Jei kasdienybėje sunkiai sekasi derinti darbo ir poilsio režimą, ruošiantis ilgesnėms atostogoms, svarbu ne tiks jas susiplanuoti, bet ir apgalvoti veiklas: skirti laiko fiziniam aktyvumui, buvimui gamtoje, pomėgiams, galiausiai, pasirūpinti sveikata, o laiškus, skambučius ar problemas darbe palikti nuošalyje.

Svarbu – režimas


Nors yra tikinčiųjų, jog, sunkiai dirbus visą savaitę, užteks savaitgalį išsimiegoti, iš tiesų toks poilsis nekompensuos nuovargio, patirto kitomis dienomis. Sveikatos centro „Energetikas“ gydytoja reabilitologė Jadvyga Velžienė akcentuoja nuolatinio kokybiško miego bei darbo ir poilsio režimo svarbą.

„Miego režimas – būtinas, kad organizmas nepatirtų streso, kūnas tinkamai pailsėtų. Taigi, poilsio ir ilgesnio miego vien tik savaitgaliais tikrai nepakaks. Atsižvelgiant į gyvenimo būdą, prisiimamas atsakomybes, patiriamą stresą, net ir dviejų savaičių, skiriamų atostogoms, gali būti per mažai“, – komentavo gydytoja reabilitologė.

Sveikatos centro „Energetikas“ gydytoja reabilitologė Jadvyga Velžienė.

Gydytoja savo praktikoje susiduria su pacientais, kurie dėl nesubalansuoto poilsio ir darbo režimo skundžiasi prasta savijauta: sunku keltis rytais, susikaupti, suvaldyti patiriamą įtampą, nors sveikatos tyrimai atitinka normas.

„Paklausus apie jų darbo įpročius, paaiškėja, jog žmogus ilgą laiką neturėjo atostogų, o jei ir atostogavo, porą savaičių skyrė namų ruošos darbams, sprendė buities problemas. Kiti, net ir išvykę atostogauti, atsakinėjo į darbo laiškus, skambučius, planavo darbus, kuriuos privalės atlikti tik sugrįžę. Tokios atostogos daug naudos neteikia. Labai svarbu pakeisti aplinką, patirti naujų įspūdžių, atostogų metu kiek galima dažniau išjungti telefoną ir kitus dėmesį blaškančius prietaisus. Atostogų laikas turėtų būti skirtas kokybiškai pailsėti, bent dalį atostogų laiko praleisti ten, kur nereikia nerimauti, spręsti kasdienių problemų“, – atkreipė dėmesį J. Velžienė.

Atostogos – puikus metas būti fiziškai aktyviam.

Įrodyta, jog vos porą valandų praleidus gamtoje, pagerėja fizinė ir emocinė sveikata. Ilsintis pajūryje, teigiamą įtaką sveikatai daro jodo ir pušų eterinių aliejų prisotintas pajūrio oras. „Pasivaikščiojimas pajūryje padeda įveikti nerimą ir stresą, pagerinti sveikatą – tą svarbu daryti bet kokiu oru, taip sustiprinsite fizinę ir emocinę sveikatą“, – kalbėjo sveikatos centro „Energetikas“ gydytoja.

Atostogos – puikus metas būti fiziškai aktyviam, pasilepinti masažu, kuris pagerina kraujo ir medžiagų apykaitą, mankština raumenis, daugiau laiko leisti gryname ore, eiti pasivaikščioti, plaukioti, išbandyti kineziterapines mankštas ar kitas sveikatinimosi procedūras – surasti, ką malonaus, naudingo sveikatai ir geresnei savijautai galima nuveikti – visa tai gali pasiūlyti Palangoje, arčiausiai jūros, įsikūręs sveikatos centras „Energetikas“.

Darbus palikti darbe


Psichologė Ana Marija Leonavičienė pabrėžia, jog skirti laiko kokybiškam poilsiui – svarbu ne tik atostogų metu, bet ir kiekvieną darbo dieną. „Vos uždarius kabineto duris, reikėtų sau priminti, jog šiandienos darbai baigti, laikas pailsėti. Būtina nubrėžti aiškią ribą tarp skirtingų veiklų: darbo aplinkoje neturėtų būti sprendžiami buities klausimai, poilsio metu ar leidžiant laiką su artimaisiais, svarbu atsiriboti nuo minčių apie darbą. Negebėjimas palikti darbo už uždarytų durų, ilgainiui išties gali tapti nerimo, depresijos priežastimi“, – komentavo psichologė.

Savaitgalio išvyka į pajūrį, aktyvus poilsis, taip pat gali padėti išlaikyti darbo ir poilsio balansą.

Pašnekovės teigimu, žmonėms sunku nubrėžti ribas tarp darbo ir poilsio, mat jie jaučiasi nepakeičiami darbe. Dažnas nerimauja, jog jei atostogaudamas neatsilieps į skambutį, darbai sustos, kils problemų. „Rutina kartais taip paralyžiuoja, jog žmonėms sunku iš jos išeiti, atsiriboti, paprasčiausiai išjungti telefoną. Žmonėms, dirbantiems iš namų, atskirti poilsį ir darbą – kone neįmanoma, tačiau jiems kyla dar didesnis pavojus perdegti. Taigi, dirbantiems namuose, pakeisti aplinką – dar svarbiau. Jei ilgoms atostogoms prisiruošti sunku arba jų reikia palaukti, savaitgalio išvyka į pajūrį, aktyvus poilsis, taip pat gali padėti išlaikyti darbo ir poilsio balansą“, – atkreipė dėmesį psichologė.

Skirti laiko kokybiškam poilsiui – svarbu ne tik atostogų metu, bet ir kiekvieną darbo dieną.

Pašnekovės žodžiais, atostogos praleistos namuose – nėra kokybiškas poilsis. Nebūtina važiuoti į kitą pasaulio kraštą, pakeisti aplinką, nuveikti kažką malonaus, pasirūpinti savo sveikata galima, pavyzdžiui, laiką leidžiant Lietuvos pajūryje. „Pakeiskime namų aplinką ir į gražų gamtovaizdį, kvepiančią pievą, pušynus. Svarbiausia, jog kitoje aplinkoje į viską pradedame žiūrime kitomis akimis, pasisemiame naujų idėjų“, – kalbėjo A. M. Leonavičienė.

Atostogos – puikus metas būti fiziškai aktyviam, pasilepinti masažu, kuris pagerina kraujo ir medžiagų apykaitą.