Išsigelbėjimas nuo kičo

Darbo vakarėliai, susitikimai su draugais ar artimaisiais – šventinis metas kaip reikiant apdovanoja susibūrimų gausa. Tuo pačiu kelia ir galvosūkių, vienas jų – kokį stiliaus derinį išsirinkti, kaip pasipuošti. Stilistė E. Viskontaitė, kūrusi Kauno „Akropolio“ šventinės fotosesijos įvaizdžius, teigia, kad nors neretai per šventes stengiamasi kaip reikiant sužibėti ir skubama puoštis ryškiausiais ar blizgiausiais drabužiais, viena taisyklė turi būti nekintanti – svarbu paisyti aprangos kodo.

„Jei kvietime nenurodytas aprangos kodas, reikėtų bent jau atsižvelgti į tai, kokioje aplinkoje būsite. Neretai šie keli dalykai sufleruoja svarbiausius akcentus kuriant derinius, tad jų nereikėtų pamiršti. Suspindėti padės tinkamai pasirinkti drabužių siluetai, spalvos ar raštai, kurie dera prie asmenybės, figūros ir pabrėžia savitumą“, – sako stilistė.

E. Viskontaitė priduria, kad kuriant derinius reikėtų neperžengti savo asmeninio stiliaus ribų ir rinktis universalius drabužius bei aksesuarus: „Svarbu rinktis tokį drabužį, kurį galima pritaikyti ne prie vieno savo drabužinėje esančio rūbo ar aksesuaro. Toks universalumas – ilgalaikis“, – sako stilistė.

 Kuriant derinius svarbu neperžengti savo asmeninio stiliaus ribų. Vaido Jokubausko nuotr.

Odė aksesuarams

Tiesa, išskirtiniam įvaizdžiui sukurti ne visuomet reikia naujos ir ryškios aprangos, o šių metų šventinis sezonas tai kaip reikiant užsimojo įrodyti. Šiemet viskas, nuo parduotuvių lentynų iki aukščiausios mados podiumų, tiesiog rėkia – per šventes skirkime dėmesį aksesuarams. Rafinuotas spindesys (angl. „Sophisticated splendor“) – 2023 metų šventinio įvaizdžio stilius, kur asmenybės saviraiškos galia slypi mažuose išskirtinumuose. Papuošalai ir aksesuarai tampa stiliaus pasakotojais, vedančiais į rafinuoto puošnumo kelionę.

 Per šventes – raudonas lūpdažis. Vaido Jokubausko nuotr.

„Šventinės mados pasaulyje vyksta stilinga revoliucija, kuri apima meną ir galimybes sumaišyti dvi tauriųjų metalų spalvas. Aukso spalvos turtingumas ir vėsi sidabro elegancija sukuria vizualų patrauklumą. Toks aksesuarų kontrastas leidžia išreikšti unikalų gebėjimą kurti dar nematytus derinius, kurie šventės dieną neleis likti nepastebėtam“, – pasakoja stilistė.

Anot E. Viskontaitės, jei spintoje yra bent viena graži suknelė, sijonas ar marškiniai, prie jų tinkamai priderinti aksesuarai – spalvotos pėdkelnės, lankeliai ir masyvūs papuošalai – net neįmantrų drabužių derinį pavers vertu žurnalo viršelio.

 Šiemet šventiniame įvaizdyje didžiausias dėmesys - aksesuarams. Vaido Jokubausko nuotr.

„Dažniausiai per šventes neapgalvotai skubama rinktis naujus derinius, kurie taip ir lieka panaudoti vienai šventės dienai, tačiau dauguma tikrai turi po nuostabų klasikinį kostiumą ar suknelę, prie kurių pritaikius naujus, išskirtinio dizaino ar stilistikos aksesuarus, galima sukurti modernius, stilingus ir svarbiausia – atitinkančius jūsų asmeninį stilių derinius, kurie šventės dieną suspindės dar nematytame amplua. Šį sezoną parduotuvėse išties pastebiu ypač daug gražių aksesuarų, pradedant papuošalais, kuriuos galima keisti įvairiais galvos aksesuarais, ar užbaigiant derinį pasirenkant išskirtinius batelius. Aksesuarai galingas įrankis kuriant šventinius derinius, todėl juo naudotis tiesiog būtina“, – sako E. Viskontaitė.

Mažiau yra daugiau

Vis dėlto nors šis šventinis sezonas yra tikra odė aksesuarams, E. Viskontaitė ragina nepamiršti kitos svarbios taisyklės – „mažiau yra daugiau“.

 Šventiniam įvaizdžiui sukurti – aksesuarai. Vaido Jokubausko nuotr.

„Nors vienas geriausiai atpažįstamų šventinio laikotarpio akcentų – blizgumas, nevertėtų su juo persistengti. Todėl derinant blizgius drabužius ar aksesuarus siūlyčiau paisyti tokios taisyklės: jeigu žiūrint į derinį ir nuėmus tam tikrus akcentus susikurtas derinys nepraranda žavesio, rekomenduočiau, kad taip ir turėtų likti, mažiau, tačiau tikslingai apgalvotų detalių, kurios išties reikalingos ir puošiančios. Tuomet įvaizdis bus išgrynintas, aktualus net ir praėjus šventiniam laikotarpiui“, – pataria ji.

Gal ką nors raudono?

Ir žinoma – koks gi šventinis įvaizdis be raudonos spalvos? Nuo deginto kaštono iki violetinės ir klasikinės rubino spalvos – raudona, rodos, bet kokią aprangą gali akimirksniu paversti šventiška.

„Nors ši spalva iš pažiūros pretenzinga, galima atrasti šios spalvos variacijų, pritaikant asmeniškai tinkamus raudonos spalvos atspalvius. Jeigu vis dėl to norisi įvaizdį kurti kiek subtilesnį, bet vis tik pasirinkti raudonos spalvos akcentą – rekomenduočiau atkreipti dėmesį į galimus aksesuarus: raudoni bateliai ar rankinė, raudonos spalvos papuošalai, be to, nepamirškite, kad šventinį įvaizdį taip pat kuria ir papildo pasirinktas makiažas, tad raudonos spalvos lūpdažis – vienas paprasčiausių, tačiau ir vienas gražiausių galimų sprendimų šventiniu laikotarpiu“, – sako E. Viskontaitė.