Išaugusios maisto produktų kainos dalį lietuvių verčia pergalvoti savo vartojimo įpročius, o kartais net ir atsisakyti kai kurių produktų vartojimo. Vis tik kaip pastebi D. Dundulis, maisto produktų kainos po truputį stabilizuojasi.

„Žinoma, viskas priklauso nuo to, kokia situacija bus energetikos sektoriuje. Jei ten kainos stipriai kils, tam tikrą maisto produktų kainų kilimą vis dar matysime, tačiau jausmas toks, kad po truputį įeiname į stabilumo laikmetį, todėl, manau, po Naujųjų metų kainos turėtų mažėti keliais procentais“, – sako verslininkas.

Tokiam kainų mažėjimui, jo teigimu, įtakos turi pokyčiai tarptautinėje rinkoje – paprastai sausio-vasario mėnesiais sumažėja vartojimas, todėl turėtų mažėti ir maisto produktų kainos.

„Lietuvos rinka yra pernelyg maža, kad galėtume turėti įtakos kainoms. Paprastai sakant, sukamės globalios rinkos rate ir net pirkdami mažiau vienų ar kitų produktų, kainų mažėjimo neįtakosime. Viskas priklauso nuo globalios rinkos ir pokyčių joje“, – aiškina D. Dundulis.

Infliacijos pikas, tikėtina, jau pasiektas

Nors kainos stabilizuojasi, tikėtis jų tokių pat, kokios buvo prieš metus laiko, anot verslininko, nevertėtų. Paskutiniais duomenimis, metinė infliacija liepos mėnesį pasiekė 20,8 proc. Tačiau D. Dundulio nuomone, pikas jau pasiektas ir indikacijų, kad infliacija augs, nematyti.

„Kaip taisyklė, kai prasideda kainų kilimas, būna ir nepagrįstų baimių, tačiau vėliau viskas stabilizuojasi. Pavyzdžiui, grūdų kaina buvo šoktelėjusi iki 440 eurų už toną, o maždaug prieš savaitę siekė jau tik 330 eurų už toną. Ir nors grūdų kaina krito maždaug ketvirtadaliu, maisto produktai dar nebuvo spėję pabrangę. Maisto produktų kainoms pasikeisti prireikia nemažai laiko, priešingai nei degalų, kurių kainodara yra labai jautri ir šokinėja kasdien. Taigi įvykus svyravimams, dažnai pokytis net neįvyksta“, – teigia pašnekovas.

Kai kurie produktai turėtų pigti

Kalbėdamas apie konkrečias maisto produktų grupes, kurios turėtų atpigti, D. Dundulis išskiria pieno produktus ir žuvį. Tuo tarpu duonos produktai, pasak jo, turi tendenciją brangti.

„Kadangi duonos produktų gaminime didelę dalį dedamosios sudaro energetiniai kaštai, nieko keisto, kad net ir grūdų kainoms gerokai kritus, brangstanti energetika turės įtakos šių gaminių kainoms. Tuo tarpu mėsos kainos neturėtų ypatingai keistis nei į vieną pusę, o žuvies ir pieno produktų kainos, iki šiol buvusios išties didelės, turėtų mažėti“, – prognozuoja „Norfa“ vadovas.

Stebint ne tik maisto produktų, bet ir kitų paslaugų ir prekių kainas, viešojoje erdvėje gana garsiai yra kalbama apie artėjančią ekonominę krizę, tačiau D. Dundulio nuomone, skambinti pavojaus varpais bent jau šiuo metu tikrai neverta.

„Kaip visada siūlau politikams ir ekonomistams apie krizes šnekėti kiek atsargiau. Visuomenėje sukeliama panika naudos tikrai neatneša. Vartojimas pradeda mažėti, o tai reiškia, kad mažėja gamyba, mažėja darbo jėgos poreikis, galimai, net ir atlyginimai mažėja. Psichologinis aspektas šiuo atveju yra labai svarbus. Kad nekils mūsų ekonomika taip greitai, kaip kilo iki šiol – abejonių nėra. Tačiau jei valstybė sudėlios visas priemones tinkamai, manau, didelės duobės nejausime“, – tikina verslininkas.

„Norfa“ vadovo pasiteiravus, kokiomis nuotaikomis šiai dienai gyvena prekybos sektorius, verslininkas sako galintis pasidžiaugti, kad aiškumo yra kur kas daugiau, nei buvo prieš pusmetį, kai prasidėjo karas Ukrainoje.

„Kai kainos kyla, kai situacija rinkoje neaiški, daryti akcijas, pritraukti žmones yra daug sunkiau. Buvo momentas, kai trūko kai kurių produktų, t. y. druskos, aliejaus, makaronų, kruopų, tačiau šiandien jau jaučiame šiokį tokį stabilumą, turime visų kategorijų produktus, galime jų įsigyti tiek, kiek jų reikia pirkėjams. Nebėra taip, kad su kiekvienu pirkimu tiekėjai mums pasako vis naujas kainas. Kai rinka yra stabilesnė, dirbti žymiai maloniau ir patogiau“, – teigia D. Dundulis.

Verslininkas tikina, kad šiuo metu prekybos tinklas „Norfa“ nesusiduria ir su darbuotojų trūkumo iššūkiais, tad ir konkurencinė kova dėl jų, bent jau kol kas, pasak pašnekovo, kilti neturėtų.

„Kažkada atsidarinėjome parduotuvę viename mažame miestelyje ir iš vietinių teko išgirsti ne vieną repliką, kad tikrai norinčių čia dirbti nesurinksime. Tačiau surinkome ir praėjo jau nemažai metų, o parduotuvė toliau sėkmingai dirba. Tad galiu drąsiai pasakyti, kad prekybos sektorius yra dėkingoje situacijoje – darbuotojų turėsime tol, kol bus pirkėjų, o pirkėjų net ir šiais neramiais laikais mes turime“, – sako D. Dundulis.