„Artimas ryšys su bendruomenėmis, kurių aplinkoje drauge kuriame tvaresnį pasaulį, yra vienas pagrindinių darnios ir atsakingos mūsų veiklos principų. Todėl glaudžiai bendradarbiaujame su vietos žmonėmis bei verslais, siekdami plėtoti tiek žalesnę aplinką, tiek vertę šalies regionams. Mums labai svarbu išgirsti ir įsiklausyti į bendruomenių poreikius, suprasti lūkesčius, prisidėti prie tvaresnio kasdienio gyvenimo užtikrinimo. Patirtis bei perspektyvos rodo – kartu su vietos gyventojais galime pasiekti ryškių pokyčių“, – sako „Ignitis renewables“ bendruomenių vadybininkė Emilija Musteikytė.

Bendruomenės kviečiamos teikti paraiškas socialiniams, švietimo, meno, kultūros, mokslo ir sporto projektams, visuomeninės aplinkos, viešosios infrastruktūros gerinimo bei plėtros ir aplinkos apsaugos iniciatyvoms. Siekiant, padėti bendruomenėms kurti tvaresnę kasdienybę šiemet taip pat patvirtintos prioritetinės kryptys paramai – energetinis efektyvumas, atsinaujinančios energetikos gamyba, aplinkosauga, klimato kaitos mažinimas, socialiniai ir švietimo projektai, nukreipti į verslumo, sveikatos ir kitų kompetencijų stiprinimą.

„Norime, jog bendruomenės, gyvenančios greta mūsų saulės ir vėjo elektrinių parkų, ne tik pagerintų vietinės infrastruktūros energetinės efektyvumą, ar įgyvendintų bendruomenei aktualius projektus aplinkosaugos, žaliosios energetikos, socialinių pokyčių srityse. Siekiame mūsų bendruomenes įgalinti tapti žaliojo pokyčio dalimi“, – kalba bendruomenių vadybininkė.

„Ignitis renewables“ bendruomenių  vadybininkė Emilija Musteikytė

Įkvepia geroji patirtis

Pernai bendrovė tvariems projektams ir iniciatyvoms skyrė virš 80 tūkst. eurų. Su šia parama buvo įgyvendintos Mažeikių, Kretingos, Tauragės ir Jurbarko rajonuose gyvenančių ir šalia „Ignitis renewables“ elektrinių įsikūrusių gyventojų idėjos. „Jos išties nustebino. Bendruomenių projektai buvo išradingi, tvarūs, originalūs ir inovatyvūs“, – pabrėžia „Ignitis renewables“ bendruomenių koordinatorė.

Paklausta, kokiais sėkmingo bendradarbiavimo atvejais galėtų pasidalinti, ji pateikia keletą pavyzdžių. Pikelių bendruomenė Mažeikių rajone skirtą paramą panaudojo bendruomenės namų sutvarkymui ir pritaikymui keliaujančių piligrimų poreikiams. Tikimasi, kad gautas finansavimas padės pritraukti daugiau turistų ir bendruomenė iš to gaus papildomų pajamų.

Pasak E. Musteikytės, kitą įdomų projektą pasiūlė Vydmantų bendruomenė. Ji laisvalaikio ir maudynių zonoje įsirengė saulės energija pakraunamus šviestuvus. Tuo tarpu Dainių II kaimo bendruomenė Jurbarko rajone taip pat atsinaujino savo gatvės apšvietimą į ekonomiškesnį ir labiau užtikrinantį gyventojų saugumo ir komforto poreikius.

Laukiamos visos idėjos

Anot E. Musteikytės, pasimokyti galima ir iš kitų šalių patirties. Štai statydama savo „Tirgwynt“ vėjo elektrinių parką centrinėje Velso dalyje, atsinaujinančiosios energijos bendrovė „Belltown Power“ taip pat glaudžiai bendradarbiavo su vietine bendruomene.

Ši partnerystė leido suprasti, jog parama reikalinga regiono švietimo įstaigoms. Bendrovė skyrė paramą naujam mokyklos pastatui statyti, taip išgelbėdama ją nuo uždarymo. Dabar vėjo elektrinių parkas kasmet gausiai lankomas vietos moksleivių.

Todėl, priduria atstovė, bendruomenių teikiami projektai ir iniciatyvos gali būti labai įvairios – pavyzdžiui, edukacinės. „Ignitis renewables“ ir programa #EnergySmartSTART Tauragėje šiuo metu vykdo edukacinį užsiėmimą „Vėjo spalva – žalia“. Tai vietos bendruomenės projektas, kviečiantis turistus iš visos Lietuvos į edukaciją, kurios metu bendrovės valdomų vėjo elektrinių parke galima ir pasisemti teorinių žinių apie energetiką, ir išmatuoti vėjo greitį ar virtualiai pakilti iki elektrinės viršaus.

Edukaciniai užsiėmimai į regione esančius vienus didžiausių šalies vėjo elektrinių parkų sukviečia ir moksleivius su mokytojais. Jiems čia vedamos integruotos geografijos ir fizikos pamokos. Atvykę mokiniai išgirsta įtraukiančius pasakojimus apie elektrą, jos kelią į namus. Grupėse taip pat gali surinkti elektrinių, išmėginti pastarųjų veikimą, pasigalynėti su dirbtiniu vėju, gamindami elektrą savo elektrinių modeliams. Moksleiviai išbando ir virtualius akinius, su kuriais pasižvalgo po elektrinės vidų, pakyla ant jos gondolos ir grožisi kraštovaizdžiu iš 120 metrų aukščio.

„Šis pavyzdys rodo – paramos bendruomenės gali sulaukti patiems įvairiausiems poreikiams. Nesvarbu, ar norima pagerinti švietimą, sutaupyti energiją, sumažinti sąskaitas už elektros suvartojimą. Todėl esame atviri visoms idėjoms. Jei bendruomenei reikia taupesnių apšvietimo sprendimų, energiją tausojančių įrenginių kultūros ar viešuosiuose objektuose, informacinių stendų lankytinose vietose, inovacijų sporto aikštelėse, teikite pasiūlymus ir drauge kurkime tvaresnę ateitį“, – ragina E. Musteikytė.

Parama gali būti teikiama socialiniams, švietimo, meno, kultūros, mokslo ir sporto projektams (išskyrus ekstremalųjį ir padidintos rizikos sportą), visuomeninės aplinkos (įskaitant ir viešosios infrastruktūros) gerinimo bei plėtros ir aplinkos apsaugos projektams.

Norėdamos gauti paramą bendruomenės turi užpildyti ir pateikti paraišką. Susipažinti su visomis paramos teikimo bei panaudojimo taisyklėmis galima bendrovės interneto svetainėje.

„Ignitis renewables“ – tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė, veikianti trijose Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Ji atsakinga už sausumos ir jūrų vėjų jėgainių, saulės energetikos, biomasės ir atliekų vertimo energija projektų vystymą. Plėtodama naujus projektus, bendrovė įgyvendina strateginį „Ignitis grupės“ pasiekti 4–5 gigavatų (GW) dydžio instaliuotus žaliosios gamybos pajėgumus iki 2030 m.