Socialiniuose tinkluose žinomo kanalo „Dividendų eksperimentas“ autorius sako, jog nuo nesėkmių nėra apsaugotas niekas – svarbiau yra iš jų pasimokyti: „Daugelis investuotojų anksčiau ar vėliau patiria nuostolių. To išvengti sunku, tačiau kur kas svarbiau yra suprasti klaidas ir nebekartoti jų ateityje“.

Į naują sritį nepulkite stačia galva

Kaip ir visose gyvenimo srityse, taip ir investavime galioja ta pati taisyklė – susipažinkite su veikla, kuria norite užsiimti. Kuo daugiau žinių turėsite, tuo bus paprasčiau suprasti pagrindinius principus ir priimti geriausiai jūsų poreikius atitinkančius sprendimus.

Lietuvos policijos duomenimis, 2022 m. sukčiaujant išviliota daugiau nei 20 mln. Eur. Apgavysčių yra įvairiausių, ir jei telefonu su jumis susisiekęs asmuo siūlo investuoti į uždarą verslą ar kripto valiutas – dažnu atveju tai gali būti apgaulė.

„Jei išgirsta informacija ar siūlomas investavimas kelia jums nors menkiausią abejonę, pasitikrinkite ją bent dviejuose skirtinguose šaltiniuose.

Mažiau patirties investavimo srityje turintys žmonės neretai kreipiasi į investicines paslaugas teikiančias įmones, ir šioje vietoje taip pat patarčiau išlikti budriems. Prieš imantis finansinių veiksmų, Lietuvos banko internetinėje svetainėje galima lengvai pasitikrinti, ar jūsų pasirinkta įmonė turi teisę teikti tokias paslaugas. Užtruksite kelias minutes, tačiau tai gali sutaupyti jūsų pinigus“, - sako Emilis Abramavičius.


Finansiškai saugus investuotojas – misija įmanoma

Vadovėliai ir finansų ekspertai pataria nebijoti pradėti investuoti jauname amžiuje, vis tik labai svarbu atsižvelgti į savo finansinę situaciją ir investuoti tik laisvus pinigus. Investavimui skiriama suma yra individuali ir dažnu atveju priklauso nuo gaunamų pajamų, tačiau dažniausiai rekomenduojama tam skirti bent 10 proc. atlyginimo.

Emilis Abramavičius pastebi, jog svarbu pasitikrinti turimus finansinius saugiklius. Kad investavimas nepablogintų esamos situacijos ir netaptų našta, būsimam investuotojui pirmiausia rekomenduojama sekti ir aiškiai suprasti savo biudžetą bei išlaidas, atsikratyti nereikalingų skolų bei turėti finansinį rezervą. Tik atitinkant šias tris sąlygas rekomenduojama pradėti investuoti.

„Labai paprastas pavyzdys. Jeigu nutikus nenumatytai situacijai jums pritrūks pinigų ir galėsite juos pasiimti tik iš investicijoms skirto krepšelio, vadinasi investavimui dar neatėjo laikas“, - sako jis.

Žingsniai, padėsiantys suvaldyti rizikas

Pasak finansų eksperto, pradedant investuoti svarbu pasidaryti namų darbus.

Pirmiausia, susikurkite tikslą, kodėl investuojate ir kam bus skirti pinigai. Tai gali būti įnašo kaupimas būstui, naujas motociklas, pinigai senatvei, kelionė aplink pasaulį ar bet kas kita, kam jums reikia papildomo kapitalo. Tiksliai paskaičiuokite, kokios pinigų sumos reikia ir per kiek metų ją pasieksite. Kuomet turėsite aiškų tikslą, lengviau atsispirsite pagundoms nutraukti investavimą ir panaudoti pinigus kitoms reikmėms.

Antra, apgalvokite gerą ir blogą scenarijus bei galimas rizikas. Net ir mažiausios investicijos turi savas rizikas ir jas žinant bus lengviau nepalūžti ištikus nesėkmei.

Emilis Abramavičius

Trečia, supraskite, kur investuojate pinigus. Jei investuojate į akcijas, jūs tampate to verslo dalininku, tad pasidomėkite jo veikimo modeliu. Jei investuojate į sutelktinio skolinimosi platformas, supraskite, kam skolinate pinigus ir kokios šio verslo rizikos. Kiekvienas investavimo būdas ir įrankis turi savo specifiką, kuria svarbu pasidomėti.

Kaip nepakliūti į spąstus

„Investavimo srityje esu jau daugiau nei dešimtmetį ir pastebiu, jog dauguma investuoti pradedančių žmonių eina tuo pačiu keliu. Kai kurios strategijos iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti patikimos ir saugios, tačiau nėra labai naudingos finansiškai. Kiti pasiūlymai skamba per daug gerai, kad būtų tiesa, tačiau atsiranda ir jais patikinčių žmonių. Išvengti visų klaidų nepavyks, tačiau kritinis mąstymas dažnu atveju gali padėti minimizuoti nuostolius“, - pastebi finansų ekspertas.

Dažniausiai daroma klaida yra investavimas į populiariausią įmonę, apie kurią visi šneka. Šioje vietoje logika paprasta – jeigu tai populiaru ir masiška, gauti didelę grąžą bus sudėtinga ir jūs permokėsite už įsigytą turto klasę. Kompanijos „Microsoft“ pavyzdys rodo, jog nuo 2000 iki 2012 m. įmonė augo tris kartus, tačiau grąža investuotojams buvo nulinė. Tokias akcijas pirkti galima, tačiau ateityje turėsim gerokai mažesnį rezultatą.

Dar viena Emilio Abramavičiaus dažnai matoma klaida yra investavimas į produktą, kuris žada didelę sėkmę. Prieš keletą metų buvo sukurtas kripto valiutos mitas – visi žadėjo, jog vos keleto eurų investicija atneš milijonus, tačiau daugelis nepatyrusių investuotojų skaudžiai pasimokė ir prarado pinigus.

„Rinka dažnai perveda pinigus iš nekantrių kantriems“

Vieno turtingiausių pasaulio žmogaus Warren Buffet žodžiai labai tiksliai įvardina pagrindinę geram investuotojui būtiną savybę – kantrybę.

„Svarbu nuolat mokytis ir nepasiduoti po pirmos nesėkmės. Jeigu praradote kažkiek pinigų, priimkite tai kaip pamoką, bet ne kaip faktą, jog visos investicijos žlugs. Reikia suprasti, kur buvo neteisingi žingsniai, kodėl buvo priimti vieni ir kiti sprendimai ir nekartoti šių situacijų ateityje“, - sako Emilis Abramavičius.