„Konkurencingoje alternatyvių investicijų rinkoje nesame didžiausi, tačiau sau tokio tikslo ir nekeliame – orientuojamės į paslaugų kokybę. Galime pasidžiaugti ne tik sėkmingai augančia investuotojų bendruomene, bet ir puikiais rezultatais: nuo pat veiklos pradžios neturime vėluojančių projektų, o visi mūsų realizuoti projektai investuotojams atnešė didesnę grąžą, nei iš pradžių buvo nurodyta“, – sako Gustas Germanavičius, „InRento“ platformos įkūrėjas.

Augančios Euribor palūkanų normos atvėrė kelius NT nuomos rinkos plėtrai

Kylant Euribor palūkanų normai, verslai susidūrė su nemenkais iššūkiais – dėl pabrangusių finansavimo sąlygų nuosekliai mažėjo žmonių, perkančių nuosavus būstus, tad nuo pardavimų galutiniam vartotojui priklausantys vystymo projektai buvo priversti sulėtinti tempus.

Nuomos rinkai toks pokytis išėjo į naudą – sumažėjęs nuosavų būstų perkamumas atvėrė kelius NT nuomos rinkos augimui. Prie sąlygų, skatinančių nuomos paklausą, prisidėjo ir bendra situacija šalyje – didėjantis migrantų skaičius ir mokslo metų pradžia į didžiuosius Lietuvos miestus pritraukė daugiau gyventojų, ieškančių laikino būsto.

„Nuosekliai augantis gyventojų skaičius ir turizmas didina apgyvendinimo poreikį, tad mūsų paskolų portfelis orientuotas į šiuos du stabiliausius sektorius nuomos rinkoje. Jau dabar matome stipriai išaugusį užimtumą ir stebime kainų kilimą, kuris turi tendenciją ir toliau augti. Šiuo metu situacija Vilniuje yra labai palanki – profesionalūs nuomotojai iš naujos statybos butų gali tikėtis gauti nuo 8 proc. grąžos, o tai išties dideli skaičiai Vakarų Europos mastu“, – tikina G. Germanavičius.

Solidžią daugiau nei 17 tūkst. investuotojų bendruomenę subūrusi „InRento“ platforma augančių palūkanų normų fone tampa vis patrauklesniu alternatyvaus finansavimo šaltiniu ir nuomos projektų vystytojams.

„Didesni, patyrę vystytojai pradeda nusisukti nuo bankų ir ieško alternatyvių finansavimo šaltinių, nes dabartinėmis sąlygomis skolinimasis bankuose netenka savo privalumų. Išaugus Euribor lygiui, nekilnojamojo turto nuomos administratoriams bankuose už kreditus gali tekti mokėti 9–10 proc. metinių palūkanų, o su palūkanomis iškart reikia pradėti grąžinti ir paskolas, todėl sulaukiame gerokai daugiau užklausų finansuoti vieną ar kitą projektą, nes platformoje kiekvieną mėnesį yra mokamos tik palūkanos, o paskolos suma yra grąžinama realizavus projektą. Tai – viena iš priežasčių, lemiančių „InRento“ platformos apimčių ir kokybės augimą“, – pasikeitimus rinkoje komentuoja G. Germanavičius.

Aklai nėrusiems į investavimą teko nuryti karčią piliulę

Vos per pusmetį net 50 proc. pritrauktų investicijų sumą padidinusios ir 15 milijonų eurų ribą peržengusios „InRento“ platformos įkūrėjas pastebi – norint sėkmingai investuoti, susivilioti tik gražiais skaičiais nereikėtų, mat žadama didelė grąža įprastai lemia ir aukštesnę riziką.

„InRento“ orientuojasi į žemesnės ir vidutinės rizikos projektus, užtikrinančius stabilų pajamų srautą iš NT nuomos – šiam srautui NT verčių pokyčiai rinkoje nedaro tokios didelės įtakos, kaip vystymo projektams. Visos investuotojų investicijos yra užtikrintos nekilnojamo turto įkeitimu. Daugumos projektų paskolos gavėjo mokama palūkanų norma neviršija nuomos pajamų sumos, o tai sumažina skolininko įsipareigojimų neįvykdymo riziką.

„Dėl ekonominių pokyčių šalies, regiono ar tam tikrame rinkos segmente rezultatai gali neatitikti lūkesčių – mažėjančios turto pardavimo kainos ar didėjančios išlaidos tiesiogiai atsilieps investuotojų uždirbamai grąžai. Dabartinė situacija su augančiomis palūkanų normomis yra puikus pavyzdys, kad tai – ne tik teoriniai pasvarstymai.

Ne vienam, susižavėjusiam aukštesnės rizikos investicijomis, per pastaruosius metus teko nuryti karčią piliulę, tuo tarpu mūsų skaičiai iškalbingi – nuo pat veiklos pradžios neturime nė vieno vėluojančio projekto, visi mokėjimai vykdomi laiku, nepaisant sparčiai didėjančių finansavimo apimčių“, – sako G. Germanavičius.

Kaip vieną iš „InRento“ platformos privalumų pašnekovas išskiria ir kas mėnesį mokamas palūkanas – tai leidžia efektyviai sekti projekto eigą ir laiku pamatyti galimus vėlavimus. Be to, atitinkamuose projektuose palūkanos yra indeksuojamos su infliacija, siekiant apsaugoti investuotojų interesus ilgalaikėje perspektyvoje.

Suteikia galimybę investuoti į NT neturint didelio kapitalo

G. Germanavičius pastebi, kad lietuviams NT nuoma nuo senų laikų yra viena patraukliausių investavimo sričių. Vis dėlto nestabili ekonominė situacija, augančios kainos bei didėjanti palūkanų našta ne vieną skatina atsisakyti idėjos pirkti nuosavą būstą investicijoms. Su paskola pirktas būstas atėjus sudėtingam laikotarpiui gali tapti našta, todėl įsivertinus galimus scenarijus reikėtų apsvarstyti, ar nekilnojamojo turto įsigijimas ilgalaikėje perspektyvoje atneš tokią grąžą, kurios tikitės.

„InRento“ – alternatyvus investavimo į NT nuomos projektus įrankis. Dar veiklos pradžioje priėmė sprendimą, jog mažiausia investicija sieks 500 eurų, ir ši suma pasirinkta neatsitiktinai – tam, kad potencialūs investuotojai, prieš priimdami sprendimą prisijungti prie mūsų bendruomenės, įsigilintų ir įvertintų projektų riziką ir galimybes, – sako G. Germanavičius.

– Vertindami projektus, kurie verti atsidurti sutelktinio finansavimo platformoje, „InRento“ specialistai taiko įvairiausius kriterijus, iš kurių svarbiausi – generuojamas arba planuojamas nuomos srautas, projekto savininko reputacija bei turto likvidumas.

Kokybės strategiją taikome ir investuotojams – geriau jų turėti mažiau, tačiau apgalvotai priėmusių sprendimą. Mums tai leidžia užtikrinti veiklos efektyvumą ir tuo pačiu aukštesnę aptarnavimo kokybę, kiekvienam investuotojui skiriant individualų dėmesį.“