Laidos vedėja Goda Raibytė-Aleksa sako, kad kuriant „Interneto profus" buvo ieškomas toks laidos formatas, kuriame žiniomis ir patarimais dalintųsi įdomūs svečiai, o filmavimų aplinka būtų nuolat besikeičianti ir nenuobodi.

„Kurdami šią laidą, kas kart ieškodavome kuo įdomesnių filmavimo vietų, pavyzdžiui, „Žalgirio arenos" stogas, apžvalgos bokštas ar ežero vidurys. Tam, kad išbandytume, kaip veikia įvairios technologijos skirtingose vietose, prašėmės į kolegų namus ir profesionalias įrašų studijas. Ieškojome išskirtinių vaizdų – nuo aukščiausių sostinės dangoraižių iki nacionalinių parkų", – pasakoja G. Raibytė-Aleksa.

Pasak jos, laidos tikslas buvo įdomiai ir tuo pačiu visiems suprantamai paaiškinti, kaip veikia ryšio ir interneto technologijos, kokios iš jų naudos mums, vartotojams, bei kokie žmonės užtikrina, kad tiek ryšys, tiek jam reikalingi įrenginiai veiktų sklandžiai.

Štai pačioje pirmoje laidoje, besiklausydami „Lietuvos Balsas. Kartos" finalininkės Eglės Vičiūnaitės, „Interneto profai" pasakojo apie greitesnę skambučių technologiją VoLTE (angl. Voice over LTE).

„Tai technologija, kuri pasižymi ypatingai gera skambučių balso kokybe, greitesniu skambučių sujungimu bei galimybe skambučio metu naudotis itin greitu internetu. Pavyzdžiui, kalbėdami išmaniuoju telefonu, galite tuo pačiu metu naršyti internete, siųsti ar skaityti el. laiškus, bendrauti socialiniuose tinkluose", – tą kartą aiškino „Bitė Lietuva" technologijų direktorius Mindaugas Rauba.

Laidų cikle taip pat buvo pristatyti naujos kartos išmanieji skaitikliai, o tam laidos filmavimo komandai net teko belstis į vilniečių duris.

„Anksčiau visada turėdavau kalendoriuje pasižymėti priminimą, kad deklaruočiau rodmenis, tačiau dabar man nereikia nieko daryti – visi rodmenys automatiškai nukeliauja pas tiekėjus, o man telieka apmokėti sąskaitas", – savo patirtimi naudojant išmaniuosius skaitiklius dalinosi sostinės gyventojas Dainius.

Filmavimo metu netrūko ir ekstremalių pojūčių – „Žalgirio arenoje", kurioje „Bitės" 5G ryšys pasiekė greičio rekordą, laidos komandai teko lipti ant palubėse esančių pastolių tam, kad galėtų apžiūrėti, ką kelias savaites čia konstravo „Bitės" inžinieriai.

„Tokius siųstuvus, kurie yra „Žalgirio" arenoje, montuojame visoje Lietuvoje. Jie yra dviejų interneto greičio dažnių, 3GHz ir 3,5GH, kurie yra maksimalūs 5G ryšiui užtikrinti", – pasakojo M. Rauba.

Vienoje iš laidų buvo testuojamas 5G mobiliojo interneto greitis smėlyje ir vandenyje bei išsiaiškinta, kodėl lyjant gali suprastėti ryšis ir interneto greitis.

Eksperimento metu paaiškėjo, kad interneto ryšį neigiamai veikia bet kokie objektai, trikdantys ryšį su bazine stotimi: medžių lapai, pastatai miestuose, kalvos ar kiti geologiniai subtilumai, pavyzdžiui, buvimas dauboje, ant aukšto kalno ir pan. Tačiau telefonas, palaikantis 5G, net vandenyje ir užkastas po smėliu rodė visai neblogus interneto spartos rodiklius.

„Interneto profai" laidų cikle netrūko ir praktikoje naudingų patarimų – buvo mokoma, kaip įsivesti 5G namų internetą ir tikrinta, kas yra šio interneto „priešai".

„Jei žmogus nori 5G interneto savo namuose, jam prireiks dviejų dalykų: atitinkamos įrangos – 5G maršrutizatoriaus (angl. router) ir ryšio tiekėjo plano SIM kortelės, palaikančios 5G ryšį. Vietos parinkimas namuose maršrutizatoriui taip pat labai svarbus. Reikėtų vengti jį statyti kažkur giliai tarp spintų, užkrauti daiktais ir pan., nes tokie trukdžiai tiesiogiai veiks prietaiso darbo kokybę. Todėl pastatydami maršrutizatorių arčiau lango tikrai neapsiriksite", – patarimais dalinosi „Bitė Lietuva" produktų vadovas Eligijus Rakickas.

Filmavimo komanda teko lankytis ir „Bitės" ryšio ir apžvalgos bokšte, esančiame Aukštaitijos nacionaliniame parke, kuriame buvo testuotas interneto greitis vidury ežero ir miške.

„Viduryje miško ryšio bokšto reikia tam, kad turėtume kuo platesnį ryšio padengimą visoje Lietuvoje. Į 4G ryšio modernizavimą ir 5G ryšio plėtrą „Bitė Lietuva" šiuo metu investuoja rekordinę sumą – net 100 milijonų eurų tam, kad mūsų klientai mėgautųsi dar greitesniu, stabilesniu ir platesniu ryšiu, kad ir kur bebūtų. Jei sugalvosite padirbėti viduryje ežero, galite būti tikri – mūsų 4G ryšys čia tikrai veikia puikiai", – tikino „Bitė Lietuva" produktų komercijos vystymo vadovas Darius Daukša.

Toje pačioje laidoje dalyvavo ir puikiai visiems pažįstamas keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius, kuris atskleidė, kad pastaruoju metu lietuviai labai domisi apžvalgos bokštais ir netgi maršrutus dienos ar savaitgalio išvykoms dėliojasi pagal skirtinguose Lietuvos regionuose esančius apžvalgos bokštus.

„Juk nuo čia atsiveria nuostabūs vaizdai, kurių būdamas ant žemės nepamatytum. O tuo pačiu tai ir puiki proga pasidairyti po apylinkes, geriau pažinti skirtingus Lietuvos regionus", – sakė kelionių organizatorius.

„Interneto profai" supažindino žiūrovus ir su 5G siųstuvais, o laidoje viešėjęs „Bitės Lietuva" naujos kartos tinklų direktorius Modestas Ropė papasakojo ne tik apie tai, kaip šie siųstuvai padeda užtikrinti geresnį ryšį, bet ir kaip prisideda prie kovos su klimato kaita.

„Vien modernizuodami tinklą, atsisakydami senų siųstuvų, kurie naudoja itin daug elektros energijos, yra neekonomiški, mes jau tampame pažangesni ir atsakingesni. Yra jau paskaičiavimų, jog visas IT ir telekomunikacijų sektorius su 5G plėtra gali sumažinti iki 15 proc. reikalingos energijos ir jos sugeneruojamo CO2 išmetamus kiekius į aplinką. Be to, nuimdami brangų metalą nuo bazinių stočių, jį perdirbdami ir panaudodami dar kartą, mes irgi prisidedame prie tvarumo, taupome išteklius, kurie nėra nesibaigiantys", – aiškino M. Ropė.

Neliko nepaliesta ir eSIM paslauga bei populiarėjančių išmaniųjų laikrodžių galimybės. Laidos vedėja kartu su „Bitė Lietuva" interneto produktų vadove Agne Imbrasiene, palikusios mobiliuosius telefonus Vilniuje, į Trakus vyko segėdamos tik išmaniuosius laikrodžius.

„Dabar išties yra išmaniųjų laikrodžių populiarumo pikas. Laikrodis jau ne nebe tik žingsniamatis ir žadintuvas, jis gali sekti įvairius sveikatos rodiklius, stebėti gyvybines funkcijas. Laikrodis tampa žinučių atsakikliu, GPS navigatoriumi, patogiu įrankiu atsiskaityti už paslaugas ar pirkinius. Šių funkcijų gausa išmanusis laikrodis jau prilygsta mobiliajam telefonui. Per kelerius metus technologijos išties smarkiai patobulėjo", – tikino A. Imbrasienė.

Paskutinėje laidoje buvo paliestas ir oru keliaujantiems žmonės aktualus klausimas – kada ateis laikas, kai lėktuvų keleiviams bus galima naudotis internetu?

„Lėktuvai yra laikomi saugiausiomis transporto priemonėmis. Jiems taikomi įvairūs reguliavimai ir reikalavimai, todėl klausimas, ar lėktuvuose įdiegti 5G, sprendžiamas tikrai ne biurokratų koridoriuose. Tik įvertinus visus galimus teigiamus ir neigiamus efektus, bei įsitikinus, kad 5G ryšys visiškai nekenkia skrydžių saugumui, ši technologija lėktuvuose bus įgalinta", – pasakojo „Bitė Lietuva" produktų vadovas E. Rakickas.