Mano mūza yra „vizijos“. Keisti dvasiniai patyrimai ir būsenos, kurie įkvepia kūrybą. Kaip viena iš mano knygos veikėjų Eritrėja sako „yra jėgų ir būtybių, gal ištisų pasaulių, kurie kvėpuoja tolygiai su mūsų žeme“. Tikiu tuo, kas nematoma ir nesuvokiama racionaliam protui ir bandau tą aprašyti.

Fotografas Dovydas Cicėnas

Nors jau beveik dešimtmetį gyvenu Amerikoje, Labanoro giria – mano tikrieji namai. Močiutės vienkiemyje, įsikūrusiame Labanoro girios pakrašty, prabėgo mano vaikystės ir ankstyvosios jaunystės vasaros. Aš užaugau braidydama to regiono miškus ir pievas bei klausydama vietos gyventojų istorijų ir legendų. Kai kurie pasakojimai buvo itin baugūs ir persmelkti mistikos. Dalį jų sudėjau į „Ribinio laiko“ siužetą.

Fotografas Audrius Remeikis

Kaip gimė pagrindiniai knygos personažai? Ar Elzės romanas su kunigu Paulium įkvėptas tikros istorijos?

Jau ne viena skaitytoja manęs klausė, ar knygą įkvėpė reali uždraustos meilės tarp kunigo ir moters istorija? O gal aš pati turėjau romaną su kunigu? Atsakymas – istorija tikra. Kiek romane fikcijos ir kiek realybės bei ar tai mano pačios ar pažįstamos moters istorija neišduosiu. Lai lieka intriga skaitytojui.

 Fotografė Angelika Poletaeva

Kodėl būtent „Ribinis laikas“? Iš tiesų žodis „laikas“ asocijuojasi su tėkme, laikinumu. Žodis „ribinis“ suteikia kur kas daugiau magiškumo ir paslaptingumo. Iš kur sėmeisi idėjų būtent tokiam knygos pavadinimui?

Ši sąvoka gimė labai seniai. Ji susijusi su viena jaunystės romantine pažintimi. „Ribinis laikas“ buvo subtili komunikacijos priemonė per atstumą. Knygoje yra pateikiamos dvi „Ribinio laiko“ reikšmės. Tiesioginė – „Ribinis laikas“ – tai laikas, kai nei diena nei naktis. Kitaip tariant prieblanda. Perkeltinė prasmė – „Ribinis laikas“ - tai magiškas laikas, kai pasaulius skiriančios ribos išnyksta ir mes galime susisiekti su praeities ar paraleliniais lygmenimis.

Fotografas Audrius Remeikis

Ar visada norėjai būti rašytoja? Papasakok plačiau apie savo kūrybinio kelio pradžią.

Nors rašau nuo vaikystės niekada neturėjau net menkiausios intencijos kada nors publikuoti grožinės literatūros knygą. Priešingai, planavau būti teisininke. Viskas ėjosi pagal planą, VU teisės magistras, po to Amerikoje įgytas antras teisės magistras, darbas su prekybos žmonėmis aukomis, teisinė pagalba moterimis įtrauktomis į seksualinę vergiją – tai buvo mano teisinės karjeros atspindžiai. Rašymas? Ne, tai buvo slapta veikla, kurią nuosekliai tęsiau visą gyvenimą, bet mažai kam pasakojau. Kai galiausiai baigiau save apgaudinėti ir nusėmiau prestižinį teisininkės kostiumėlį, dar labiau atsidaviau rašymui. Galiausiai pribrendau išleisti knygą. Ribinio laiko rašymas užtruko apie ketverius metus.

Fotografas Audrius Remeikis

Kaip atrodo tavo, kaip rašytojos, kasdienybė? Žinau, kad vienas garsiausių kūrėjų S. King per dieną rašymui skiria bent 8 valandas. O tu kurdama ar turi kokią nors rašymo dienotvarkę?

Pavydžiu S. King. Norėčiau ir aš tiek laiko skirti rašymui. Bet šiandien rašymas man – tai kūrybinė veikla, kuri neatneša pajamų. Turiu pasirūpinti ne tik savo vaiku, bet ir mažu verslu Čikagoje. Vos spėju. Visgi vedant vidurkį bent 8 valadas per savaitę tikrai atrandu rašymui, kad ir miego sąskaita.

Fotografas Audrius Remeikis

Kaip vertini savo debiutinę knygą? Ar esi sau griežta kritikė?

Aš su savikritika kaip sadomazochistė su botagu save plaku. Nors kaip debiutinė knyga yra gera, bet yra dar labai daug kur tobulėti. „Ribinis laikas“ šiuo metu verčiamas į anglų kalbą ir gavau antrą progą pakoreguoti knygą siekiant ją pritaikyti Amerikos rinkai. Koreguoju tam tikrus skyrius, kai kuriuos iš viso perrašau, įtraukiu naujų skyrių. Išverstas į anglų kalbą romanas jau bus kiek kitoks, bus daugiau įtampos ir veiksmo.

Fotografas Audrius Remeikis

Ar tau rūpi, kaip tavo kūrinius vertina kiti asmenys? Artimieji, draugai? Kaip vertina nepažįstami skaitytojai?

Visi artimieji ir draugai skaito ir palaiko, bet man kur kas įdomesni atsiliepimai iš skaitytojų, kurie manęs nepažįsta. O čia reakcijų amplitudė – nuo „labai patiko ir negaliu užmiršti“ iki „nieko gero“.

Fotografas Audrius Remeikis

„Ribinis laikas“ nėra lengvas skaitalas ir tikrai ne kiekvienam. Yra erotikos, mistikos ir veiksmo, bet yra ir nemažai metafinių monologų ir kvietimo paskaityti tarp eilučių.

Fotografas Audrius Remeikis

Pastebėjau, kad tavo Instagram paskyra itin traukia akį ypatingai įdomiais video filmukais – kas Tave skatina juos kurti?

Yra sukurta vadinamųjų „reels“ su Lietuvos aktoriais, bandėme vizualiai supažindinti skaitytoją su knygos turiniu. Nemažai skaitytojų man per Instagram ar Facebook asmenines žinutes rašė, kad norėtų pamatyti filmą pastatytą „Ribinis laikas“ romano pagrindu. Nors kol kas tai atrodo nepasiekiama svajonė, bet juk nuo svajonių viskas ir prasideda?

 Fotografe Angelika Poletaeva

Ar šiuo metu ką nors rašai? Gal naują knygą? Jei taip, apie ką ji?

Taip. Rašau antrą „Ribinio laiko“ dalį. Turbūt ją pavadinsiu „Sutemos“. Esu numačiusi subtilų BDSM temos atskleidimą. „Sutemos“ taip pat pateiks savotišką perpasakojimą vienos gerai pasaulyje žinomos pasakos personažės, kuri yra „blogietė“. Per ją panagrinėsiu pykčio ir pagiežos ištakas.