Dažnėjančios kibernetinės atakos skatina poreikį visapusiškai saugoti valstybę, todėl kibernetinio saugumo subtilybių Lietuvos kariuomenės specialistai mokėsi LCC tarptautiniame universitete. Šešių mėnesių trukmės kibernetinio saugumo programa yra vienintelė Lietuvoje sertifikuota pasaulinės kibernetinio saugumo švietimo lyderės „Thrive DX“. Liepos 13 dieną programą baigė pirmoji Lietuvos kariuomenės specialistų grupė.

Pasitelkiant Izraelio kibernetinio saugumo gynybos ekspertus, programa buvo specialiai modifikuota Lietuvos kariuomenės pajėgoms. Pirmajai grupei gavus sertifikatus, iš viso LCC tarptautinio universiteto programą baigusių Lietuvos kariuomenės specialistų yra daugiau nei 20.

Poreikis kariuomenei sugebėti apsisaugoti nuo neigiamos kibernetinės veiklos tampa vis svarbesnis dėl procesų perkėlimo į elektroninę erdvę. Kariuomenės specialistai privalo mokėti atpažinti kenkėjiškus veiksmus, užkardyti išpuolius, suvaldyti rizikas, gebėti diegti ir naudoti modernias, patikimas informacines technologijas bei įrangą. Kibernetinės grėsmės kariuomenės saugumui yra vertinamos kaip pavojus Lietuvos nacionaliniam saugumui, – sako Lietuvos kariuomenės atstovai. – Jau nuo 2014 m. Lietuvos kariuomenė kasmet organizuoja tarptautines kibernetinio saugumo pratybas „Gintarinė migla“, kuriose, LK kariuomenės vienetai treniruojami veikti tiek kaip atskiri kibernetinio saugumo vienetai tiek kaip bendra atsako komanda. Užsienio šalių kibernetinio saugumo ekspertų dalyvavimas pratybose prisideda prie geresnio kibernetinės situacijos supratimo bei atsparumo kibernetinėms atakoms. Poreikis įgyti naujų žinių ir lavinti įgūdžius kasmet tik didėja ne tik dėl nuolat besikeičiančių bei tobulėjančių technologijų, bet ir dėl besikeičiančios geopolitinės situacijos.”

LCC tarptautinio universiteto organizuojama programa Lietuvos kariuomenės pasirinkta neatsitiktinai – pasak vieno iš programos koordinatorių, Sausumos pajėgų vadovybės Ryšių kuopos atstovo vyr. srž. sp. Aurimo Mikniaus, sprendimą lėmė tai, kad ji yra sertifikuota ir rengiama kartu su LCC tarptautinio universiteto partneriais „Thrive DX“. Tai prieš 15 metų Izraelio gynybos pajėgų veteranų, kibernetinio saugumo ir skaitmeninių technologijų ekspertų įkurta įmonė, kurianti ir universitetuose bei korporacijose vedanti pirmaujančias mokymų programas, kurių tikslas – išmokyti susidoroti su nuolat augančiomis ir besikeičiančiomis kibernetinio karo grėsmėmis.

Kadangi mūsų kibernetinio saugumo programos partneriai turi karines šaknis Izraelyje, tikime, kad tai yra puiki galimybė Lietuvos karių kvalifikacijos kėlimui, įgūdžių puoselėjimui bei papildomos patirties įgijimui. Lietuvos kariuomenės specialistams sudaryta atskira mokymosi grupė – tai leidžia efektyviau įsisavinti programos teikiamas žinias, pritaikant jiems aktualų turinį, – sako LCC tarptautinio universiteto verslo plėtros vadovė Aistė Motekaitienė. – Šiuo metu Lietuvoje galime pasiūlyti stipriausią tokio tipo programą, kuri šiuo metu yra tinkama ir Lietuvos kariuomenei. Reikėtų pridurti ir tai, kad įprastai sudaromose kibernetinio saugumo kurso grupėse gali dalyvauti ir verslo atstovai, ir pavieniai žmonės, norintys keisti karjeros kryptį ar tobulinti jau turimas žinias.“

Vyr. srž. sp. Aurimas Miknius prideda, kad, nors šis projektas pilotinis, bet ateityje tikimasi, bendradarbiaujant su LCC tarptautiniu universitetu, bus galima apmokyti ne vieną būsimą Lietuvos kariuomenės kibernetinio saugumo specialistą.