Patyręs investuotojas atkreipia dėmesį, į kokius platformos funkcionalumus reikėtų atsižvelgti, kodėl registracija kartais gali užtrukti nemažai laiko, kokie yra dažniausi sukčiavimo modeliai ir kaip efektyviai išnaudoti visus teikiamus privalumus.

Kaip tinkamai pasirinkti investavimo tarpininką

Pasak Aleksandro Lukjanovo, pirmas ir svarbiausias žingsnis turi būti leidimo teikti investavimo paslaugas patikrinimas. „Tai padaryti labai paprasta. Jei tai Lietuvoje veikiantis brokeris ar investavimo platforma, jie turi turėti Lietuvos banko licenciją teikti tokias paslaugas. Jei renkatės užsienio šalies partnerį, įsitikinkite, jog jis turi ES licenciją.

Abiem atvejais į google paieškos laukelį galite įrašyti brokerio ar investavimo platformos pavadinimą ir atitinkamai pridėti „Lietuvos banko licencija" arba „EU licence". Jei tokios informacijos nerasite, siūlyčiau pasiieškoti kito investavimo tarpininko", - pataria Aleksandras Lukjanovas.

Jis taip pat pažymi, jog nėra didelio skirtumo, kurioje šalyje registruotas brokeris ar investavimo platforma, jeigu tai yra Europos Sąjunga. Tokiu atveju įstatymai ir reguliavimo mechanizmai visiems taikomi vienodai. Kitaip tariant, jei dėl nenumatytų priežasčių staiga būtų sustabdyta brokerio ar investavimo platformos veikla, jūs būsite teisiškai apsaugotas.

Sekantis žingsnis būtų pasitikrinkite, ar jums aiški ir suprantama svetainės struktūra, veikimas bei joje pateikta informacija. Pažiūrėkite, ar svetainėje galėsite atlikti norimas operacijas, ar jums yra aiški originali svetainės kalba. Nors pradžioje tai gali atrodyti nereikšminga, patogi ir aiški svetainė padės sutaupyti daug laiko ateityje.

Ne paskutinėje vietoje yra ir mokestiniai reikalavimai. Įsivertinkite taikomus administravimo mokesčius – kiek jums kainuos įnešti ar išsiimti pinigus, kokie yra pirkimo/ pardavimo įkainiai. Jei investuojant dideles sumas mokesčiai gali atrodyti nedideli, mažų investicijų atveju jie gali sudaryti ženklią sumą.


Kuo registracija ilgesnė, tuo jūsų pinigai saugesni

Dar vienas svarbus brokerių bei investavimo platformų patikimumo ir saugumo kriterijus yra registracija. Nors šiais laikais visi skubame ir norime viską pasidaryti kuo greičiau, finansų ekspertas pastebi, jog ši taisyklė neturėtų būti taikoma registracijai.

Jei registracijos metu turite užpildyti platų klausimyną ir įkelti papildomų dokumentų, neišsigąskite. Šiuo metu finansų institucijoms keliami griežti pinigų plovimo prevencijos reikalavimai, tad joms svarbu pažinti savo klientą ir turėti informaciją apie pinigų šaltinio kilmę.

„Registracija finansines paslaugas teikiančioje platformoje tikrai turėtų trukti ilgiau nei 5 min. Jei viskas vyksta per daug paprastai ir greitai, tai gali signalizuoti apie platformos saugumo spragas", - perspėja Aleksandras Lukjanovas.

Investuodami elkitės kaip verslininkai

Pasakodamas apie savo investavimo įpročius, Aleksandras Lukjanovas pabrėžia galimybę greitai atlikti norimas operacijas: „Nenoriu praleisti daugybės laiko spaudinėdamas nereikalingus mygtukus, ieškodama įmonių akcijų svyravimų ar jų pelningumo rodiklių. Savo portfelio administravimui noriu sugaišti kuo mažiau laiko".

Kiek laiko skiriama investicijų valdymui ir portfelio administravimui taip pat priklauso ir nuo investavimo tikslo bei pasirinktos strategijos. Jeigu tikslas yra per metus sukaupti atitinkamą sumą pinigų, tuomet investavimui reikės skirti daugiau laiko ir aktyviau dalyvauti rinkoje.

Tačiau jei investavimo strategija yra ilgalaikis rezultatas, tarkime 10 metų ir daugiau, tuomet svarbiau susikoncentruoti į didesnes pajamas. Kuo daugiau pinigų uždirbsite, tuo daugiau galėsite investuoti ir tuo didesnį kapitalą sukaupsite.

„Optimalus investicijų valdymo modelis būtų mėnesinis krepšelio papildymas ir ketvirtinis rezultatų peržiūrėjimas. Tokią pačią strategiją taiko verslininkai – veiklos rezultatus jie matuoja ketvirčiais ir metais", - sako Aleksandras Lukjanovas.

Būkite atsargūs – labiausiai paplitę su investavimu susiję sukčiavimo schemos

Nors apie sukčiavimo atvejus kalbama daug ir garsiai, apgavikai suranda vis naujų pinigų išviliojimo būdu. Lietuvos policijos duomenimis, vien 2022 m. pradėti daugiau nei trys tūkstančiai ikiteisminiai tyrimai dėl sukčiavimo.

„Jeigu jums skambina ir siūlo investuoti žadėdami didelę investicinę grąžą arba jeigu sulaukiate rusakalbių žmonių skambučių su kvietimu prisidėti prie jų investicinio projekto, dažnu atveju tai yra apgaulė ir iš jūsų bandoma išvilioti pinigus.

Dar viena sukčiavimo schema yra paremta piramidine schema, pagal kurią jūsų prašo įnešti pinigų į konkrečią sąskaitą, kuriuos numatytu laiku grąžins su procentais. Jeigu ši veikla nėra licencijuojama Lietuvos banko ar ES finansų institucijų, jūs bet kada galite prarasti savo pinigus", - įspėja finansų ekspertas.

Pasak jo, išsiaiškinti, ar jums siūlomas investavimo būdas nėra sukčiavimas, yra labai paprasta. Į google paieškos laukelį įveskite siūlomos platformos pavadinimą ir pridėkite žodžius „Lietuvos bankas", „EU licence" arba tiesiog „scam". Dar vienas būdas – nueikite į puslapį trustpilot.com ir pažiūrėkite, kokie yra klientų atsiliepimai apie platformą.

Daugiau nei įrankis – išnaudokite visas brokerio ar investavimo platformos galimybes

Dar vienas brokerių ir investavimo platformų privalumas apie kurį daugelis nepagalvoja – galimybė mokytis ir gilinti savo žinias. Edukacinio pobūdžio informacija apie investavimą, rinkų apžvalgos, analitikų įžvalgos apie įdomesnius galimus pirkinius – visa tai galite rasti daugelyje platformų.

Net jei dar aktyviai neinvestuojate ir tik ruošiatės pradėti, jau galite pradėti domėtis konkretaus brokerio ar investavimo platformos veikla ir jus dominančia rinka.

„Visi investavimo paslaugas teikiantys verslai stengiasi pritraukti ir išlaikyti kuo daugiau klientų, tad jų pateikiama informacija yra išties kokybiška. Jei mokėsite tuo pasinaudoti, nemokamai gausite labai daug ir vertingos informacijos tiesiai iš profesionalų", - sako Aleksandras Lukjanov.

Šaltinis
Temos
Projektas „Pinigų valdymo ABC“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją