Pirmoji pažintis su „Xiaomi 13T“ serijos modeliais

Pirmasis į mano rankas pateko melsvos spalvos „Xiaomi 13T Pro“ telefonas ir net nebaigęs tyrinėti dėžutės turinio buvau maloniai nustebintas. Visų pirma, labai patiko unikali veganiškos odos nugarėlė ir jos tekstūra. Tikrai labai malonu liesti, patogu laikyti, net nesinori uždėti permatomo apsauginio dangtelio, kuris taip pat yra komplekte. Antras iš karto į akis kritęs dalykas – 120 W užrašas ant kroviklio. Tai reiškia, kad krovimas greičiausiai vyks raketiniu greičiu. Taip ir yra – „Xiaomi 13T Pro“ telefonas visiškai įkraunamas per mažiau nei 20 minučių.

Į mano namus atkeliavęs pigesnis „Xiaomi 13T“ modelis turėjo juodą blizgią nugarėlę. Šio modelio kroviklis mažiau galingas (67 W), tad įkrovimas nuo 0 iki 100 proc. trunka apie 42 minutes. Pakankamai greitai, bet ne toks „raketinis“ kaip „Xiaomi 13T Pro“ įkrovimas.

Abu modeliai Lietuvoje bus parduodami su minėtomis juodos ir melsvos spalvos nugarėlėmis (pastarajai skiriu 10 balų iš dešimties).

Būtina paminėti, kad abu telefonai atitinka IP68 apsaugos sertifikatą, o tai reiškia, kad jie yra visiškai apsaugoti nuo dulkių ir gali būti panardinti į vandenį (atsparumas vandeniui – 5 ATM). Nesiūlau su jais nardyti bei filmuoti povandeninį pasaulį, nes papildoma apsauga nuo išorės veiksnių, sakanti, kad išmanusis gali būti panardinamas į vandenį, nereiškia, kad jį reiktų nardinti. Tiesiog jei telefonas iškris iš rankų kur nors į vandenį, kai įsibridę ežere fotografuosite saulėlydį, jam nieko nenutiks.

Abiejų telefonų ekranai apsaugoti „Gorilla Glass 5“ stiklu, kas irgi džiugina, nes šis 5 kartos stiklas paprastai apsaugo telefoną kai šis krenta ant kietų paviršių nuo liemens–pečių aukščio.

Abu telefonai sveria panašiai – apie 200 g.

Aukštos klasės „Xiaomi 13T“ ekranai

„Xiaomi 13T“ ir „Xiaomi 13T Pro“ telefonai yra vienodo dydžio, turi puikų 6,67 colių dydžio AMOLED ekraną, kurio skiriamoji geba 2712 x 1220 pikselių, taškų tankis – 446 ppi. Telefonų maksimalus ekranų atsinaujinimo dažnis – 144 Hz. Maksimalus ryškumas stulbinantis – 2600 nitų, atsakymo į lietimą dažnis 480 Hz, ką iš karto pajusite braukdami per ekraną. Taigi skaičiai įspūdingi, kaip ir turėtų būti kai kalbame apie aukštos klasės telefonus.

68 mlrd. spalvų užtikrina sodrų ir itin ryškų vaizdą. Viskas, ką rodo šio telefono ekranas gerai matoma ryškioje šviesoje. Ekrano vaizdai – puikūs, kontrastingi, spalvos – natūralios, nėra iškraipymų, net labai norėdamas nerasi prie ko prikibti. Skaitymo rėžimas saugo akis nuo nuovargio, palaikomas HDR10+ turinys sukurtas 10 bitų spalvų gyliu ir tai reiškia, kad ekranas gali rodyti iki 1.07 milijardo skirtingų spalvų, bei „Dolby Vision“ turinys, sukurtas 12 bitų spalvų gyliu, kas leidžia rodyti net 68 milijardo spalvų.

„Xiaomi 13T“ ir „Xiaomi 13T Pro“ skirtumai

„Xiaomi 13T“ ir „Xiaomi 13T Pro“ telefonai turi skirtingus procesorius: pirmajame dirba 2023 m. gegužę pristatytas 8 branduolių „MediaTek Dimensity 8200-Ultra“ procesorius, gaminamas naudojant 4 nm lustų gamybos technologiją. Dėl didesnio nei 3 GHz procesoriaus pagrindinio branduolio taktinio dažnio ir galingo „Mali-G610“ grafikos variklio, pakankamai sudėtingus žaidimus žaidžiau sklandžiai, jau nekalbant apie tai, kad įprastai veiklai našumo tikrai niekada nepritrūks. „Dimensity 8200-Ultra“ procesorius taupiai naudoja baterijos energiją net žaidžiant žaidimus. Lietuvoje telefonas „Xiaomi 13T“ bus parduodamas su 256 GB vidine atmintimi ir 8 GB operatyviąja atmintimi. Šis telefonas kainuos apie 650 eurų.

