Pirmas žingsnis – finansinių galimybių įsivertinimas

Lietuvos banko duomenimis, per pastaruosius dvylika mėnesių būstų pardavimo skaičius šalyje susitraukė daugiau nei dešimtadaliu – iki maždaug 2016 m. lygio. Nepaisant to, planavę įsigyti būstą šių planų dėl pabrangusių paskolų neatsisakė, tačiau dalis atidėjo netolimai ateičiai.

Kilęs EURIBOR turintiems paskolas išaugino įmokų dydį, o planuojantiems pasiskolinti – pasėjo daugiau baimių. „Visgi reikia nepamiršti, kad paskola įprastai imama 30-čiai metų. Per tokį laikotarpį šalies ekonomikos bei kintamosios palūkanų dalies svyravimai vyks, todėl šiandienos situacijos nereikėtų vertinti kaip nuosprendžio visam paskolos laikotarpiui“, – sako Ingrida Kedytė, Lietuvos centrinės kredito unijos Finansinių rizikų departamento direktorė.

Palūkanų normos euro zonoje 4 % lygyje išliks ir kitų metų pirmą pusmetį, prognozuoja Lietuvos bankas, o antrąjį pusmetį galime stebėti ir mažėjimą.

Tuo metu I. Kedytė svarstantiems pasiskolinti primena bendrąją taisyklę – remiantis Atsakingo skolinimo nuostatais, visų finansinių įsipareigojimų įmokos neturėtų viršyti 40 % asmens ar jo šeimos mėnesinių pajamų. Tai apsaugo vartotoją nuo įsiskolinimo naštos, neplanuotai atsiradus pajamų ar išlaidų pokyčiams.

Dirbantiems užsienyje arba savarankiškai

Anot Lietuvos statistikos departamento, per 10 metų dirbančių pagal individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą išaugo daugiau nei 2 kartus. Visgi dirbantieji savarankiškai arba užsienyje vis dar susiduria su nemalonumais, kai nusprendus pasiskolinti sulaukiama neigiamo kreditoriaus atsako.

„Manyti, kad laisvai samdomi darbuotojai ar dirbantieji užsienyje neturi galimybių pasiskolinti Lietuvoje – klaidinga, – tikslina ekspertė. – Kredito unijos atsižvelgia į kiekvieno kliento situaciją ir kartu ieško individualių finansavimo sprendimų. Tačiau reikia žinoti, kad Jūsų bus paprašyta pateikti pajamas pagrindžiančių dokumentus už kiek ilgesnį nei 12 mėnesių laikotarpį.“

Įprastai surinkti duomenis apie pajamas už ilgesnį laikotarpį užtrunka, todėl ekspertė pataria pasiruošti būtinus dokumentus dar prieš leidžiantis į būsto finansuotojo paiešką.

Ingrida Kedytė, Lietuvos centrinės kredito unijos Finansinių rizikų departamento direktorė

Dažniausiai kylantys klausimai apie būsto paskolą

LKU grupė finansuoja naujos, senos ir nebaigtos statybos butus, gyvenamuosius, poilsio ar sodo namus. Kredito unijos gali finansuoti iki 85 procentų būsto vertės. Taip pat teikiamos paskolos su valstybės subsidija pirmąjį būstą norinčioms įsigyti arba statyti jaunoms šeimoms.

Finansų ekspertai prieš pasirašant paskolos sutartį rekomenduoja sumodeliuoti įvairius galimų įsipareigojimų scenarijus – jeigu vienas iš sutuoktinių netektų darbo arba jei palūkanos ateityje vėl padidėtų.

Būsto paskola yra svarbus ir ilgalaikis sprendimas, todėl ketinantiems pasiskolinti kyla aibė klausimų. „Klausimai yra natūrali proceso dalis, – sako ekspertė. – Ypatingai, jeigu asmuo skolinasi pirmą kartą. Kuo klientai turės daugiau žinių, tuo bus lengviau pasirinkti finansuotoją, o paskolos gavimo procesas bus sklandus ir kels mažiau nerimo. O jaučiant poreikį specialisto konsultacijai, visada rekomenduojame kreiptis į banko ar kredito unijos specialistus, kur gausite visą informaciją apie būsto finansavimą.“

  • Kokią sumą galėsiu pasiskolinti? Pagal Atsakingo skolinimo nuostatus, visų šeimos narių įsipareigojimų mėnesio įmokų suma negali viršyti 40 % visų per mėnesį šeimos gaunamų grynųjų pajamų.
  • Ar gausiu paskolą, jeigu dirbu savarankiškai arba užsienyje? Būsto paskolą LKU grupės kredito unijose gali gauti ir dirbantys savarankiškai arba pajamas gaunantys iš užsienio (EUR arba SEK, DKK, PLN, GBP, USD, NOK, CHF, ISK ir CAD valiutomis). Tokiu atveju kredito unija paprašys pateikti pajamas pagrindžiančius dokumentus už 12 arba 24 mėn. laikotarpį. Dirbantiems užsienyje būtina pateikti darbo sutarties kopiją, bankinius sąskaitos išrašus, algalapius ir kt., o laisvai samdomiems darbuotojams – deklaracijas, pajamų-išlaidų žurnalą, banko sąskaitos išrašus ir kitus veiklos pajamas bei išlaidas pagrindžiančius dokumentus.
  • Kur skolintis geriausia? Visada įvertinkite kelių paskolos davėjų pasiūlymus. LKU kredito unijų grupė suteikia galimybę interneto svetainėje lku.lt užpildžius vieną paraišką paskolai gauti sulaukti net kelių kredito unijų pasiūlymų, kuriuos galima palyginti.
  • Ar patirsiu papildomų išlaidų? Įsigyjant būstą su paskolą, Jūsų bus paprašyta padengti ne mažiau nei 15 % turto rinkos vertės arba pirkimo kainos (priklausomai, kuri mažesnė). Taip pat perkant, pavyzdžiui, turtą už 100 tūkst. eurų patirsite papildomų išlaidų už turto įkeitimą (hipoteką), notarinę pirkimo-pardavimo sutartį, taip pat turto rinkos įvertinimą bei draudimą, kurios bendrai gali siekti nuo 1500 iki 2000 eurų.
  • Ką daryti, jeigu netekau darbo ar laikinai sumažėjo gaunamos pajamos? Kilus klausimams dėl paskolos arba susidūrus su laikinais finansiniais sunkumais jau turint įsipareigojimų, pirmiausia, rekomenduojame kreiptis į savo kredito įstaigos specialistus, kur bus įvertinta Jūsų situacija, peržiūrėtas paskolos grąžinimo grafikas ir kt.


Apie LKU kredito unijų grupę

LKU kredito unijų grupė – jau daugiau nei 25 metus didžiausia kredito unijų grupė šalyje. Grupės valdomas turtas sudaro daugiau nei 60 proc. viso Lietuvos kredito unijų sektoriaus turto. 45 grupei priklausančios kredito unijos, kurių priežiūrą ir kontrolę vykdo Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU), teikia svarbiausias finansines paslaugas vienoje vietoje – nuo debetinių ir kreditinių mokėjimo kortelių privatiems ir verslo klientams iki terminuotųjų ir taupomųjų indėlių, paskolų gyventojams, ūkio ir verslo plėtrai. Veikiame visoje Lietuvoje.