Kaip teigia D. Dundulis, viena labiausiai brangusių maisto prekių grupių 2022 metais buvo pieno produktai, kurių kainos, pasak verslininko, greičiausiai jau pasiekė lubas.

„Mes, kaip perdirbėjai, puikiai matome, kad žaliavinis pienas per 2 metus pabrango beveik dvigubai, pastarųjų metų pabrangimas – apie 60 proc. Tokį kainų šuolį pagrinde lėmė per metus dvigubai pabrangusi elektra, tris kartus brangusios dujos ir 30 proc. padidėję logistikos kaštai. Žaliavinis pienas šiai dienai yra stabilizacijos stadijoje ir blogiausiu atveju, mano nuomone, kitais metais turėtų išlikti panašiame lygyje. Jeigu energetika nebrangs, tuomet gal ir atpigti",– sako „Norfa" vadovas.

Kartu su pieno produktais, pastebimai brango ir makaronai, druska, kiaušiniai, duona. Nors miltų kaina per pastaruosius metus stipriai nedidėjo, įtakos duonos gaminių kainų augimui taip pat turėjo išaugę energijos kaštai, sudarantys ženklią dalį šios produktų grupės savikainos.

„Brangiausia ir vidutinio brangumo duona neturėtų brangti, tačiau pigiausia duona dabar yra pardavinėjama netgi žemiau savikainos, todėl netolimoje ateityje, tikėtina, jos kaina kils", – prognozuoja D. Dundulis.

Mėsa artimiausioje ateityje gali brangti

Mėsos produktai, o konkrečiau kiauliena, pasak verslininko, dar nepasiekė savo kainų piko ir pagal matomas tendencijas turėtų brangti.

„Nepaskersta kiaulė per metus pabrango dvigubai. Per pastarąsias dvi savaites kilogramas kiaulienos brango apie 50 centų. Parduotuvėse to dar nepastebime, tačiau taip bus neilgai. Gali nutikti ir taip, kad pabrangus kiaulienai, žmonės pradės rinktis vištieną, kurios išaugusi paklausa gali lemti didesnę ir šios mėsos kainą", – sako „Norfa" vadovas.

Bakalėjos prekių segmente labiausiai brango kava (apie 70 proc.), tačiau šioje maisto prekių grupėje kitais metais pašnekovas prognozuoja ne vieno produkto pigimą.

„Ar kris kavos kaina, ar išliks tokiame pačiam lygmenyje, pasakyti sunku, nes ES yra atsiradę nauji reikalavimai kavos auginimui. Tačiau jei žiūrėtume į kainas biržoje, tai po Naujų metų kava turėtų pradėti pigti. Taip pat akivaizdžiai matomas aliejaus pigimas, atpigti turėtų ir majonezas, padažai, margarinas. Konservuotos daržovės, manau, išliks panašiame lygyje, o cukrus dėl mažos konkurencijos rinkoje dar turėtų brangti", – teigia D. Dundulis.

Vaisių ir daržovių segmente didelių pokyčių per metus nebuvo, o kai kurie produktai net ir atpigo. „Tai tokia prekių grupė, kurią sudaro atskiri produktai, todėl vienareikšmiškai sakyti, kad brango ar pigo, negalima. Pavyzdžiui, bulvės šiais metais buvo brangesnės, tačiau rudenį turėjome pigesnius vaisius. Visgi kalbant bendrai, viskas priklauso nuo derliaus, todėl vaisių ir daržovių kainos tai pakyla, tai sumažėja", – aiškina pašnekovas.

„Norfos" vadovo pasiteiravus, kokia situacija vyrauja parduotuvėse artėjant didžiausioms metų šventėms, pašnekovas tikina: maisto produktų apyvarta, lyginant su praėjusiais metais, nemažėja, tačiau yra matoma šiokia tokia stagnacija pramoninių prekių segmente.

„Tai pagrindinis rodiklis, kad žmonės yra linkę taupyti, nes taupymas visada prasideda būtent nuo pramonių prekių atsisakymo, vėliau seka paruoštas maistas. Kai didesnes pajamas pirkėjai turi, tuo dažniau renkasi brangesnį ir jau pagamintą maistą. Kai pajamų sumažėja, perka atskirus maisto produktus ir gamina patys. Manau, per šias šventes daugiau gaminsime namuose", – sako verslininkas.