Gamybos efektyvinimo bei plėtros planai – ne ekologijos sąskaita

„Mūsų įmonės veikla neatsiejama nuo atsinaujinančių gamtinių išteklių. Todėl didelį dėmesį skiriame aplinkosaugos temai, tvariam verslo vystymui, socialinei atsakomybei. Kurui ruošiamų malkų gamybai mediena tiekiama tik iš atsakingai tvarkomų miškų, tai užtikrina turimi sertifikatai. Tad žengiame dar vieną žingsnį į priekį, siekdami mažinti neigiamą poveikį aplinkai – patobulinę technologinį medienos džiovinimo procesą, galėsime sumažinti gamyboje naudojamas elektros energijos, biokuro sąnaudas, o tuo pačiu ir į aplinką patenkančius anglies dioksido kiekius“, – pasakoja Darius Lackus, „Vli Timber“ direktorius.

Įgyvendinamas projektas taip pat prisidės prie darnaus įmonės vystymosi. D. Lackus atskleidžia, jog investicijų dėka tikimasi didinti įmonės konkurencingumą, auginti pajamas bei pelną. Planuojama, kad dėl mažesnių sąnaudų ir greitesnio medienos apdirbimo spartės tiekimo grandinė, užsakymai bus vykdomi operatyviau, o rinkoje bendrovė galės pasiūlyti konkurencingesnę produkcijos kainą. Taip pat, medieną džiovinant ne saulėje, o automatizuota konvekcine įranga, iš vieno kubinio metro metro išgaunama daugiau energijos, tad naudą pajus ir galutinis vartotojas.

„Ekonominius planus augti ir plėstis globalioje rinkoje atsakingai deriname su aplinkosaugos tikslais. Investuojame į tokias technologijas, kurios leidžia ne vien pagreitinti gamybą, tačiau ir sumažinti neigiamą poveikį aplinkai. Turime visas galimybes įgyvendinti proveržį industrijoje - norime visiškai automatizuoti malkų apdirbimo ir pakavimo procesą. Rinkoje kol kas nėra reikiamos techninės įrangos, tad viską planuojame sukurti patys, su patikimų partnerių ir profesionalios komandos pagalba“, – dalijasi Darius Lackus.

Anykščiuose bus diegiamos norvegiškos inovacijos

„Vli Timber“ užsakymu sukurtą konvekcinę džiovinimo įrangą diegti padeda Norvegijos bendrovė „Vepak“, dirbanti su didžiausiais pasaulyje malkų gamintojais. Inovatyvius medienos pakavimo sprendimus siūlanti įmonė su lietuviais planuoja ilgalaikį bendradarbiavimą – jos atstovai prisidės kuriant medienos džiovinimo procesą, dalyvaus montuojant įsigytas džiovyklas, taip pat kartu analizuos sunaudojamos energijos resursų taupymą.

„Džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su „Vli Timber“ bendrove, nes ne vien dalijamės požiūriu į aplinkosaugą, tačiau ir siekiame panašių tikslų: automatizavimo dėka trumpinti medienos džiovinimo ciklą, taip sumažinant taršą. Paruošti medieną kurui yra itin sunkus fizinis darbas, reikalaujantis daug energijos bei laiko sąnaudų. Tad norime kurti sistemą, padedančią tai daryti lengviau ir paprasčiau. Kadangi su „Vli Timber“ vadovais dalijamės panašiomis ambicijomis, tikiu, kad esame teisingame kelyje siekiant bendro tikslo“, – sako Ole Holtet, „Vepak“ bendrovės direktorius.

„Vli Timber“, įsigydama inovatyvią techninę bei programinę įrangą, pasinaudojo Norvegijos teikiama finansine parama vykdomam projektui. Investicinio projekto vertė – daugiau kaip 1,2 mln. eurų, iš kurių Norvegijos Inovacijų Agentūra finansavo beveik 428 tūkst. eurų.

Iššūkis – rasti ambicingų darbuotojų, norinčių kurti inovacijas

Nors diegdami naujas technologijas ir planuodami gamybos automatizavimą anykštėnai susiduria su dideliu iššūkiu – suprojektuoti dar neegzistuojančią įrangą bei procesus, resursų stoka jaučiama ir darbuotojų rinkoje. Bendrovės vadovas atskleidžia, kad labiausiai trūksta inžinierių, technikos priežiūros inžinierių bei konstruktorių, kurie galėtų prisidėti kuriant inovatyvius malkų pakavimo, skaldymo ir kitus įrenginius.

„Šiuo metu esame ant proveržio slenksčio. Mūsų siekiai ambicingi, tačiau norint įgyvendinti išsikeltus tikslus, reikalinga ne mažiau ambicinga komanda, svajojanti savo rankomis kurti inovacijas. Ieškome rimto komandos pastiprinimo ne vien iš Anykščių, tačiau darbuotojus esame pasirengę samdyti visoje Lietuvoje, kadangi inžinierių komanda dirba nuotoliu“, – teigia D. Lackus.

UAB „Vli Timber“ veikia nuo 2009 m. ir yra lyderė Lietuvos bei pasaulio džiovintų malkų ruošos rinkoje. Įmonės misija – suteikti šilumą ir jaukumą kiekvienų namams. Bendrovė gamina ir prekiauja aukščiausios kokybės džiovintomis malkomis krosnims bei židiniams. Šios produkcijos galima įsigyti www.onlydry.lt el. parduotuvėje.

Daugiau informacijos: www.vlitimber.eu