Pasak grupės „G&G Sindikatas“ reperio, pilietiškumo ugdytojo ir visuomenės veikėjo G. Liaudansko-Svaro, lietuvybę reikia puoselėti – tai turėtų daryti ir kūrėjai.

„Atlikėjo kūryba yra paremta žodžiais, o mūsų atliekamas muzikos stilius, repas, apskritai yra žodžio muzika. Esu giliai įsitikinęs, kad kiekvienas tekstas turi turėti kažkokią socialinę žinutę ir išliekamąją vertę. Tai daryti savo kūryboje turi stengtis bet kuris atlikėjas, todėl aš netikiu, kad išliekamąją vertę būtų galima kurti svetima kalba“, – sako jis.

Svaro teigimu, pasirodymai ar greitai surenkamos „Burning Man“ festivalio stiliaus instaliacijos nekuria pridėtinės vertės. Tokią vertę sukurti gali skulptūros.

„Skulptūros yra istorinės atminties kūrimas – tai reiškia, kad mes turime kažką tokio, kas yra išskirtinai mūsų. Negana to, tai yra identiteto klausimas, o identitetas kuria savivertę, pasitikėjimą, pasididžiavimą ir išskirtinumą“, – sako jis.

Šeštadienį Studentų skvere iškils neįprasta skulptūra, skirta paminėti vienintelei pasaulyje lietuviškai raidei „ė“. Iš nerūdijančio plieno pagamintoje apskritimo formos skulptūroje bus pažymėti 45 žodžiai, simbolizuojantys lietuvių tautos išskirtinumą. Norintys gyvai stebėti atidarymo ceremoniją ir šventę vainikuojantį koncertą kviečiami atvykti į Studentų skverą Kaune sausio 6 d., 15 val.

Projekto ambasadorius G. Liaudanskas-Svaras tikina, kad tiek muzika, kuri skamba lietuviškai, tiek skulptūros lietuviškumui paminėti padeda ugdyti žmonių pilietiškumą ir prisideda prie tautinio identiteto puoselėjimo.

„Tai taip pat parodo mūsų verslo socialinę atsakomybę. Begalė lietuviško verslo struktūrų jau ne kartą gelbėjo mūsų valstybę ir dėjo savo pastangas ten, kur jų labiausiai trūkdavo, pavyzdžiui, pandemijos laikotarpiu arba padedant Rusijos užpultai Ukrainai, kas yra visų mūsų saugumo reikalas“, – dalinasi pašnekovas.

Gabrielius Liaudanskas-Svaras

Skulptūra su užkoduota žinute visuomenei

Pasak „ACME Grupės“ vadovo Sergej Artemiuk, Kaune iškilsianti „ė“ raidės skulptūra, kurios skulptorius Tadas Vosylius, yra vienintelės pasaulyje lietuviškos „ė“ raidės ir vienos iš archajiškiausių Europos kalbų simbolis.

„ACME Grupės“ Lietuvai dovanojama meno instaliacija skirta priminti tai, apie ką dažnas nesusimąstome. Technologijos labai daug procesų pagreitina, skubėdami dažnai pamirštame uždėti ant raidžių reikiamas varneles ar taškelius. Šia skulptūra „Taškas“ primename, kiek daug gali pakeisti ir reikšti vienas paprasčiausias taškelis. Juk kartais, pamiršus jį uždėti, gali pasikeisti visa sakinio ar žodžio prasmė. Norime, kad ši skulptūra miesto centre būtų tarsi priminimas kiekvienam Lietuvos gyventojui, kad eiti technologijų ir inovacijų keliu galime nepamesdami savitumo – juk būtent todėl ir esame įdomūs visam pasauliui“, – sako „ACME Grupės“ vadovas.

Skulptūra išsiskirs ne tik savo žinute, bet ir ypatinga atidengimo ceremonija – ją ratu sups LED ekranų konstrukcija, kurioje žiūrovai išvys išskirtinę vizualizaciją.

„Esame moderni inovacijų ir technologijų kupina valstybė, o mūsų šalyje gyventi gali įvairių tautų, rasių ir religijų žmonės. Tuo pačiu primename, kad puoselėjame savo seną ir unikalią istoriją bei turtingas tradicijas“, – teigia S. Artemiuk.

Kauno gyventojai ir svečiai, atvykę į renginį, turės progą pasimėgauti dainininkės Monikos Marijos koncertu ir prisidėti prie muzikinio kūrinio sukūrimo kartu su freestyle repo žanro atstovais „Freestarz“. Koncerto metu žiūrovai galės vardinti žodžius grupės nariams, o pastarieji improvizuodami juos įtrauks į savo pasirodymą. Grupės narys Aleksandras Kovganko sako, kad šis žanras reikalauja aštraus proto ir reakcijos, bet žodžių, kurių nepavyktų surimuoti bei įtraukti į kūrinį, dar neteko sutikti.

„Neturime jokių šabloninių kūrinių, kuriais užpildome laiką, kol galvojame. Jeigu žmogus mums duoda tokį žodį, kurį surimuoti sunku, naudojame sprendimo būdą, kurį vadiname „šuoliu į vandenį“ – imame mikrofoną, pasakome vieną sakinį ir plaukiame kartu su srove. Žodžiai su „ė“ galūne mums taip pat patogūs. Iš tiesų, bent keli žodžiai su galūne „ė“ visiškai atspindi tai, kuo mes užsiimame – laisvė ir meilė, laisvė kurti bei meilė kūrybai“, – teigia Aleksandras.