Įspūdingas interneto greitis

Kuo „Interneto profus“ sudomino ši vieta? Būtent čia „Bitė“ pirmą kartą Lietuvos istorijoje pasiekė 5G interneto greičio rekordą.

Rekordas užfiksuotas per šių metų sausį vykusius „M.A.M.A.“ apdovanojimus. Rekordas – 2679 Mbps – tai nereali sparta, kuri leidžia, pavyzdžiui, atsisiųsti „Youtube“ filmuką mažiau nei per sekundę.

„Reikėtų pabrėžti, jog 5G interneto greičio rekordas buvo pasiektas visiškai natūralioje komercinėje aplinkoje (10 tūkst. žmonių – red.) – tokioje, kuria naudojasi bet kuris „Bitės“ klientas. Ta įranga neišrinkta, po renginio ji liko „Žalgirio arenoje, taigi noriu parodyti, kaip tai buvo padaryta“, – sakė „Bitės“ technologijų vadovas.

Anot jo, vartotojai, kurie turi telefonus su 5G ryšiu ir planą, lankydamiesi įvairiuose renginiuose „Žalgirio“ arenoje – koncertuose, sporto varžybose – gali naudotis dideliu interneto greičiu.

Buvo vertinami kiekvienam svarbūs parametrai

G. Raubytė pastebėjo, jog 10 tūkstančių žiūrovų yra tikrai įspūdingas skaičius ir veikiausiai tokioms technologijoms, ypač siekiant rekordo, jis gali būti tam tikras iššūkis. M. Rauba paaiškino:

„Taip, be abejo. 5G srautai šiuo metu valdomi per 4G, taigi ši stotis (kuri yra kartu su 5G) galėjo būti perkrauta, kažkas galėjo nutrūkti ir pan. Mes turėjome įsitikinti, jog esant tokioms apkrovoms, niekas nenutrūksta.“

Stovėdami „Žalgirio“ arenoje, laidos vedėja ir pašnekovas dar kartą patikrino, kaip veikia 5G ryšys ir koks interneto greitis. Po kurio laiko telefono ekrane pasirodė skaičius – 2500 Mbps, taigi labai arti „Bitės“ užfiksuoto 5G interneto greičio rekordo.

M. Rauba priminė, jog Lietuvos interneto greičio rekordą užfiksavo Lietuvos rekordų fiksavimo agentūra „Rekordų akademija“, o visą procesą stebėjo nepriklausomas ryšio technologijų ekspertas.

Buvo vertinami 3 parametrai – duomenų gavimas, duomenų siuntimas, delsa. Buvo atlikti 3 matavimai ne didesniu nei 5 min. intervalu, o iš jų kaip rekordiniu fiksuotas geriausias rezultatas.

Matavimams naudotas išmanusis telefonas „iPhone 14 Pro Max“. Matavimai atlikti naudojant aplikaciją „Speedtest“.

Didžiausia investicija „Bitės“ istorijoje

M. Rauba pridėjo, kad kelių šimtų Mbps (megabitai per sekundę – red.) sparta jau gali signalizuoti apie 5G ryšį, tačiau ne viskas priklauso nuo interneto spartos rodiklio, veikia ir technologiniai rodikliai, taigi nieko nuostabaus, kad ir 4G interneto sparta gali būti 300 Mbps, jei esi šalia stoties.

„Žalgirio“ arenoje, anot M. Raubos, yra keturios mobiliojo ryšio stotelės – jos įrengtos kampuose, kad padengtų visą arenos plotą. Laidos vedėjai jis surengė nedidelę ekskursiją: parodė „dėžę“ – maitinimo sistemą kartu su siųstuvų „smegenimis“. 5G interneto spartą užtikrina ji ir dar arenos kampuose įmontuoti keturi siųstuvai su antenomis.

„Tokius siųstuvus, kurie yra „Žalgirio“ arenoje, montuojame visoje Lietuvoje. Jie yra dviejų interneto greičio dažnių, 3GHz ir 3,5GH, kurie yra maksimalūs 5G ryšiui užtikrinti“, – teigė „Bitės“ technologijų vadovas.

M. Rauba pridūrė, kad bendrovė „Bitė“ į visiškai naujo 5G tinklo statybą ir jau turimų tinklų modernizavimą planuoja investuoti 100 mln. eurų ir jau nemažą dalį šios sumos išleido. Tai – didžiausias investicinis projektas bendrovės istorijoje.

Laikomasi patvirtintų saugos normų

Laida „Interneto profai“ žadėjo, jog laidomis bus siekiama išaiškinti žmonėms technologijas, supažindinti su jomis, kad kuo mažiau būtų klaidingų įsivaizdavimų ar sąmokslo teorijų platinimo.

Apie 5G ryšį įsivaizdavimų irgi yra – kad jis nesaugus, kenkia sveikatai ir pan.

„Tačiau tokie „susirūpinimai“ niekuo nepagrįsti, nes mokslas neturi jokių duomenų apie elektromagnetinių spindulių žalą žmonių sveikatai, t. y. laikomasi normų, kurios moksliškai nustatytos ir įstatymais patvirtintos.

„Taigi siųstuvo galią visuomet sureguliuojame pagal tam tikrose teritorijose leistinas normas: lauke ji vienokia, viduje kitokia“, – paaiškino „Bitės“ atstovas M. Rauba.