„Šie duomenys surinkti iš beveik 2,5 mln. mūsų klientams didmiesčiuose pateikiamų atskirų tiekėjų sąskaitų ir apima šildymo, vandens, elektros, dujų, šiukšlių išvežimo sąskaitas visuose trijuose didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Kauniečių sąskaitose labiausiai išaugo išlaidos už šildymą ir dujas, bet sumažėjo už vandenį, o vilniečių sąskaitose, nors šildymo bei vandens kainos išliko mažai pakitusios, išaugus kitų paslaugų sąskaitoms, bendra sąskaitos suma šoktelėjo daugiau nei kitur.

Svarbu pastebėti ir tai, kad bendras sąskaitų vidurkis didmiesčiuose, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, vidutiniškai augo apie 20 proc.: daugiausiai, 26 proc., augo vidutinė klaipėdiečių sąskaita už komunalines paslaugas, Kauno gyventojams teko mokėti vidutiniškai 24 proc. daugiau, o Vilniaus – vidutiniškai 20 proc. brangiau. Skaitine išraiška tai visiems miestams yra apie 20 eurų didesnės vidutinės sąskaitos“, – komentuoja Aušra Čiuplienė, „Viena sąskaita“ generalinė direktorė.

Pigiausią šildymo mėnesį pernai daugiausiai mokėjo vilniečiai

Analizuojant sąskaitų už šildymą duomenis didmiesčiuose, matoma, kad ankstesnio šildymo sezono brangiausias mėnuo buvo vasaris, o šio šildymo sezono metu aukščiausią kainą gyventojai už šildymą mokėjo sausį. Tad praeitų metų šildymo sezono sąskaitos svyravo nuo 85 iki 135 eurų vasarį, ir nuo 108 iki 125 eurų šių metų sausį.

„Mažiausiai už šildymą ir pernai, ir šiemet mokėjome spalio mėnesį. Vis dėlto lyginant 2021 ir 2022 m. spalio mėnesius, įvyko persiskirstymas tarp mažiausiai mokančių miestų: kai 2021 m. už spalio mėnesio šildymą mažiausiai vidutiniškai mokėjo klaipėdiečiai, vos 14 eurų, vilniečiai – 24 eurus, o daugiausiai – kauniečiai, 34 eurus, tai 2022 m. spalį kaina stipriai šoko Vilniuje: vilniečiai už spalio mėnesio šildymą 2022 m. vidutiniškai mokėjo net 57 eurus, kai Kaune – 38 eurus, o Klaipėdoje – 21 eurą“, – pasakoja A. Čiuplienė.
Vienasaskaita.lt

Atsiskaito ir už papildomas paslaugas

Platformoje „Viena sąskaita“ galima apmokėti ne tik komunalinius mokesčius, bet kas mėnesį atsiskaityti ir už kitas paslaugas vienoje vietoje: mobilaus ryšio, interneto, vaikų darželių ir kt. „Viena sąskaita“ duomenimis, vertinant bendrus klientų krepšelius, kuriuose skaičiuojamos ne tik komunalinių, bet ir papildomų paslaugų sąskaitos, daugiausiai vidutiniškai spalio–kovo mėnesiais mokėjo Klaipėdos ir Vilniaus gyventojai – atitinkamai 156 eurus ir 147 eurus.

Pasak A. Čiuplienės, kasmet stebimas klientų aktyvumo augimas apmokant ne tik už komunalines, bet ir papildomas paslaugas, signalizuoja, kad lietuviai vis labiau atranda platformos privalumus: „Mūsų platformoje galima apmokėti už beveik visas paslaugas, už kurias įprastai tenka atsiskaityti kas mėnesį. Kai įprastai kiekvienai paslaugai apmokėti tektų eiti į skirtingas savitarnų platformas, jose prisijungti, daryti atskirus pavedimus, „Viena sąskaita“ viską pateikia vienoje vietoje ir apmokėti galima vienu mokėjimu. Tai ne tik taupo laiko, bet ir sumažina klaidų galimybę“.

Platformos aktyvių vartotojų skaičius auga kasmet

Pasak platformos vadovės, per pastaruosius šešerius metus prie platformos kasmet prisijungia po 20-50 proc. naujų aktyvių vartotojų: „Greta galimybės viską apmokėti vienu paspaudimu mūsų klientai vertina ir kitus platformos privalumus. Kas mėnesį automatiškai gaunami priminimai sumokėti sąskaitas mažina riziką vėluoti ar pamiršti atsiskaityti, taip pat kiekvienas vartotojas savo paskyroje gali sekti sąskaitų mokėjimo statistiką, matyti, kur išleidžia daugiau, kur sutaupo, kaip tai keičiasi bėgant laikui.

Negana to, žmonės, turintys ne po vieną būstą, gali visų savo turimų nekilnojamo turto objektų sąskaitas sujungti į vieną aplinką ir mokėti kaip vieną sąskaitą: tai itin palengvina šį kasmėnesinį darbą ir sumažina galvos skausmą dėl gausybės gaunamų sąskaitų“.

Pasak A. Čiuplienės, šiandien platformoje galima apmokėti už beveik visas paslaugas, o greta to – ir įsigyti visų būsto sąskaitų ar būsto draudimą, pirkti leidinių prenumeratas ir kt.