Trys Lietuvos sklandytuvų pilotai Algirdas Šimoliūnas, Sakalas Uždavinys ir Ignas Bitinaitis vasarą palydės skrisdami sklandytuvais per Europą. Jų laukia 4000 nuotykių ir iššūkių kupini kilometrai, kuriuos pilotai planuoja įveikti per 10 dienų.

Lietuvių užsispyrimas ir galimybės yra neribotos

Šiais metais minint S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 90-metį (skrydis vyko 1933 m. liepos 15–17 d.) projekto „Laikas kilt“ sklandymo komanda siekia priminti visuomenei apie Lietuvai bei visam pasauliui svarbią datą bei įvykius. Pasauliui šis skrydis buvo reikšmingas tiek moksliniu (tiriant oro sroves), tiek inžineriniu požiūriu (tiriant panaudoto lėktuvo tipo ir navigacijos būdų galimybes). O lietuviams – Lietuvos vardo garsinimu.

A. Šimoliūnas, A. Borumas, I. Bitinaitis

Prieš skrydį S. Darius ir S. Girėnas pranešime teigė, kad skrydis sustiprins „Lietuvos sūnų dvasią“, įkvėpdamas juos naujiems žygiams. Laikydamiesi Lietuvos herojų idėjos ir filosofijos, projekto „Laikas kilt“ sklandytuvų pilotai nori įkvėpti tautiečius būti drąsiais ir ryžtingais, o visam pasauliui priminti, kad lietuvių užsispyrimas ir galimybės yra neribotos. Taip pat nori paskatinti kurti naują ateities Lietuvos istoriją, parodyti neribotas sklandymo be motoro galimybes.

Partnerystės pradžia ir bendros vertybės

„Iššūkis sudėtingas tiek techniškai, tiek psichologiškai, tačiau jo nebūtų įmanoma įgyvendinti be rėmėjų pagalbos, – teigė A. Šimoliūnas. – Džiaugiamės naujos partnerystės pradžia su „Constro Group“. Ypač smagu, kad sutampa mūsų vertybės. Nuo pat pirmųjų komunikacijos akimirkų pajutome, kad įmonė orientuojasi į darbuotojų, tai yra žmonių, gerovę, o tai mums taip pat labai svarbu“, – mintimis dalijosi projekto „Laikas kilt“ idėjos autorius ir vadovas.

A. Borumas

Apie projekto svarbą ir priimtus sprendimus bendradarbiauti su „Sklandytuvais per Europą: Lietuva-Portugalija“ skrydžio organizatoriais pasakoja „Constro Group“ generalinis direktorius Antanas Borumas.

„Kaip sklandant ore, taip ir versle, kiekvienas veiksmas ir detalė yra svarbūs, siekiant galutinio rezultato“, – apie sklandymo ir verslo tapatumą komentavo įmonės vadovas. A. Borumas pabrėžė, kad nors Lietuva ir nėra tokia didelė šalis, bet galime būti dideli ir garsūs savo darbais. „Iš tiesų matome panašumų su projekto „Laikas kilt“ sklandytuvų pilotais ir mūsų kolegomis, išsibarsčiusiais po Europą, kurie savo darbais, profesionalumu ir kokybišku darbu garsina Lietuvą, – atkreipė dėmesį „Constro Group“ generalinis direktorius. – Pamatėme, kad tiek projekto idėja, tiek jos įgyvendintojai vadovaujasi panašiomis vertybėmis, kaip ir mes dirbdami „Constro Group“, tai ir nulėmė galutinį sprendimą prisidėti prie projekto“.

Projekto organizatoriai diegia tvarius sprendimus organizuodami skrydį, visa komanda veikia išvien, kad pasiektų bendro tikslo, o svarbiausia – siekia garsinti Lietuvos vardą tiek Europoje, tiek visame pasaulyje. „Tik mūsų – lietuvių – dėka Lietuva tampa žinomesne, patikimesne valstybe, o šios savybės neatsiejamos nuo Lietuvoje veikiančių verslų sėkmės“, – komentavo „Constro Group“ generalinis direktorius.

Neregėtos sklandymo galimybės

„Laikas kilt“ projektas gimė 2016 metais, kai sklandytojui A. Šimoliūnui ir jo žmonai Ievai gimė noras Lietuvos žmones plačiau supažindinti su mažąja aviacija. „Aš sklandau nuo 16 metų, augau netoli aerodromo Panevėžyje. Labai myliu sklandymą, tačiau gana anksti supratau, kad tai ne itin populiarus sportas, apie kurį žino maža dalis Lietuvos“, – teigė A. Šimoliūnas.

I.Bitinaitis, S. Uždavinys, A. Šimoliūnas

„Tokiais ilgų maršrutų skrydžiais pirmiausia su komanda norime parodyti sklandymo galimybes – sklandytuvu galima nuskristi ilgus atstumus, 500 km ir daugiau, – apie technines sklandytuvų galimybes pasakoja A. Šimoliūnas. – Kitas mūsų tikslas – pakviesti žmones artimiau susipažinti su aviacija, drąsiai ateiti į aerodromus ir ne tik pabendrauti su pilotais, bet ir tapti skraidymo bendruomenės dalimi“.

Dėl šios priežasties komanda ėmėsi organizuoti jau trečią skrydį bemotoriais sklandytuvais. A. Šimoliūnas, S. Uždavinys ir I. Bitinaitis iki šiol yra įgyvendinę du tolimus skrydžius be motoro: „Drauge sklandytuvais virš Baltijos šalių“ (2016 m.) ir skrydį „Sklandytuvais nuo jūros iki jūros: Lietuva – Ukraina“ (2018 m.). Pastarojo skrydžio 1800 km atstumas nuo Baltijos jūros Lietuvoje iki Juodosios jūros Ukrainoje buvo įveiktas per 5 dienas. Tada sklandytojai padarė tai, kas daugeliui atrodė neįmanoma.

A. Šimoliūnas apie skrydį į Ukrainą sako: „Pagrindiniai skrydžio į Ukrainą per Lenkiją tikslai buvo pabrėžti kaimyninių šalių bendrą istoriją ir draugystę bei parodyti sklandymo galimybes. Taip pat padrąsinti Ukrainą eiti vakarietišku keliu, įkvėpti siekti laisvės.“

Skrydis „Sklandytuvais per Europą: Lietuva – Portugalija“ vyks šių metų rugpjūčio mėnesį. Numatyta kilti 11 dieną. Pagal oro sąlygas kilimo data gali būti koreguojama. Naujienas apie pasiruošimą ir skrydžio eigą kviečiame sekti „Laikas kilt“ socialiniuose tinkluose.