Dėl šios priežasties nuošalyje negali likti ir darbdaviai. Pasak vienos didžiausių darbdavių Lietuvoje įmonės „Achema“ generalinio direktoriaus Ramūno Miliausko, anksčiau įmonės taikytos pagalbos šeimoms priemonės, dabar tapo dar svarbesnės ir aktualesnės.

Be jau įprastų Kalėdinių dovanų visiems įmonės darbuotojų vaikams, „Achema“ jau kelerius metus aprūpina būsimus mokyklinukus vadinamaisiais pirmoko krepšeliais, taip pat teikia finansinę paramą darbuotojų vaikų vasaros stovykloms.

Vasaras leidžia stovyklose

Daugiau nei 1300 darbuotojų apimančiame įmonės kolektyve yra ne viena jauna, moksleivius auginanti šeima. Siekdama palengvinti moksleivių priežiūrą vasaros atostogų metu, „Achema“ finansuoja vasaros stovyklas. Kasmet jų daliniam finansavimui yra skiriama apie 50 tūkst. eurų. Praėjusiais metais bendrovė prisidėjo prie 221 vaiko vasaros stovyklos finansavimo.

Įmonės specialistė Sandra Atkočiūnienė pasakoja, kad rinkama vaikų stovyklą pirmiausiai atsižvelgia į jo pomėgius. Antrasis kriterijus – stovyklos lokacija – šeima renkasi tą, kuri vyksta arčiau Jonavos miesto.

Du berniukus auginantis žaliavų analitikas Edmundas sako, kad jų šeimai vasaros stovyklos yra bene vienintelė išeitis, norint užimti moksleivį ilgų atostogų metu.

„Vienais metais sūnus lankė krepšinį, todėl leidome į krepšinio stovyklą. Kitais metais domėjosi žirgais, todėl stovyklavo žirgyne. Pastaroji stovykla jam padarė labai didelį įspūdį. Ne tik jodinėjimas, bet ir gyvūnų šėrimas, priežiūra. Vienaip ar kitaip vasarą tektų leisti vyresnį sūnų į stovyklą, kad būtų užimtas, tad šis įmonės prisidėjimas ženkliai palengvina situaciją“, – pasakojo įmonės darbuotojas.

Paauglę auginanti „Achemos“ referentė Asta Petkutė prisimena, kad pirmosios vasaros stovyklos dukrai nelabai patiko. Tačiau atėjus paauglystei, mergaitė laukia kiekvienos vasaros su bendraamžiais.

„Ji pati ieškosi, domisi internete. Vieną vasarą dalyvavo kino stovykloje Trakuose. Labai patiko ir užimtumas, ir pati veikla. Ši vasara bus paskutinė, nes dukra jau septyniolikmetė, bet sakė būtinai važiuos, jei tik karantino ribojimai baigsis“, – pasakojo moteris.

Darbuotojai vienbalsiai tvirtina, kad stovyklų finansavimas padeda ne tik efektyviau planuoti vaikų laisvalaikį vasaros metu, bet ir padeda sutaupyti.

Pirmokams – specialus krepšelis

Dar vienas iššūkis jauniems tėvams – pasirengimas naujiems mokslo metams. Tėvai, kurie augina priešmokyklinio amžiaus vaikus, artėjant rudeniui, pastebi išaugusias išlaidas. Todėl prieš kelis metus įmonėje „Achema“ buvo priimtas sprendimas būsimiems mokyklinukams įteikti pirmoko krepšelius. Jį paprastai sudaro skirtingos kanceliarijos prekės, taip pat mieli, vaikystę primenantys suvenyrai. Per pastaruosius dvejus metus įmonė taip padėjo 75 jauniesiems moksleiviams.

Anot du, 6 ir 8 metų amžiaus, sūnus auginančio Edmundo, pirmoko krepšelis yra ne tik finansinė paskata, bet ir dėmesys darbuotojui bei jo šeimai.

„Vienam ši paskata finansiškai gali būti aktualesnė, kitam – mažiau svarbi. Bet, manau, svarbiausia yra parodomas dėmesys vaikui pradedant naują etapą. Gavęs pirmoko krepšelį sūnus labai džiaugėsi, didžiavosi juo. Pasakojo draugams, seneliams, kad tėčio darbas jam parūpino flomasterius, dažus. Geras įspūdis prieš mokyklą tikrai buvo“, – pasakojo Edmundas.

Bendrovės vadybininkės Gintarės Petravičienės dukra pernai taip pat gavo pirmoko krepšelį.

,,Dalį jame rastų reikmenų mes buvome nupirkę iki dovanos gavimo, nes iš anksto nežinojome, kas tiksliai bus dovanojama. Nepaisant to, didžiąją dalį krepšelio turinio panaudojome, o jame rastas meškiukas dukrą lydi iki šiol – jį nuolat turi kuprinėje“, – teigė moteris.

G. Petravičienė džiaugiasi, kad augindama mažametę, ji turi galimybę dirbti iš namų.

,,Manau, visi tėvai pritartų, kad šiais metais vyravęs nuotolinis mokymas – aiškiai matoma problema. Man sudarytos sąlygos dirbti iš namų, nes dukra negali būti viena dėl savo amžiaus. Tai išsprendė daug problemų, kurios galėjo kilti“, – kalbėjo G. Petravičienė.

Tėvai dirba ir mokytojais

Dėl gamybinės įmonės specifikos ne visi tėvai turi galimybę dirbti nuotoliniu būdu. Kalbėdama apie savo vaiko ugdymą įvedus karantiną, „Achemos“ specialistė S. Atkočiūnienė pripažįsta, kad mokslų ,,krimtimas“ namuose turi ir ne vieną minusą.

,,Tiek aš, tiek mano vyras dėl darbo specifikos negalėjome dirbti nuotolinio darbo. Dėl to vaikas būdavo namuose su seneliu ir savarankiškai jungdavosi prie pamokų nuotoliniu būdu. Kartais kildavo neaiškumų dėl prisijungimo prie ,,Teams“ programos, bet jas stengdavomės spręsti telefonu“, – kalbėjo Sandra.

Pasak moters, jai grįžus iš darbo dar tekdavo padirbėti ir mokytoja, kad sūnus geriau įsisavintų mokslus.

„Manau, jog didžiausios nuotolinio mokymo problemos – suprastėjusios žinios, socialinio ryšio praradimas. Tiesa, mano vaikas prieš Velykas išėjo į mokyklą, nes jis yra pradinukas. Matau, kad ir mano sūnui tai išėjo į naudą“, – teigė moteris.

Be materialios pagalbos įmonė siekia įtraukti šeimas į gamyklos gyvenimą. Pasak įmonės generalinio direktoriaus R. Miliausko, vaikams visada įdomu, kur dirba jų tėvai, todėl, kai tik yra galimybės, ieškoma būdų, kaip supažindinti juos su didžiausia Baltijos šalyse gamykla.

Iki pandemijos darbuotojų vaikams būdavo vykdomos ekskursijos pačioje įmonėje – aprodomi įrengimai, demonstruojami cheminiai eksperimentai, piešiami bendri piešiniai, dalinamos dovanėlės.

Kalbinti tėvai neabejoja, kad tokios ekskursijos labai naudingos vaikams – jie pamato tėvų darbovietę, labiau supranta, kur ir ką jie dirba, o baigę studijas – neretai seka tėvų pėdomis ir ateina dirbti į bendrovę.

Užsakymo nr.: PT_87230827