IKEA interjero dizano skyriaus vadovė Eimantė Nemanė dalijasi praktiniais patarimais, padėsiančiais sutaupyti ir sklandžiai atsinaujinti virtuvę.

Atnaujinkite virtuvės interjerą

Jeigu anksčiau butuose įprastai virtuvė buvo planuojama kaip atskira patalpa, skirta tik maisto ruošimui, šiuolaikiniuose namuose ji vis dažniau tampa atvira namų erdve, sujungta su gyvenamuoju kambariu ar valgomuoju. Dažnuose namuose nebėra uždaros svetainės, tad ją atnaujinus, natūraliai gali kilti poreikis atitinkamai pakeisti ir virtuvės interjerą. Tačiau tai nereiškia, kad būtinai teks įsigyti naują virtuvę.

„Jeigu jūsų virtuvė patogi ja naudojantis ir joje gera leisti laiką gaminant maistą, bet norisi atnaujinti jos interjerą ar priderinti jį prie likusių namų – galima pakeisti virtuvės baldų fasadus. Mažoje virtuvėje patartina rinktis šviesių, blizgių spalvų fasadus – taip erdvė atrodys didesnė. Pastaruoju metu itin populiarūs fasadai iš perdirbto plastiko ar bambuko, o didelėje virtuvėje galima improvizuoti renkantis dvispalvį sprendimą – dviejų spalvų virtuvių fasadus, kai skiriasi viršutinių ir apatinių spintelių spalvos. Visais atvejais, fasadus atsinaujinti galima palaipsniui, pradėjus nuo viršutinių spintelių ar atvirkščiai. Tai leis išskaidyti išlaidas bei džiaugtis atsinaujinimu ilgiau“, – sako E. Nemanė.

Pokyčius planuokite dalimis

Virtuvę keisti po truputį leidžia ir galimybė modulinius komplektus įsigyti ar atnaujinti dalimis. IKEA virtuvės patogios tuo, jog baldų korpusai yra universalūs, todėl nusprendus po kelerių metų atsinaujinti, tai galite be vargo padaryti. Šis principas padeda ir įsirenginėjant virtuvę nuo nulio: iš pradžių spintelės gali būti atviromis lentynomis, pasitaupius galima nusipirkti dureles, stalčius. Pastarieji yra patogesnis sprendimas, nes taip lengviau pasieksite daiktus, jų sutalpinti galėsite daugiau.

„Norint funkcionalesnės virtuvės, galima keisti spinteles su durelėmis į spinteles su stalčiais, vietoj platesnės spintelės, pasirinkti siauresnę ir atvirkščiai, įsirengti vidinius stalčius ar vielinius krepšius vietoje lentynų. Kampinėse spintelėse vietoje lentynų galima rinktis sukamąsuas ar išvažiuojamąsias dalis. Prieš imantis pokyčių, pravartu „išbandyti“ norimus variantus būtent jūsų virtuvėje: padarinėti stalčius ar spintelių duris ir įsitikinti, kad jos niekur nekliūna. Tą padaryti galima su virtualiomis planavimo programomis“, – sako E. Nemanė.

Tiek planuojant virtuvę nuo nulio, tiek ją atnaujinant – skaičiuojant biudžetą itin pravers nemokamas skaitmeninis IKEA planuoklis. Naudojantis juo, galima pasirinkti sprendimus bei juos išbandyti virtualiai, susiskaičiuoti reikalingas investicijas ir palyginti kelis variantus tarpusavyje kompiuterio ekrane, namuose. Jei planuojate keisti seną virtuvę, jums užpildžius virtuvės erdvės išmatavimus, galima pasidėlioti norimą virtuvę ir taip turėti pradinę svajonių virtuvės viziją. Prireikus profesionalios pagalbos ar kilus klausimams, bet kuriame etape galima konsultuotis su IKEA virtuvių planavimo specialistais – telefonu ar rezervuojant konsultaciją IKEA planavimo ir prekių užsakymo vietoje Šiauliuose.