Visi tik, sudėtingos grafikos žaidimus geriau žaisti brangesniu telefonu „Xiaomi 13T Pro“. Šiame telefone sumontuota atnaujinta mobiliems įrenginiams skirto 8 branduolių „MediaTek“ procesoriaus „Dimensity 9200“ naujoji versija „Dimensity 9200+“ skirta reikliems mobilių žaidimų gerbėjams. Šio, itin našaus procesoriaus, taip pat gaminamo naudojant 4 nm lustų gamybos technologiją, pagrindiniu konkurentu įvardijamas įvarių bendrovių flagmanuose esantis „Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2“ procesorius. Našesnis ir grafikos variklis „Arm Immortalis-G715“. Pagrindinio „Dimensity 9200+“ procesoriaus Arm Cortex-X3 branduolio dažnis padidintas nuo 3,05 iki 3,35 Hz, trijų „Cortex-A715“ branduolių nuo 2,85 iki 3,0 Hz. Šis procesorius taip pat ekonomiškai naudoja baterijos energiją. Lietuvoje bus parduodama 12 GB operatyviosios ir 512 GB vidinės atminties turinti „Xiaomi 13T Pro“ versija. Toks telefonas kainuos apie 900 eurų.

„Xiaomi 13T“ serijos fotografijos pasaulis

Dabar pasinerkime į fotografijos pasaulį. „Xiaomi 13T“ ir „Xiaomi 13T Pro“ telefonų nugarėlėje yra masyvus juodas objektyvų blokas. Abu telefonai turi tokias pačias tris kameras:

  • 50 MP plataus kampo, 24 mm žindinio nuotolio pagrindinę „Leica“ kamerą, kurios didžiausia objektyvo diafragma f/1,9 (kameros vaizdą fiksuoja 1/1.28 dydžio jutiklis).
  • 50 MP „Leica“ teleobjektyvas, kurio židinio nuotolis 50 mm, didžiausia diafragma – f/1,9.
  • 12 MP itin plataus kampo „Leica“ kamera, kurios židinio nuotolis 15 mm, didžiausia diafragma – f/2,2.


Kaip jums toks kamerų komplektas? Manau, kad įspūdinga, be to yra viskas ko reikia darbui – nieko tokio, ką naudotum taip retai, jog galėtum sakyti, kad tai tik balastas. Galinių kamerų asferiniai objektyvai kurti kartu su garsia Vokietijos optikos bendrove „Leica“. Dar reikia paminėti ir 20 MP (f/2,2) asmenukių kamerą.

100 proc. DCI-P3 spalvų standartas, užtikrina platų spalvų diapazoną, aukštesnės kokybės spalvų gamą ir gerai geba atkurti autentiškas spalvas. Galime rinktis du stilius „Leica autentiškas“ ir „Leica Ryškus“.

Pradžioje pažaiskite „Portretas“ režimu. Čia rasite šešis „Leica“ filtrus leidžiančius sukurti madingas klasikinio stiliaus nuotraukas, tarp jų ir visiškai nauji „Leica Sepia“ ir „Leica

Blue“ filtrai, kurie naudojami ir fotoaparate „LeicaM-Typ240“. Be šių filtrų yra dar keliolika kitų. Bet toli ieškoti nereikia – iš pradžių pabandykite tik „Leica Sepia“ ir „Leica Blue“ ir suprasite, kad jūsų rankose superfotoapratas, leidžiantis sukurti ypatingą klasikinių nuotraukų atmosferą. Visi šie filtrai gali būti naudojami ir filmuojant. Abu telefonai filmuoja 4 K raiška, 30 kadrų/sek. greičiu, arba 8 K raiška, 24 kadrų/sek. greičiu. Palaikoma HDR10+ funkcija, padidinanti kontrasto santykį ir spalvų erdvę.

Išbandykite ir „Pro“ funkciją „Custom photographic styles“, leidžiančią patogiai reguliuoti įvarius šviesumo, spalvų, tekstūros parametrus. Ir nepamirškite naktinių fotografijų – šie telefonai tamsoje fotografuoja puikiai. Nuotraukas ir video medžiagą galima redaguoti „Xiaomi Gallery“ programoje, turinčioje įvairių šablonų, operatyviai sukurti trumpus video klipus, parinkti jiems muziką, titrus. Apie paprastą fotografiją – nusitaikiau ir spragtelėjau – net nekalbu, tiesiog neįdomu taip fotografuoti, kai savo rankose turi visą foto studiją.

Vertinimas

„Xiaomi 13T Pro“ – raketa telefonų pasaulyje, tiek kalbant apie įkrovos greitį, tiek apie darbo našumą, be to turi daugiau atminties (tiek operatyviosios, tiek vidinės). Vis tik tai „Pro“ versija, tad iš jos reikalauti galima labai daug. „Xiaomi 13T“ šiek tiek paprastesnis, bet ir pigesnis, tačiau man našumo nepritrūko.

Abiejų telefonų baterijos laiko ilgai, įkraunamos greitai, abu palaiko 5G ryšį, bekontakčio atsiskaitymo funkciją NFC, abu gali darbuotis su dviem SIM kortelėmis, be to palaiko ir eSIM – telefone įdiegtą virtualią SIM kortelę.

Telefonuose įdiegta modifikuota „Android 13“ versija „MIUI 14“, kurios vartotojo sąsaja kompaktiška, patogi, lengvai suprantama. Yra priedų, įdomių funkcijų ir pan. Net jei tai bus pirmasis jūsų „Xiaomi“ išmanusis telefonas, viską per kelias minutes įsisavinsite.

Apie fotografijos galimybes jau rašiau – jos tiesiog tokios puikios, kad daugiau vargu ar galima tikėtis.

Apžvalgą atliko nepriklausomas žurnalistas R. Kažimėkas.