Privalumai ir įrengimas

Anot E. Rakicko, jei lygintume su kitomis technologijomis, pirma – „Bitės“ 5G namų internetas labai lengvai įdiegiamas.

„Nereikia jokių meistrų, papildomų užsakymų – nesvarbu, įsigijote įrangą „Bitės” salone ar ją jums pristatė kurjeris, tiesiog įjungiate ją į elektros lizdą, ir 5G internetas veikia.

Antra, nuo senesnių technologijų 5G skiriasi tuo, kad galima prijungti labai daug skirtingų įrenginių: televizorių, kompiuterį, telefoną, įvairius buities įrenginius. Prijungtų prie interneto daiktų kiekis vis auga, o 5G užtikrinta jų sklandų ir nepertraukiamą darbą“, – laidoje aiškino „Bitė Lietuva“ produktų vadovas.

Jei žmogus nori 5G interneto savo namuose, jam prireiks dviejų dalykų: atitinkamos įrangos – 5G maršrutizatoriaus (angl. router) ir ryšio tiekėjo (šiuo atveju – „Bitės”) plano SIM kortelės, palaikančios 5G ryšį. „Interneto profai” laidos žiūrovams E. Rakickas pademonstravo, kaip į maršrutizatorių įdedama kortelė, o pats įrenginys įjungiamas į elektros lizdą.

Svarbus klausimas – ar yra skirtumas, kur bus pastatytas maršrutizatorius? Gal vertėtų statyti arčiau lango, balkono, kad būtų geresnis ryšys?

„Vietos parinkimas bute maršrutizatoriui išties svarbus, – teigė E. Rakickas. – Reikėtų vengti jį statyti kažkur giliai tarp spintų, užkrauti daiktais ir pan., nes tokie trukdžiai tiesiogiai veiks prietaiso darbo kokybę. Todėl pastatydami maršrutizatorių arčiau lango tikrai neapsiriksite.”

Programėlė parodė fantastišką interneto greitį

Kai maršrutizatoriuje jau dega visos lemputės, galima prie jo jungti norimus įrenginius – telefoną, televizorių arba kompiuterį. Laidos vedėja G. Raibytė-Aleksa pirmiausia specialia mobiliąja programėle patikrino bute įdiegto 5G interneto greitį – rodė gerokai per 420 Mbps.

„Tai tiesiog fantastiškas greitis! – pakomentavo „Bitės“ atstovas. – Jūs galėsite prisijungti labai daug ir įvairių įrenginių, o toks greitis užtikrins jų sklandų veikimą: vienu metu galėsite siųstis ar perduoti didelius srautus duomenų, žaisti žaidimus, žiūrėti televiziją. Puiku!”

Interneto greitis buvo patikrintas ir kompiuteriu – rodė tą pačią fantastišką spartą „Bitės“ 5G tinkle – per 400 mbps. Galiausiai laidos vedėja ir pašnekovas nusprendė „apkrauti“ internetą visais įmanomais įrenginiais: įjungė televiziją, kompiuteryje per „Youtube“ paleido 8K vaizdo įrašą, o telefone – vaizdo klipą. Viskas greitai ir sklandžiai veikė, jokių bėdų neiškilo.

„Interneto profų“ žiūrovams E. Rakickas paminėjo „Bitės“ strategiją planuojant 5G plėtrą Lietuvoje – pirmiausia buvo pagalvota apie atokiausius kampelius, apie žmones, bendruomenes, kurioms labiausiai reikia kokybiško ir greito interneto.

„Mes plėtrą pradėjome nuo priemiesčių, paskui ėjome į miestelius, galiausiai – į miestų centrus. Šiandien „Bitė Lietuva“ 5G ryšiu jau yra padengusi daugiau kaip 1,2 mln. žmonių populiaciją, o tai reiškia, kad beveik kas trečias žmogus ar namų ūkis Lietuvoje gali naudotis mūsų internetu.

Mūsų kompanijos tikslas nėra padengti visą Lietuvą 5G internetu, nes jo miškų žvėreliams nereikia, – juokavo „Bitės“ atstovas E. Rakickas. – Mums svarbu, kad kuo daugiau žmonių galėtų naudotis 5G namų interneto teikiamais privalumais.“

Eksperimentai Vilniaus bute nesibaigė – laidos kūrybinė komanda nusprendė testuoti interneto greitį, paleisdama vaizdo įrašą visuose turimuose mobiliuosiuose telefonuose – tokių atsirado šeši. Veikiant televizoriui ir telefonams, interneto greitis pakrito tik vos vos – skaičiai telefono ekrane rodė 380 Mbps.

„Žinodami, jog video turinys yra pats „sunkiausias“, turime tokius puikius skaičius – vartotojas tikrai nepajus tokio greičio sulėtėjimo“, – tikino E. Rakickas.

Kiti bandymai vyko su maršrutizatoriumi – sudarydami kliūtis, laidos autoriai norėjo patikrinti, kaip tuomet veiks internetas. Taigi maršrutizatorius buvo įkištas į virtuvės spintelę bei į skalbimo mašinos būgną. 5G interneto greitis krito perpus (atitinkamai 188 Mbps ir 198 Mbps), tačiau, anot „Bitės“ atstovo, tai vis tiek gana geras rodiklis net ir esant tokiems dirbtiniams trukdžiams.

„Turime dėkoti geram 5G ryšio padengimui – vadinasi, butas yra geroje lokacijoje. Tačiau vis tiek geriausia laikytis rekomendacijų – maršrutizatorių statyti prie lango, kad būtų geresnis ryšys“, – patarė E. Rakickas.