BREEAM (angl. Building Research Establishment Environmental Assessment Method)sertifikatas suteikiamas objektams, kurie suprojektuoti, pastatyti ir eksploatuojami pagal aukštus tvarumo standartus. Jis yra vienas patikimiausių ir išsamiausių pastatų tvarumo vertinimo priemonių Lietuvoje bei visoje Europoje.

Sertifikatas suteikiamas tik išsamų reikalavimų sąrašą atitinkantiems pastatams – įvertinamas objekto efektyvumas ne tik mažinant poveikį aplinkai, bet ir rūpinantis darbuotojų komfortu.

„Labai didžiuojamės pasiektu rezultatu, kuris įrodo strateginį mūsų požiūrį į tvarumą. Nusprendėme savanoriškai prisijungti prie BREEAM sertifikavimo, kurio tikslingai siekėme tam, kad galėtume objektyviai įvertinti mūsų naujojo pastato pritaikymą socialiniams ir ekologiniams standartams. Gautas aukštas įvertinimas patvirtina, kad tvirtai žengiame tvarumo keliu. Tai kartu ir motyvuoja tęsti iniciatyvas, kurių imamės gerindami savo veiklą tiek gamtos aplinkos, tiek darbuotojų gerovės atžvilgiu“, – sako „IKI Lietuva“ generalinė direktorė Nijolė Kvietkauskaitė.

Investuota į pirkėjų, darbuotojų ir bendruomenės gerovę

Viena moderniausių sostinėje tinklo parduotuvių, įsikūrusi Pilaitės rajone šalia naujojo „Iki“ biuro, atidaryta beveik lygiai prieš metus. Investicijos į ją siekė daugiau nei 4,3 mln. Eur. Pagal naujausius įmonės standartus įrengtame šiuolaikiniame pastate – 1613 kv. m prekybinio ploto, jis atitinka A++ energetinio efektyvumo klasę.

Eksploatuojant pastatą svarbios ne tik funkcinės, estetinės, verslo priežastys – ne mažiau reikalinga laikytis aukščiausių ekologijos principų ir mažinti neigiamą poveikį aplinkai, taip pat užtikrinti darbuotojų, vietos bendruomenės komfortą bei tinkamą funkcionavimą miesto struktūroje.

Atliekant BREEAM vertinimą, atsižvelgta į platų kategorijų ir kriterijų spektrą: energijos ir vandens naudojimo, vidaus aplinkos (sveikatos ir gerovės), taršos, transporto, naudojamų medžiagų, atliekų tvarkymo, ekologijos ir valdymo procesų aspektus.

Gautas „Very good“ lygio įvertinimas patvirtina, kad „Iki“ parduotuvės pastate naudojami novatoriški sprendimai, kurie mažina jo poveikį aplinkai, jame įdiegta išbandyta ir patikrinta aplinkosaugos praktika, naudojama sistema padeda sumažinti eksploatacines išlaidas, pagerinti darbo aplinką. Be kita ko, tai rodo, kad daroma pažanga siekiant įmonės aplinkosaugos tikslų, o pastatas atitinka net aukštesnius reikalavimus nei galiojantis teisinis reglamentavimas.

N. Kvietkauskaitė atkreipia dėmesį, kad projektuojant „Iki“ pastatą Pilaitėje daug dėmesio skirta ir patogiai bei moderniai miesto infrastruktūrai šalia komplekso sukurti. Įrengta A juosta Pilaitės pr. atkarpoje, sutvarkytos autobusų stotelės, pėsčiųjų takai, įrengtas dviračių takas, neįgaliųjų keltuvai požeminėje perėjoje. Šalia biuro įkurta ir daug žaliųjų zonų. Išsaugoti sklype jau augę medžiai ir pasodinta naujų.

„Iki“ parduotuvės auditą BREEAM sertifikatams gauti atliko vertinimų bendrovė „SEES Group“.

Patogu, šviežia ir greita

„IKI Pilaitė 2“ parduotuvei pagal naująjį žymėjimą suteiktos maksimalios trys širdelės. Tai reiškia, kad ji puikiai tinka savaitiniam apsipirkimui, jame užtikrinamas itin gausus prekių asortimentas.

Parduotuvėje įrengti erdvūs šviežio maisto skyriai, taip pat pirmą kartą išbandytas ir visiškai naujas „IKI Bistro“ formatas. Čia pirkėjai gali greitai ir už patrauklią kainą papusryčiauti, papietauti ar pavakarieniauti, įsigyti maisto išsinešimui, vietoje kepamos ir picos, veikia prekių atsiėmimo paslauga „click&collect“.

„IKI Pilaitė 2“ parduotuvėje gyventojų laukia gausūs vaisių ir daržovių, šviežių produktų, sveriamos mėsos skyriai. Taip pat čia yra ir žuvies ant ledo skyrius. Šviežumą ir patogumą vertinantys pirkėjai gali įsigyti karštų mėsos ir kulinarijos gaminių, mažiausiai tris kartus per dieną vietoje kepamos duonos ir bandelių, šviežių sumuštinių, vietoje spaustų šviežių apelsinų sulčių, kavos. Vietoje taip pat rūkoma žuvis bei mėsa.

Pirkėjų patogumui įrengtos net 9 „IKI Bitutė“ savitarnos kasos, kurios leidžia pirkėjams apsipirkti greičiau ir patogiau. Taip pat veikia ir 4 paprastos kasos bei infokasa. Lankytojams parduotuvė atvira kasdien nuo 8 iki 22 val.