„Skaičiuojame, kad apie 90 proc. mūsų skerdienos parduodame kaip šviežią mėsą, o 10 proc. nukeliauja produktų gamybai. Tuo metu likusios įmonės, mano skaičiavimais, bendrai į produktų gamybą atiduoda apie 30 proc. skerdienos. Tad galime sakyti, kad kas antras Lietuvoje paskerstas kilogramas kiaulienos yra parduodamas „Norfos“ parduotuvėse. Tai išties puikus rezultatas“, – sako D. Dundulis.

Visgi, pasak jo, šie duomenys ir skaičiavimai verčia suabejoti kitų prekybininkų deklaruojamomis pozicijomis.

„Šiais laikais pardavinėjant šviežią mėsą yra populiaru akcentuoti, kad ji yra lietuviškos kilmės. „Norfa“ parduotuvės užima apie 12 proc. rinkos, tačiau parduoda beveik pusę visos lietuviškos skerdienos. Taip išeina, kad likę 88 proc. rinkos parduoda kitą pusę. Sunku tuo patikėti, nebent kitur šaldytuvų lentynos būtų pustuštės. Ir čia mes galime kelti atvirą klausimą, ar tikrai visur kitur yra pardavinėjama lietuviška kiauliena“, – sako D. Dundulis.

Vienaip ar kitaip, „Norfos“ vadovas džiaugiasi rezultatais, kuriuos pasiekti leidžia 2022 m. pabaigoje Šilalės rajone pradėjusi veikti našiausia Lietuvoje skerdykla.

„Skerdyklos pajėgumai leidžia per 1 valandą paskersti 150 kiaulių, linija dirba apie 8 valandas, tad per mėnesį paskerdžiama apie 20 tūkst. vienetų skerdienos. Pajėgumai išties dideli, tačiau reikalui esant, juos galime ir padvigubinti“, – teigia pašnekovas.

Tačiau skerdykla ne tik užtikrina darbo našumą, bet ir dar labiau pagerina tiekiamos mėsos kokybę. Naujausių technologijų dėka, o tiksliau greito atvėsinimo įrangos pagalba, mėsos atvėsinimo laikas sutrumpėja 2-3 kartus, todėl šviežia kiauliena „Norfos“ parduotuves pasiekia dar greičiau.

„Norint skerdieną transportuoti, pirmiausia reikia ją atvėsinti. Anksčiau tam mums prireikdavo mažiausiai paros. Tačiau dabar mėsa iš skerdyklos keliauja į šokinius šaldytuvus, vėliau – į įprastus. Dėl šio proceso į parduotuves skerdiena gali būti vežama jau po pusdienio“, – aiškina D. Dundulis.

Pasak jo, mėsa į šaldytuvus keliauja automatizuotomis linijomis, kuriose darbuotojai patikrina jos kokybę. Taip pat automatizuotai skerdiena yra pakraunama ir į transportą, kuriuo kas rytą yra operatyviai išvežama į visas „Norfos“ parduotuves Lietuvoje.

„Skerdykla dirba pagal kasdien iš parduotuvių gaunamus užsakymus ir šio poreikio ribų neperžengia. Šviežia mėsa nesandėliuojama – po pirminio apdorojimo iškart išvežama paskirstyti po parduotuves“, – sako D. Dundulis

Mėsos kelias iš „Rivonos“ mėsinės į parduotuves, kaip pasakoja „Norfos“ vadovas, prasideda nuo kruopštaus planavimo.

„Planuojame, kiek ir kokių gyvulių turime nupirkti. Viskas kruopščiai derinama su augintojais, tad numatytas gyvulių kiekis į skerdyklą atvyksta kiekvieną dieną nustatytu laiku. Linijos pradeda veikti apie 6 val. ryto., užsakymai ateina apie 10 val. ryto. Pirmosios skerdienos jau vėlų vakarą yra pradedamos krauti ir ryte pasiekia parduotuves. Tad po paros laiko šviežia mėsa jau būna pasiekusi tolimiausius prekybos taškus. Tokiu būdu yra užtikrinamas trumpiausias kelias nuo mėsos augintojų iki vartotojų, o mūsų pirkėjai kasdien gali mėgautis šviežiausia ir kokybiškiausia mėsa“, – teigia pašnekovas.

Tačiau „Rivonos“ skerdykloje skerdžiamos ne tik kiaulės, bet ir galvijai, veršeliai bei avys. Visi gyvuliai, kaip pasakoja D. Dundulis, perkami tik iš Lietuvos kompleksų bei ūkių, tiesiai iš augintojų.

„Mėsos kokybei taikome itin aukštus reikalavimus, tad ne vienerius metus dirbame išskirtinai tik su tais ūkiais ir tiekėjais, kurių ūkiuose paisoma aukšta auginimo kultūra ir technologijos. Vieša paslaptis, kad pirkėjai yra įvertinę mūsų šviežią mėsą“, – sako D. Dundulis.

„Rivonos“ skerdyklos komplekse veikia ir mėsinė, kurioje per mėnesį pagaminama virš 600 tonų mėsos gaminių produkcijos, daugiau nei 150 skirtingų gaminių – nuo šiltuoju sezonu itin populiarių ir pirkėjų pamėgtų šašlykų, kepsnių ar šviežių dešrelių, iki vytintų ar rūkytų mėsų, vyniotinių bei mėsos slėgtainių.

„Visi šie gaminiai nugula mūsų parduotuvių lentynose. Didžiąją dalį jų sudaro „Rivonos“ prekės ženklas, taip pat „Natangos“ prekės ženklas, turime ir keletą linijų, sukurtų su Deivydu Praspaliausku, žinomu virtuvės šefu“, – pasakoja „Norfos“ vadovas.