Praplėskite virtuvės erdvę

Būdų, kaip galima virtuvės baldų sistemą modeliuoti tarpusavyje – kone begalybė. Galima rinktis iš skirtingų aukščio ir pločio spintelių bei laikui bėgant pakeisti komplektaciją pridedant papildomas dalis ir taip bet kada praplėsti virtuvę. Tačiau ir esamoje virtuvėje galima sukurti daugiau vietos daiktams be didelių pokyčių.

„Jei norite išplėsti virtuvės erdvę ir sukurti daugiau vietos daiktų laikymui, prie laisvos sienos galite suplanuoti papildomą indaują, spintelių ar sieninių lentynų. Tokiu būdu lengvai ir greitai sukursite papildomos vietos indams, įrankiams ar virtuvės tekstilei. Jei virtuvėje yra pakankamai vietos, galima net įsirengti aukštą spintą maisto atsargoms, buitiniams prietaisams, dėžutėms ar kepimo indams. Siekiant, kad ji būtų kuo patogesnė bei funkcionalesnė, rekomenduojama lentynas miksuoti su stalčiais“ – pataria interjero dizainerė.

Pasak jos, turint mažą virtuvę, reiktų stengtis atlaisvinti nuo daiktų stalviršį, kad daugiau vietos liktų maisto ruošimui. Sieniniai skersiniai, kabliukai yra puikus pasirinkimas norint maksimaliai išnaudoti kiekvieną laisvą centimetrą. Čia sukabinti galima samčius, grūstuvus, pjaustymo lenteles, sietelius ar net susidėti prieskonius.

Dar keli būdai sutaupyti

Atnaujinant virtuvę, sutaupyti galima ir renkantis smulkias interjero detales, dekoracijas. Tokius sprendimus atidedant vėlesniam laikui.

  • Rinkitės sieninę plokštę vietoje keramikinių plytelių. Dažnai virtuvės kainą padidina sprendimas tarp stalviršio ir pakabinamų spintelių klijuoti keramikines plyteles. Įsigijus tam skirtą sieninę plokštę – sutaupysite.
  • Taupykite dekoracijų, papildomos apdailos sąskaita. Papildomi dekoratyviniai elementai tokie kaip karnizai, dekoratyvinės plokštės, apšvietimo elementai kainuoja papildomai. Jie virtuvei suteikia jaukumo ir papildomų funkcijų, tačiau jų atsisakius, baldų patogumas nenukentės. Visa tai galėsite įsigyti vėliau.
  • Atnaujinkite tik aksesuarus. Net atnaujinus stalčių ir spintelių rankenėles ir prie jų priderinus keletą naujų aksesuarų, pavyzdžiui, stalo tekstilę, indus – bendrą virtuvės vaizdą galite iš esmės atnaujinti.


Visos paslaugos – arčiau namų

IKEA planavimo ir prekių užsakymo vieta Šiauliuose duris atvėrė rugpjūčio pabaigoje. Čia šiauliečiai gali gauti profesionalią pagalbą ir konsultacijas planuojant individualius namų apstatymo sprendimus: virtuves, spintas ir kt. Šiaulių IKEA‘oje pirkėjai gali apžiūrėti siūlomus virtuvių, spintos ar kitus namų interjero sprendimus gyvai, iš anksto užsisakyti individualias IKEA planuotojų paslaugas arba, padedami darbuotojų, patys susiplanuoti reikiamą sprendimą tam skirtose planavimo erdvėse. Nauja pirkėjų aptarnavimo vieta suteikia galimybę gauti žinių, įkvėpimo ir praktiškų sprendimų kasdieniam gražesniam gyvenimui namuose už mažą kainą. Be planavimo paslaugų, Šiaulių IKEA‘oje taip pat galima ne tik užsisakyti konkrečių prekių, tačiau ir atsiimti užsakymus, atliktus internetu, užsisakyti prekių pristatymą į namus ar pasinaudoti kitomis teikiamomis paslaugomis.

IKEA planavimo ir prekių užsakymo vieta yra įsikūrusi prekybos centre Gegužių g. 30.