Tokia proga nusimato vasarį – visą savaitę dešimt profesionalių interjero dizainerių lauks namus įsirenginėjančių žmonių privačioms konsultacijoms. Šia paslauga anksčiau jau pasinaudoję klientai neslepia, jog pokalbio su ekspertu metu namų planuose atsirado itin svarbių pakeitimų.

Ir naujakuriams, ir norintiems permainų jau įrengtame būste

„Tai yra 45 minučių trukmės konsultacija su interjero dizaineriu apie konkretų kliento būstą – butą ar namą. Klientas gali pasirinkti, pas kurį konkrečiai dizainerį į konsultaciją nori eiti. Be to, gali rezervuotis vieną konsultaciją pas vieną dizainerį, kitą – pas kitą, kad galėtų pasitikrinti specialistų matymą, ar sutampa kliento ir specialisto požiūriai, gauti skirtingus pasiūlymus. Juk kiekvienas dizaineris turi savo matymą, gali pateikti skirtingų pasiūlymų erdvėms“, – pasakoja viena iš šios iniciatyvos metu konsultuojančių dizainerių Dovilė Patackienė.

Pasak pašnekovės, nors dažniausiai į šias konsultacijas atvyksta žmonės, įsirenginėjantys ar projektuojantys naujus namus, toks pokalbis su interjero dizaineriu labai pravartus ir tiems, kurie jau įsirengė būstą, tačiau jaučia, kad erdvės išnaudotos ne iki galo patogiai, trūksta komforto, o gal norisi pakeisti interjero stilių.

„Su šiomis apdailos salonų centro „Unideco“ organizuojamomis interjero konsultacijomis dirbu nuo 2018 metų, per karantiną buvo pertrauka, dabar tęsiasi vėl. Per tą laiką turėjau apie 200 konsultacijų su pačiais įvairiausiais klientais apie pačius įvairiausius objektus, atsakinėjau į įvairiausius klausimus – tiek dėl naujos statybos būstų, tiek dėl renovuojamų namų“, – pasakoja D. Patackienė.

Po pokalbio su dizainere iš esmės pakeitė planus

Apdailos salonų centro „Unideco“ organizuojamų interjero konsultacijų dienų metu dizainerio paslauga pasinaudojo ir Vilma Varnagirytė. Moteris į dizainerę kreipėsi dėl apšvietimo namuose sprendimų.

„Mano tikslas buvo susidaryti namo erdvių apšvietimo planą, nes atėjo laikas tai daryti, o pačiai viską sudėlioti buvo šiek tiek sudėtinga. Per tas 45 minutes spėjome padaryti visai neblogus apmatus, vėliau man tik pačiai liks nuspręsti, kokius tiksliai šviestuvus pasirinkti. Manau, kad tai įgyvendinsiu.“

Vilma per nepilną valandą iš dizainerės sako gavusi visą pagrindinę informaciją – kur ir kokių šviestuvų bei jungiklių reikia skirtingoms erdvėms komfortiškai ir jaukiai apšviesti.

Tuo tarpu interjero konsultacijoje su dizainere dalyvavusi kita klientė Evelina Levkovič teigia su specialiste net spėjusi padaryti itin reikšmingų pakeitimų namo plane:

„Kreipiausi ne dėl dizaino, bet dėl techninių brėžinių. Pagal turėtą planą, kurį sudarė architektas, su dizainere pavyko perdėlioti visus neaiškius dalykus. Iš esmės perėjome visą namo brėžinį ir iš naujo padarėme visą techninį išplanavimą.

Dizainerė pateikė keletą variantų, iš kurių aš pati jau galėjau pasirinkti, kas man priimtina ir logiškiausia. Taip pat nuėjau pasiruošusi klausimų iš anksto, ir į juos gavau atsakymus su įvairiais pasiūlymų variantais. Per tas 45 minutes labai daug aptarėme, buvo tikrai turiningas laikas“, – pasakoja Evelina ir neslepia, kad privati konsultacija su dizainere padėjo kur kas komfortiškiau perdėlioti namų techninį išplanavimą, nors už architekto parengtą planą moteris jau buvo sumokėjusi.

Leidžia sutaupyti kelias šimtines

Anot interjero dizainerės D. Patackienės, į šią konsultaciją vertėtų atsinešti būsto planą popieriuje arba kompiuteryje, o jei būste jau gyvenama ir norisi pokyčių – prie plano būtų gerai turėti ir erdvių nuotraukų:

„Interjero dizaineris viso dizaino koncepto per 45 minutes, žinoma, nesukurs, tačiau tai gali būti puiki konsultacija kažkokiems esminiams dalykams aptarti – baldų išdėstymas, apšvietimo scenarijai, spalvinė būsto gama. Tai gali tapti ir puikia inspiracija tiesiog įsikvėpti – žmogus gali gauti daugybę nuorodų, kur kažko ieškoti, sulaukti esminių ant kelio užvedančių atsakymų, po kurių žmogus galbūt grįš pats kurti savo interjero, o gal anaiptol supras, kad žino per mažai ir jam reikia samdyti profesionalų dizainerį visam būstui suprojektuoti. Jei į konsultaciją klientas ateina su labai siauru klausimu, tarkime, miegamojo nuotraukomis ir klausimu, kaip jį pertvarkyti – po tų 45 minučių neretai išeina su galutiniu sprendimu, spėjame viską aptarti.“

Konsultacijos „Unideco“ centre vyks vasario 5–9 dienomis, kasdien nuo 14 iki 19 valandos, o geriausia dalis – tokios paslaugos kaina. Įprastai panašaus tipo pirminės konsultacijos su dizaineriu, trunkančios nuo pusantros iki dviejų valandų, anot D. Patackienės, kainuoja nuo 100 iki 200 Eur. Tuo tarpu „Unideco“ konsultacijų savaitės metu 45 minutes individualiai bendrauti su profesionaliu dizaineriu galima dykai, sumokėjus tik 5 eurų registracijos mokestį.

„Tai – simbolinis administravimo mokestis, kad užsirezervavęs tam tikrą laiką žmogus jaustų įsipareigojimą tikrai atvykti, nes dizaineris tuo metu jo lauks. Pati konsultacija nemokama, o dizainerių laiko ir žinių kaštus padengia iniciatyvos autorius „Unideco“, – pasakoja jau penkerius metus šiose konsultacijose klientams patarinėjanti D. Patackienė.

Dažniausios būsto įrengimo klaidos: vėliau tai pataisyti – itin sudėtinga

Anot patyrusios dizainerės, lietuviams būstas – itin svarbi ir reikšminga vieta, tad ir pastangos įsikurti jaukius bei patogius namus – didelės, tačiau toli gražu ne visada vaisingos.

„Jei žmonės įsirengia patys ir jei tai yra pirmas būstas – klaidos beveik neišvengiamos, o dažniausiai besikartojančios klaidos – baldų išdėstymo, funkcinio išplanavimo ir apšvietimo bei elektros sprendimų klaidos.

Jau apsigyvenus namuose, tos klaidos labai greitai pasimato ir pasijaučia, tada imama mąstyti, kaip galėjo būti kitaip, bet atgal grįžti – itin sudėtinga. Jei, tarkime, indaplovė yra netinkamoje vietoje – labai sudėtinga jau įrengtuose namuose vandens įvadus perdaryti kitoje vietoje. Techninis planas, kaip dizaineriai juokauja, yra kaip šventraštis, o visi grožio elementai – jau kiekvieno skonio reikalas.“

Tiesa, dizainerio ir kliento suvokimas apie grožį ir vizualumą, pasak D. Patackienės, kartais išties gali išsiskirti, tačiau tokiu atveju klientas neturėtų bijoti pasakyti savo nuomonės, anaiptol, būsto savininko įsitraukimas į visą dizaino kūrimo procesą – itin svarbus. Ilgalaikiam bendradarbiavimui renkantis dizainerį, specialistė pataria neskubėti, o išsirinkus pasitikėti specialistu, tačiau nevengti dalintis savo nuomone, poreikiais ir bendradarbiauti kuriant svajonių namus. Pašnekovės įsitikinimu, tam, kad galutinis rezultatas džiugintų klientą, svarbu, kad jis mylėtų ir patį namų dizaino kūrimo procesą, o ne mėgintų atsiriboti ir pamiršti faktą, kad dabar įrenginėjami namai tarsi tai būtų didelė našta bei rūpestis.

„Aš savo darbo praktikoje klientui iškart darau geriausią ergonomikos ir funkcijos prasme variantą, be jokių papildomų diskusijų ir daugybės papildomų variantų, juk kam gaišti laiką? Jei klientas nesutinka – argumentuoju, kodėl pasirinkimai tokie, tačiau jeigu žmogus vis dėlto turi kitokį požiūrį dėl savo gyvenimo būdo, įpročių, kasdienės veiklos – aš išklausau ir, jei tai klientui ypač svarbu, mes padarome taip, kaip jis nori, kalbant apie ergonominius sprendimus.

O kalbant apie grožį – kiekvienas žmogus turi atrasti savo dizainerį. Tokios trumpos konsultacijos taip pat yra puikus būdas pabendrauti su keletu dizainerių, susipažinti, pajusti, ar susikalbate, jei nuspręstumėte samdyti jį ilgalaikiam bendradarbiavimui. Geriausias rezultatas pasiekiamas tada, kai klientas pasitiki dizaineriu, turi norimą interjero stilių, kurį ir padeda įgyvendinti specialistas, remdamasis savo žiniomis bei patirtimi.“

Vasario 5–9 dienomis „Unideco“ apdailos salonų centro organizuojamos interjero konsultacijų dienos šįsyk leis pasirinkti net iš 10 skirtingų dizainerių. Rezervuodamas konsultacijos laiką, klientas gali nurodyti, kokiais konkrečiai klausimais prie kavos puodelio norėtų pabendrauti su interjero dizaineriu. Daugiau informacijos apie renginį ir registracijos formą rasite čia.