Galimybė pasitaisyti

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) Ugdymo departamento projektų vadovė Martyna Jančiauskienė sako, kad tarpiniai patikrinimai turėtų padėti moksleiviams geriau paskirstyti krūvį.

„Tarpinių patikrinimų atsiradimu yra siekiama sumažinti mokymosi krūvį, kad per 12 metų kauptos žinios nebūtų patikrintos tik vieno valstybinio brandos egzamino metu, per porą valandų. Tarpinis patikrinimas leis sumažinti patiriamą įtampą valstybinio egzamino metu ir jau iki jo susirinkti tam tikrą kiekį balų“, – aiškina M. Jančiauskienė.

Šiai minčiai taip pat antrina ir Lietuvos moksleivių sąjungos viceprezidentas Emilis Mikulskis. „Nuo šiol viskas nebepriklausys nuo vienos dienos, kaip tu tą rytą atsikėlei, kokia tavo nuotaika ir pan. Tai reiškia, kad jei nepasisekė pirmoji tarpinio egzamino dalis, moksleivis turės galimybę reabilituotas per antrąją. Arba, jei pavyko puikiai išlaikyti tarpinius patikrinimus, į galutinį brandos egzaminą bus galima ateiti kur kas ramesniam“, – sako E. Mikulskis.

Pirmosios mokyklos jau išbandė

Mokyklų, kuriose mokoma lenkų kalba, mokiniai patys pirmieji dar šį pavasarį išbandė tarpinius patikrinimus, mat jie mokėsi pagal atnaujintas lenkų gimtosios kalbos ir literatūros programas. Šie tarpinio patikrinimo rezultatai nudžiugino daugelį – beveik pusė visų dalyvavusių mokinių surinko arti galimo maksimalaus balų skaičiaus.

„Iš pradžių buvo šiek tiek neramu, kaip viskas atrodys, kai pavyks, tačiau vėliau turėjome bandomąjį tarpinį patikrinimą – pamatėme, kaip atrodo sistema, kaip viskas veikia. Na, o tuomet moksleiviai jau laikė tikrąjį tarpinį patikrinimą, kurio rezultatai buvo išties geri. Dėl to esame labai patenkinti“, – pasakoja Vilniaus Simono Konarskio gimnazijos pavaduotoja ugdymui Olga Jurkevičienė.

Šios gimnazijos direktorius Valerijus Jaglinski atkreipia dėmesį, kad tarpiniams patikrinimams iš anksto turėtų ruoštis ne tik mokiniai, bet ir mokyklų administracija.

Tuo metu kalbinti šios gimnazijos abiturientai sako, kad prieš laikant tarpinius patikrinimus, nerimo buvo daug, tačiau galutiniais rezultatais yra patenkinti, o prie to prisidėjo ir bandomieji tarpiniai patikrinimai.

„Išlaikius bandomuosius, nerimas atslūgo ir nusiteikiau, kad bus tikrai gerai ir tarpinius patikrinimus išlaikysiu. Taip ir buvo – išlaikiau labai gerai, o pačios užduotys buvo panašios kaip ir bandomajame, gal net ir lengvesnės“, – pasakoja Vilniaus Simono Konarskio abiturientė Kinga Magdalena.

Su ja sutinka ir kitas šios gimnazijos abiturientas Vitalijus. „Bandomasis tikrai padėjo – parodė, kaip viskas atrodys tikrame egzamine, kokių užduočių galima tikėtis, kur reikėtų pasitempti. Linkiu visiems gerai išlaikyti tarpinius patikrinimus, nes tikrai nieko baisaus juose nėra “, – sako moksleivis.

*Jei gautas tarpinio patikrinimo rezultatas netenkins trečiosios gimnazijos klasės mokinių, iš naujo jį perlaikyti bus galima 2025 m. pavasarį – ketvirtoje gimnazijos klasėje. Išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros pirmąjį tarpinį kalbėjimo patikrinimą.

**Perlaikymo galimybė bus suteikiame tik vienerius metus – pirmiesiems abiturientams, kurie laiko tarpinius patikrinimus.

Ugdymo turinio atnaujinimas ir kokybės stiprinimas skatinamas ES fondų finansuojamomis priemonėmis.

Šaltinis
Temos
Projektas „Nauji būdai mokytis ir išmokti“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją