Pagal 2022 m. Messenger Lietuvoje naudojosi 1,7 milijono žmonių, kas reiškia, kad daugiau nei 70% gyventojų naudoja programėlės susirašinėjimui. Laidoje kalbėjomės su Vilniaus universiteto filosofijos fakulteto docentu Antanu Kairiu, kuris pažymėjo, kaip skiriasi mūsų bendravimas socialiniuose tinkluose ir bendraujant gyvai: „Bendraujant tekstiniu formatu, pavyzdžiui diskutuojant komentaruose, daug lengviau užsisuka intensyvių emocijų spiralė, dėl to, kad žmonės yra linkę perakcentuoti emociją“ – sako A. Kairys. Pašnekovas pažymi, jog tekstu, mes esame linkę suintensyvinti emociją, kadangi gyvai emocijas galime parodyti veido išraiškomis, rankų gestikuliacija, o bendraujant tekstu, emocijas tampa išreikšti sunkiau. Nepaisant to, docentas pabrėžia, jog tiek gyvas bendravimas, tiek bendravimas socialiniuose tinkluose yra tas pats tačiau, bendravimas socialiniuose tinkluose „yra labiau gyvo bendravimo tęsinys“ – kalbėjo pašnekovas.

Ieškant atsakymo, ar skiriasi taisyklės bendraujant internetu ir gyvai, A. Kairys pažymėjo, kad taisyklės yra natūrali mūsų bendravimo dalis. Socialiniuose tinkluose bendraujame taip pat kaip ir bendraujame gyvai, priklauso nuo skirtingų mus supančių grupių, kurios išsiskiria interesais, pomėgiais ir pan. „Papročiai temos, atsiranda tam tikrose bendravimo grupėje ir natūralu, kai mes kalbame pavyzdžiui apie skirtingas amžiaus grupes, bendravimas irgi bus skirtingas, net žodynas bus skirtingas“ – kalbėjo A. Kairys.

Plačiau apie bendravimą socialiniuose tinkluose, pokalbį su dr. Antanu Kairiu ir senjorėmis Rasa ir Jurgita rasite naujausioje „Ateitis dabarčiai laidoje“. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas, pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje. Projektas dalinai finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo.