pasaulinėje rinkoje šiuo metu susiklostė geriausios sąlygos aukštoms palūkanoms per pastaruosius 15 metų. Tai lėmė Europos centrinio banko sprendimas padidinti tarpbankinio skolinimosi palūkanų normą – EURIBOR. Kuo didesnės tarpbankinio skolinimosi palūkanos, tuo didesnės grąžos galima tikėtis iš ilgalaikio taupymo planų.

Pasak Aleksandro Lukjanovo, finansines paslaugas teikiančios institucijos stengiasi išnaudoti susidariusią situaciją – jos stipriai konkuruoja tarpusavyje ir vilioja klientus siūlydamos kuo geresnes sąlygas.

Tačiau aklai susižavėti vien žadama aukšta finansine grąža vis tik nereikėtų. Patariama pasitikrinti, ar finansų institucija turi licenciją teikti finansines paslaugas, ar ji yra gavusi Lietuvos banko leidimą teikti paslaugas Lietuvoje ir ar jūsų įdėti pinigai bus apdrausti bei kokiai sumai taikomas draudimas.

Investavimo brokeriai teikia ne tik investavimo paslaugas

Vienas lanksčiausių sąlygų ir aukščiausių palūkanų normas už fiksuoto laikotarpio ir neterminuotus taupymo planus šiai dienai siūlo investavimo brokeriai. Dėl savo veiklos specifikos, šios institucijos yra atsparesnės ekonominiams svyravimams ir todėl sudaro konkurenciją indėlių paslaugas teikiantiems bankams.

Aleksandras Lukjanovas

„Nepriklausomai nuo to, ar yra ekonominė krizė, ar nėra, investavimo paslaugas teikiantys brokeriai gauna pastovų pelną. Jei yra ekonomikos nuosmukis ir žmonėms reikia pinigų, suaktyvėja pardavimo sandoriai, o jei ekonomika yra pakilime, žmonės investuoja laisvus pinigus ir perka įmonių akcijas ar ETF fondus. Abiem atvejais brokeris gauna nuolatines pajamas iš pirkimo – pardavimo sandorių ir jo veiklą mažai lemia ekonominiai svyravimai. Tad patikimumo prasme šis verslas veikia stabiliai“, - pabrėžia Aleksandras Lukjanovas.

Investavimo brokerio sąskaitoje laikomi pinigai taip pat yra visiškai saugūs. Jei licencijuotas brokeris veikia Europoje, pagal teisinį reglamentavimą brokerio turtas yra atskirtas nuo klientų laikomo turto ir tai reiškia, jog bankroto atveju klientai gali perkelti savo turtą pas bet kurį kitą licencijuotą brokerį. Taip pat visų klientų sąskaitos iki 20 tūkst. Eur yra apdrausti pagal ES teisinius reikalavimus.

Paneigia klaidingas nuomones

Silpnas finansinis raštingumas ir menkas žinių apie finansų valdymą lygis Lietuvoje lemia, jog daugelis lietuvių gyvena šia diena ir vengia priimti finansinius sprendimus. Pasitikėjimą silpnina ir vyraujančios klaidingos nuomonės bei įsitikinimai.

Vienas tokių – kiekviena institucija privalo turėti fizinę atstovybę. Daug finansinių institucijų šiais laikais teikia paslaugas nuotoliniu būdu ir biuras Lietuvoje tam nėra būtinas. Jei institucija turi paslaugų teikimo licenciją bei Lietuvos banko išduotą leidimą teikti paslaugas, vadinasi ji atitinka visus teisinius reikalavimus, yra patikima ir jūs galite drąsiai naudotis jos siūlomomis paslaugomis“, - sako finansų ekspertas.

Dar viena su fizinės atstovybės nebuvimu susijusi baimė – kalbos barjeras. Tarptautiniai investavimo brokeriai ar kitos platformos dažniausiai bendrauja anglų kalba, jų internetinės svetainės taip pat ne visada turi kalbos pasirinkimo funkciją. Esant nerimui, jog turimos anglų kalbos žinios nėra pakankamos, visuomet galima pasinaudoti vertimo programėlėmis ir taip suprasti pateikiamą informaciją.

Kaip neleisti santaupoms nuvertėti

Lietuvos banko skelbiami duomenys rodo, jog lietuviai vis dar mokosi taupyti. Šį faktą patvirtina einamosiose bankų sąskaitose laikomos didelės pinigų sumos, praeitų metų gruodžio mėn. viršijusios 16 mlrd. Eur. Papildomos finansinės grąžos nenešantys pinigai nuvertėja, tad ilgalaikiai ir neterminuoto laikotarpio taupymo planai gali būti pirmas efektyvaus pinigų „įdarbinimo“ žingsnis.

Svarbu nesupainioti, jog santaupų laikymas investavimo brokerio platformoje nėra investavimas – tai yra taupymo planai, o už pinigų laikymą platformoje brokeris moka palūkanas.

Kaip pastebi Aleksandras Lukjanovas, „Freedom24“ investavimo brokeris šiuo metu siūlo vienas aukščiausių palūkanų rinkoje. Fiksuoto laikotarpio taupymo planų grąža siekia iki 6,41 proc. per metus EUR arba 8,76 proc. per metus USD. Tiesa, tokios aukštos palūkanų normos galioja 12 mėn. laikotarpiui sudaromiems taupymo planams, kurių minimali pradinė suma turi siekti 1000 Eur arba USD.

Dienos taupymo planas: bet kada atsiimkite pinigus neprarasdami palūkanų

Klientai, kurie nori lankstesnių sąlygų ir nenori įsipareigoti laikyti pinigus terminuotą laikotarpį, gali rinktis alternatyvą – lankstų dienos taupymo planą. Pagrindinis šio plano išskirtinumas yra kasdien išmokamos palūkanos – tai reiškia, jog sąskaitos papildymo dieną užfiksuojant 3.88 proc. Eur arba 5.32 proc. USD palūkanų normą, metinių palūkanų grąža kaupsis kiekvieną dieną. Pavyzdžiui, pasidėjus 1000 USD su šiuo metu esančiomis 5,31 proc. palūkanomis, palūkanų sumą (53,2 USD) reikėtų padalinti iš 365 dienų – tokiu būdu kiekvieną dieną bus priskaičiuojama po 0,145 USD palūkanų.

Šio plano sąlygos leidžia bet kuriuo metu išsiimti visą arba dalį laikomų pinigų sumos neprarandant jau sukauptų palūkanų, tad tai gali būtų geras pasirinkimas netolimos ateities pirkiniui taupantiems klientams, kuriems pinigų gali prireikti bet kurią dieną.

Kodėl naudinga santaupas laikyti ne viena valiuta

Viena pagrindinių efektyvaus pinigų valdymo taisyklių yra diversifikacija, arba kitaip tariant – santaupų išskaidymas. Diversifikuoti savo santaupas galite ne tik laikydami jas skirtingose institucijose, bet ir laikydami skirtingomis valiutomis.

„Nepaisant to, jog būdami europiečiais visus atsiskaitymus atliekame Eur, pagrindinė pasaulinė valiuta yra USD. Šių dviejų valiutų kursų svyravimai yra sunkiai nuspėjami, todėl, siekiant išvengti pinigų nuvertėjimo, optimalus variantas būtų savo krepšelyje turėti ir Eur, ir USD. Tokiu būdu mes diversifikuojam savo krepšelį ir išskaidom valiutinę riziką“, - pataria finansų ekspertas.

Daugiau informacijos apie „Freedom24“ siūlomus taupymo planus rasite čia.