Svarbiausia – šviežias maistas

Jau pirmą projekto, kai žalumynai stiebiasi aukštyn specialiose kelių lygių „lentynose“, mėnesį ketinama išauginti apie 3 tūkst. vienetų mikro žalumynų ir daigų, kurie atsidurs maždaug 2 tūkst. IKEA restorano lankytojų užsisakytų patiekalų. Restorano planuose – ir buratos salotos su žirnių daigais, ir žaliosios salotos su lietuvišku baltuoju sūriu ar desertai su mėtomis. Kaip teigia IKEA maisto paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys, viena svarbiausių šios iniciatyvos priežasčių – noras patiekti kuo kokybiškesnį ir šviežesnį maistą.

„IKEA švediškas restoranas yra viena didžiausių maitinimo vietų Vilniuje. Vienu metu galime aptarnauti kelis šimtus lankytojų. Nuolat siekiame, kad kokybiškas švediškos virtuvės įkvėptas maistas būtų prieinamas daugeliui, o nuo šiol stebinsime ir dar tvaresniais, šviežesniais patiekalais. Tam dar geresnes galimybes sudarys ir daugiau laisvės mūsų virtuvės specialistams suteiks vertikalusis daržas – jie valgiaraščio ar patiekalų paįvairinimui galės rinktis iš įvairių vietoje auginamų salotų, mikrožalumynų“, – apie projekto naudą kalba M. Šiaulys.

 Burata su žirnių ūgliais

Dėmesys tvarumui

IKEA restorano vertikalusis daržas leis šviežią produkciją auginti ištisus metus, o salotos, prieskoninės žolelės ir žalumynai bus tiesiogine ta žodžio prasme pasiekiami ranka. Svarbu ir tai, kad vertikaliajam daržui nereikėjo ieškoti papildomų patalpų, jis bus įkurtas tiesiog pačiame restorane – uždara ekosistema sudaro galimybes itin lengvai steigti šiuos mikro-daržus pasirinktose vietose.

Ši inovacija leidžia ne tik optimaliai išnaudoti turimą plotą, bet išauginti net iki dešimt kartų daugiau žalumynų nei įprastu būdu – vertikalieji daržai yra visiškai automatizuoti ir valdomi nuotoliniu būdu padedant įvairiems davikliams ir vaizdo sistemoms, kurios kontroliuoja drėgmę, temperatūrą ir apšvietimą.

„Vertikalusis daržas – dar vienas žingsnis didesnio tvarumo link. Žalumynams išauginti nenaudojamos cheminės trąšos, pesticidai. Vertikaliuosiuose daržuose sunaudojama iki 95 proc. mažiau vandens, lyginant su tradiciniu ūkininkavimu ar šiltnamiais. Galiausiai, kai žalumynai auginami čia pat, IKEA restorane, mažinami logistikos kaštai, beveik nesusidaro anglies dvideginio, kuris yra vienas didžiausių taršos šaltinių mūsų planetoje“, – teigia M. Šiaulys.

 Mindaugas Šiaulys - IKEA Maisto departamento vadovas

Atgaiva akims

M. Šiaulys priduria, kad IKEA restorane veikiantis vertikalusis daržas skatins pagalvoti ir apie draugiškesnį aplinkai gyvenimą lankytojų namuose. Kiekvienas savo balkone ar net ant virtuvės palangės gali užsiauginti prieskoninių žolelių ar mikrožalumynų.

„Prieskoninės daržovės, daigai ir salotos savo sudėtyje turi nemažai vitaminų ir kitų žmogaus organizmui svarbių medžiagų. Be to, augalai turi terapinę funkciją – jie gali raminti, gerinti nuotaiką, o pietūs tarp augalų tampa kur kas jaukesni. Būtent to tikimės ir pradėdami šį projektą“, – viliasi IKEA atstovas.

Jei šis pilotinis projektas pasiteisins, vertikalusis daržas bus auginamas ir IKEA restoranuose Estijoje, Latvijoje.