Skaitmeninis raštingumas, kuris apima ir atvirų duomenų panaudojimą, yra būtina šiuolaikinio viešojo sektoriaus veiklos sąlyga. Jis prisideda prie faktais grįsto ir į rezultatus orientuoto viešojo valdymo, kuriamų strategijų ir jų stebėsenos vykdymo, padeda atlikti tyrimus ir analizes, formuoti šalies vidaus politiką. Jeigu būtų atverti visi viešieji duomenys ir jie būtų efektyviai naudojami, šalies vystymasis įgautų papildomą pagreitį.

Atviri duomenys yra valstybės ir viešųjų įstaigų duomenų rinkiniai, kuriuos vartotojai, pasitelkdami specialius įrankius, gali patys išanalizuoti. Naudojant atvirus duomenis, galima kurti naujus produktus ir paslaugas, pavyzdžiui, keliones planuojančią programėlę ar gyvenimo kokybę vertinančią platformą. Atviri Lietuvos duomenys yra prieinami visuomenei internete adresu data.gov.lt.

Duomenų atvėrimas yra įgyvendinimas pagal teisės gauti informaciją ir duomenų pakartotinio naudojimo įstatymą. Atverti duomenis tam skirtame interneto portale viešojo sektoriaus institucijas taip pat įpareigojo Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Prie duomenų atvėrimo bei valdymo prisideda ir Vyriausybės kanceliarijos įgyvendinamas projektas „Į rezultatus orientuoto valdymo gebėjimų stiprinimas“, finansuojamas iš Europos socialinio fondo. Nuo 2019 m. pradžios buvo atliktos gebėjimų ir pokyčių analizės, paruoštos rekomendacijos ir metodinės priemonės, vesti mokymai ir praktinės dirbtuvės, surengtos 9 diskusijos, pasidalinta gerąja patirtimi su kolegomis iš užsienio.

Projekto veiklos skirtos ne tik valstybinių institucijų darbuotojams. 2022 m. vasarį pasaulinės atvirų duomenų dienos proga įvyko visuomenei skirtas nuotolinis nacionalinis renginys „Skaitmeninė transformacija, strateginis valdymas ir atviri duomenys”. Jame pristatytos atvirų duomenų naudojimo galimybės, o prie diskusijos prisijungė daugiau nei 400 dalyvių.

2021 metų Europos duomenų portalo ataskaitoje Lietuvos atvirų duomenų politika ir jos įgyvendinimas buvo įvertintas 14 vieta tarp 34 šalių (2019 m. – 24 vieta). Lietuva įsitvirtino sparčiųjų sekėjų grupėje kartu su Norvegija, Vokietija, Italija, Austrija ir kitomis. Mūsų šalies pasiekti rezultatai viršija Europos Sąjungos 27+ šalių vidurkį.

Įgyvendinant projektą, šių metų balandį ir gegužę buvo atlikta ministerijų ir Vyriausybės kanceliarijos darbuotojų apklausa. Jos metu prašyta įsivertinti atvirų duomenų ir jų naudojimo žinias bei gebėjimus. Apklausos rezultatai parodė, kad didelė dalis apklaustųjų dar nėra pakankamai giliai susipažinusi su atvirų duomenų valdymu, savo žinias ir gebėjimus vertina vidutiniškai. Atsižvelgiant į skaitmeninio raštingumo ir atvirų duomenų svarbą viešajam valdymui, siekiama toliau stiprinti šias Vyriausybės kanceliarijos ir ministerijų specialistų kompetencijas.

Tam Vyriausybės kanceliarija paskelbė viešąjį pirkimą įsigyti atvirų duomenų valdysenos praktinių įgūdžių formavimo paslaugas. Tikimasi, kad rudenį įvyksiantys mokymai padidins į rezultatus orientuoto valdymo gebėjimus, suteiks praktinius atvirų duomenų valdymo įgūdžius. Planuojama, kad šiuose mokymuose dalyvaus ne mažiau kaip 75 Vyriausybės kanceliarijos ir ministerijų darbuotojai.