eSIM paslauga (virtuali SIM kortelė) – tai vienas naujesnių išmaniųjų sprendimų, suteikiančių galimybę tokiems mažiems išmaniesiems įrenginiams kaip laikrodis tapti savarankiškais įrenginiais su mobiliuoju ryšiu, be išmaniojo telefono.

Pinigams išsigryninti telefono nebereikia

Laidos viešnia Agnė Imbrasienė, „Bitė Lietuva“ interneto produktų vadovė, pasiūlo atlikti eksperimentą – mobiliuosius telefonus palikti Vilniuje ir vykti į Trakus patikrinti, kaip veiks išmanieji laikrodžiai su eSIM kasdieniame gyvenime – kai atsiskaitome už pirkinius, išsigryniname tam tikrą pinigų sumą ar norime atrašyti žinutę bei atsiliepti skambinančiajam.

Prieš kelionę abi moterys nueina į prekybos centrą. A. Imbrasienė prie bankomato parodo, kaip išsiimti pinigų turint vien tik laikrodį: ekrane reikia pasirinkti pridėtą mokėjimo kortelę, pridėti bankomate prie nurodytos vietos (bekontaktis ženklas) ir išsigryninti norimą sumą.

Tą patį Goda ir Agnė atlieka užsukusios į degalinę – bekontakčiu būdu, vien pridėdamos laikrodį, atsiskaito už degalus.

Daugeliu funkcijų nenusileidžia telefonui

Išmanieji laikrodžiai išties dabar „ant bangos“. Kaip pasakoja G. Raibytė-Aleksa, bandymų sukurti laikrodį, kuris ne tik būtų rodantis laiką aksesuaras, o turėtų ir daugiau funkcijų, buvo ir anksčiau, prieš porą dešimtmečių. Vis tik proveržį matome tik dabar.

„Dabar išties yra išmaniųjų laikrodžių populiarumo pikas“, – laidos vedėjai pritaria A. Imbrasienė. – Laikrodis jau ne nebe tik žingsniamatis ir žadintuvas, jis gali sekti įvairius sveikatos rodiklius, stebėti gyvybines funkcijas. Laikrodis tampa žinučių atsakikliu, GPS navigatoriumi, patogių įrankiu atsiskaityti už paslaugas ar pirkinius. Šių funkcijų gausa išmanusis laikrodis jau prilygsta mobiliajam telefonui. Per kelerius metus technologijos išties smarkiai patobulėjo.“

Taigi nežinia, kur nuves pažanga ir vystymasis, kokiais prietaisais naudosimės po 5 ar 10-ties metų. „Visgi manyčiau, kad išmanusis laikrodis kažin ar pakeis telefoną, tačiau faktas, kad bus jam lygiavertis, su tomis pačiomis funkcijomis. Ką, beje, jau ir dabar galime matyti ir tuo įsitikinti“, – sako skaitmeninių paslaugų bendrovės „Bitė Lietuva“ atstovė.

Už automobilio stovėjimą galima atsiskaityti SMS žinute

Atvykusios į Trakus, Goda ir Agnė pasistato automobilį ir už parkingą sumoka išsiųsdamos SMS žinutę išmaniuoju laikrodžiu. Nusprendusios karštą dieną atsigaivinti šalta kava, irgi tiesia ranką link aparato – bekontakčiu būdu atsiskaito už gėrimus.

Aišku, visas šias galimybes suteikia eSIM. Kaip ją įsidiegti? „Svarbiausia, kad išmanusis laikrodis palaikytų eSIM paslaugą ir būtumėte ją užsisakę, – sako „Bitė Lietuva“ interneto produktų vadovė. – O paskui jau paprasta – susiekite laikrodį su mobiliuoju telefonu ir naudokitės visais privalumais. Telefonas ir laikrodis turi tą patį numerį, todėl viskas paprasta.“

Pašnekovė patikino, kad laikrodyje internetas veikia lygiai taip pat, kaip telefone – stabiliai ir greitai. Anot A. Imbrasienės, šiuo metu „Bitė Lietuva“ plečia 5G tinklą bei modernizuoja esamas bazines stotis, o „Bitės“ ryšys apskritai veikia net 99 proc. Lietuvos teritorijos.

O kad tai patvirtintų, moterys sugalvoja ryšį išmėginti dar ir po vandeniu – panardina ranką į ežerą ir stebi, ar įmanoma prisiskambinti. Laikrodis skamba!