Jei nesate girdėję sąvokos gyvenimo būdo infliacijos, trumpai apibrėšiu, kas tai yra. Gyvenimo būdo infliacija reiškia, jog augant žmogaus pajamoms proporcingai didėja ir jo išlaidos. Šiame kontekste, asmeninių išlaidų didėjimas nėra tiesiogiai susietas su šalies ekonomine situacija – jų didėjimą lemia augančios asmens pajamos.

Trumpai tariant, jei pavyktų suvaldyti augančias išlaidas ir gyvenimo būdo infliaciją – mūsų visų piniginės būtų storesnės.

Paimkime praktinį pavyzdį. Tarkime, jūsų atlyginimas NETO siekia 1200 Eur, kiekvieną mėnesį į savo taupomąją sąskaitą jūs atsidedate 200 Eur. Po puikių metinių rezultatų algai padidėjus 150 Eur, į taupymui skirtą sąskaitą keliauja tie patys 200 Eur. Vadinasi, su papildomomis pajamomis padidėjo ir jūsų išlaidos.

Kylant prekių ir paslaugų kainoms, išlaidų didėjimas yra normalus reiškinys ir priešingu atveju mes gyventume prasčiau, jei augant pajamoms išlaidas stengtumėmės išlaikyti tas pačias ar net mažesnes. Taigi, turime didesnes pajamas – kaip jas išnaudoti?

Grįžkime prie pavyzdžio, jog jūsų atlyginimas padidėjo 150 Eur. Vienas iš sprendimų galėtų būti pusę atlyginimo pakėlimo sumos, t.y. 75 Eur, atsidėti į santaupas, likusią 75 Eur sumą galima skirti išlaidoms. Tai balansas, kuris sąžiningai patenkina abu poreikius – tiek norą išleisti daugiau, tiek ir būtinybę taupyti.

Dauguma finansų ekspertų taupymui ir investavimui rekomenduoja atsidėti bent 10 proc. savo atlyginimo. Jeigu 10 proc. jums nėra priimtina suma, patarčiau peržiūrėti savo pajamas ir užfiksuoti tam tikrą procentą nuo pajamų, kurį kas mėnesį atsidėtumėte į atskirą sąskaitą ir laikui bėgant šį procentą didintumėte.

Kitas patarimas – investavimui skiriamą sumą tiesiogiai susieti su atlyginimu. Aš pats praktikoje dažnai siūlau tokią formulę – amžius / 2 = % nuo pajamų, kurį reikia skirti investavimui. Jei man yra 31-eri ir aš uždirbu 1500 Eur, tuomet minimali investavimui skiriama suma pagal minėtą formulę būtų 232 Eur.

Jei jums pavyksta atsidėti 10-20 proc. ir matote, jog alga didėja, tačiau atsidedamų pinigų kiekis lieka tas pats, vertėtų peržiūrėti savo išlaidas ir įsitikinti, ar neišlaidaujate daugiau nei reikėtų. Kaip ir visur, biudžeto valdyme turi būti balansas ir jis turi patenkinti visus poreikius – tiek augančių išlaidų realybę, tiek taupymo ateičiai būtinybę.

Didžiausias iššūkis daugeliui būna atsidėti dalį pinigų ir jų neišleisti kasdienėms reikmėms. Vienas paprasčiausių patarimų – gavęs atlyginimą pirmiausia susimokėk sau. Praktikoje tai atrodo taip – tik gavus atlyginimą dalį sumos iškart pervedame į atskirą sąskaitą ir jos neliečiame, o likusius pinigus skiriame pragyvenimui. Jei galime šį žingsnį automatizuoti, pasidaro dar lengviau, nes šios sumos net nematome einamojoje sąskaitoje.

Gyvenimas yra nenuspėjamas, tad taupymas ir pinigų atsidėjimas ateičiai turėtų būti jūsų kasdienio gyvenimo dalis. 10 proc. nuo gaunamų pajamų gali būti pradinis atspirties taškas. Jei tai jums atrodo per daug, pradėkite nuo mažesnių sumų, bet išsiugdykite įprotį. Jei atrodo per lengva – nesustokite ties 10 proc. Išmokus taupyti sekantis žingsnis – investavimas.

Skatinu per Kalėdas padiskutuoti apie investavimo ir pinigų įdarbinimo būdus bei geriausias biudžeto praktikas, o tarpušventį išnaudoti tam, kad susidėliotume strategiškus praktinius žingsnius žengiant į 2024 m.

Emilis Abramavičius, finansų konsultantas ir investuotojas, kanalo „Dividendų eksperimentas“ autorius

Šaltinis
Temos
Projektas „Pinigų valdymo ABC“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją