„Mūsų įmonės statistika paneigia vis dar gyvą stereotipą, kad darbas prekyboje gali būti tik laikina stotelė. Turime per 250 darbuotojų, kurie „Iki“ komandos nariai yra jau 20 ar daugiau metų. Du iš jų mūsų gretose darbuojasi ir trečią dešimtmetį – dar nuo tų laikų, kai pradėjo veikti patys pirmieji „Iki“ prekybos centrai. Jau vien tai yra įspūdingas pasiekimas, kadangi tiek išlaikyti darbuotojus pavyktų ne kiekvienai įmonei“, – sako „IKI Lietuva“ generalinė direktorė Nijolė Kvietkauskaitė.

Įmonės stabilumo garantas

Už visapusišką rūpinimąsi darbuotojais prestižiškiausią „Top Employer 2023 Lietuva“ sertifikatą pelnęs prekybos tinklas „Iki“ nuolat peržiūri visų maždaug 5,5 tūkst. įmonės darbuotojų atlyginimus ir nuosekliai juos didina. 2022 metais, priklausomai nuo pozicijai taikomų atsakomybių, atlyginimai kilo nuo 3,3 iki 14,3 proc.

Atlyginimai didinami atsižvelgiant į rinkos ir ekonominę situaciją. „Iki“ daug dėmesio skiria darbuotojų gerovei. Įvertinama tai, kad praradusi ilgametį darbuotoją įmonė netektų gausią patirtį turinčio specialisto. Dabartinėje darbo rinkoje pamainą surasti gali užtrukti.

„Kalbant apie ilgamečius darbuotojus, dažnai girdimas klausimas – kada reikia keisti darbą? Bet visi tokie svarstymai prasideda tuomet, kai žmogaus netenkina atlyginimas ir darbo sąlygos. Suprantame ilgaamžių darbuotojų karjeros pokyčių norą ir stengiamės suteikti galimybes pakeisti darbo vietą nekeičiant darbo. Naujų tobulėjimo ir augimo galimybių ieškantys specialistai „Iki“ komandoje turi puikias galimybes išbandyti skirtingas pozicijas“, – komentuoja N. Kvietkauskaitė.

Anot pašnekovės, toks pozicijų keitimas vyksta natūraliai – vadovai profesionaliai įvertina žmogaus kvalifikacijas ir pataria, kur jis geriausiai atsiskleistų. Specialistas taip pat laimi, kadangi gali dirbti mėgstamą darbą. Penkeri metai tuomet prabėga nepastebimai, o išdirbusiems tokį laiką „Iki“ dovanoja papildomą atostogų dieną.

Siūlo papildomas naudas

N. Kvietkauskaitė pažymi, kad ilgamečiai darbuotojai dėl sukauptos patirties pažįstamoje rinkoje lanksčiau prisitaiko prie pokyčių ir greičiau priima teisingus sprendimus. Jų išlaikymas itin svarbus dėl darbo rinkos iššūkių ir nenuspėjamų išorinių veiksnių. „Iki“ prekybos tinklas specialistus išlaiko įsiklausydamas į komandos narių poreikius. Darbuotojams siūlomas patrauklus naudų paketas, konkurencingas atlyginimas, suteikiama galimybės mokytis ir augti.

Pavyzdžiui, siekiant sumažinti kasdienes išlaidas logistikos ir „Iki“ gamybos padalinių darbuotojams, siūlomas transportas iki darbo vietos, suteikiamas nemokamas maitinimas ir galimybė naudotis rūbų valykla. Tiek laiką, tiek pinigus darbuotojams padeda taupyti ir sveikatos draudimas. „Iki“ komandos nariai gali pasinaudoti kompensacija odontologo paslaugoms, profilaktiniam patikrinimui, vaistams ir medicinos prekėms.

Be gydymui ir diagnostikai skiriamų lėšų, papildomas sveikatos draudimas taip pat 100 proc. kompensuoja ir profilaktinius, periodinius sveikatos patikrinimus, skiepus. Jis naudingas ir tiems, kuriems neprireikia kreiptis į gydytojus – suteikia 50 proc. nuolaidą perkant vaistus ar medicinos pagalbos priemones, darbuotojai perpus pigiau gali įsigyti vitaminų, maisto papildų.

„Iki“ darbuotojai gali naudotis specialiomis nuolaidomis tinklo parduotuvėse, o gimus kūdikiui, vestuvių, artimųjų mirties, nelaimės atveju mokamos išmokos. „Iki“ įsteigtas ir „Veikime drauge fondas“, kurio tikslas – paremti kritinėmis ligomis sergančius darbuotojus ir jų šeimos narius.

„Darbuotojas aplinkui nesidairo tik tuomet, kai jaučiasi gerai, ir tam neužtenka vien tik materialinės naudos. Reikalinga komanda, kurioje yra geri tarpusavio ryšiai, vadovas, kurio pavyzdžiu norėtųsi sekti, ir motyvuojanti bei tobulėjimą skatinanti aplinka. Mes puoselėjame kultūrą, kurioje girdimi visų kolegų lūkesčiai, o darbo sąlygų gerinimo sprendimai priimami bendrai. Taip įgyjame darbuotojų pasitikėjimą, ir jie mūsų gretose lieka ilgam“, – kalba N. Kvietkauskaitė.