„Sakartvelo“ restorane, įsikūrusiame Linkmenų g. 5, Vilniuje, visi valgiai ruošiami meistriškomis gruzinų rankomis iš rinktinių produktų, nepamirštant būtiniausių: dosnaus žiupsnio žolelių ir sielą šildančių prieskonių.

Trejus metus, nuo pat „Sakartvelo“ atidarymo virtuvės šefe restorane besidarbuojanti Maia Pirtskhalava įsitikinusi – su meile gaminami patiekalai gardesni. Tai pajunta ir jos šeima, ir restorano lankytojai.

Sakartvelo restoranas

„Esu kilusi iš vakarų Sakartvelo, kur stalas neįsivaizduojamas be žalumynų, sūrio, duonos ir vyno, o mūsų šeimoje privaloma ir mėsa bei chačapuri. Šiame regione itin mėgstamas satsivi: kalakutiena graikiškų riešutų padaže su įvairiais prieskoniais ir žalumynais. Užuodus jo kvapą, gali pasakyti, kad į namus atėjo šventė“, – prisiminimais dalijasi Maia Pirtskhalava ir sako, kad svarbiausia tikram gruzinui – kad maisto būtų sočiai ir daug.

„Sakartvelo“ virtuvės šefė atskleidžia, kad didžiausia jos aistra – minkyti tešlą, ir džiaugiasi, kad lietuviai su gruzinais turi šį tą bendro – abi tautos itin mėgsta duoną. Restorano meniu, iškeptą specialioje krosnyje, ją rasite pavadinimu puri.

Skonių kelionę pradėkite nuo charčio

Juodosios jūros skalaujamos šalies gyventojai, pasak Maios, valgo ilgai ir lėtai, su daugybe ant stalo nukrautų ir tarpusavyje susijusių patiekalų. Gruzijoje maisto kultūros niekas nesimoko – svetingumas jiems įprastas, o svečias – labai gerbiamas. Šis potyris perduodamas ir Vilniuje įsikūrusio restorano lankytojams, lyg jie iš tiesų keliautų po kalnuotąjį ir žalią Sakartvelą.

Dar neragavusiems gruzinų virtuvės patiekalų, naujus skonius virtuvės šefė rekomenduoja atrasti nuo pažinties su sodria gruziniška jautienos sriuba – charčio. Turtingą skonį ir aromatą sriubai, pasak jos, suteikia, specialiai iš Sakartvelo atvežti prieskoniai.

Sakartvelo restoranas

Maia džiaugiasi, kad lietuviai itin mėgsta ne tik jos ruoštą charčio – restorane populiarūs autentiški koldūnai – chinkali, o dažnas lankytojas renkasi ir tikrą gruzinų pasididžiavimą – šašlykus: „Sakartvelo“ grilyje čirška avienos, kiaulienos ir vištienos šašlykas, taip pat labai mėgstamas karpio šašlykas, o kiekvienas patiekalas čia ant stalo keliauja su specialiais, gruzinų pamiltais garnyrais.

Nors tradicinė gruzinų virtuvė neįsivaizduojama be mėsos patiekalų, šalis taip pat garsi spalvingais daržovių valgiais. Tad ir „Sakartvelo“ restorane pasirinkimų gausu: nuo baklažanų suktinukų iki sušildančio vegetariško pupelių ir daržovių troškinio – lobio, tradiciškai patiekiamo su marinuotais pipirais, o kiekvienas patiekalas užkandamas chačapuri.

Duona su sūriu, arba chačapuri

Išvertus iš gruzinų kalbos, chačapuri reiškia ne ką kitą, o duoną su sūriu. Įvairiausių rūšių sūriai – neatsiejamas ingredientas kartvelų patiekaluose. Jais gardinamos net košės, tačiau bene populiariausia sūrius krauti ant chačapuri.

Iš mielinės tešlos gaminamų chačapuri restorane yra net šešių rūšių: megruli su įvairiais sūriais, phaliani su sūriais ir špinatais, adžaruli su sūriais ir kiaušiniu, kubdari su mėsa bei specialiais gruziniškais prieskoniais. Taip pat yra ir bemielių pasirinkimų.

Sakartvelo restoranas

M. Pirtskhalava atvira: kiekvienam šefui, net ir naudojant tuos pačius ingredientus, tešla kaskart būna kitokia. Originalų, Sakartvele nuo senovės gaminamo chačapuri receptą sudarė miltai, vanduo, druska ir mielės, o laikui bėgant, receptą nutarta papildyti aliejumi.

„Svarbiausia – kad tešla būtų minkšta ir puri, o jokios kitos paslapties nėra, tik meilė maistui ir savo darbui“, – įsitikinusi virtuvės šefė.

Kviečia į atsinaujinusį restoraną

„Sakartvelo“ restorano direktorė sako, kad didžiausias restorano komandos siekis – perteikti mūsų šalies gyventojams kartvelų kulinarinio paveldo šedevrus neiškėlus kojos iš Vilniaus ar net iš lovos – maisto sostinėje galima užsisakyti ir į namus.

O norinčius savo akimis išvysti atnaujintą interjerą, „Sakartvelo“ restoranas kviečia atvykti po vieną, dviese ar net švęsti svarbiausių gyvenimo įvykių – privačioje salėje patogiai telpa 25 žmonės.

Sakartvelo restoranas

„Nesvarbu, keliese atvyksite – mūsų restorane dirbančių gruzinų svetingo ir patiekalų bus sočiai ir vienam valgytojui, ir didelei kompanijai. Išlaikydami tradicinį ir visų pamėgtą meniu, šiemet atnaujinome restorano erdves: sienas puošia puotaujančių kartvelų atvaizdai, privatumo suteikia užuolaidos su Sakartvelo miestų ir gamtos piešiniais“, – apie tai, kad interjeras tapo dar jaukesnis ir autentiškesnis, pasakoja „Sakartvelo“ restorano direktorė.

„Sakartvelo“ restoranas įsikūręs Linkmenų g. 5, Vilniuje. Maisto užsakymai ir meniu – sakartvelorestoranas.lt