IKEA, Švedijos sprendimų namams bendrovė, jau netrukus – ankstyvą rudenį – atidarys pirkėjų aptarnavimo vietą Šiauliuose. Gegužių gatvėje atsidarysiančioje planavimo ir prekių užsakymo vietoje bus galima pasisemti įkvėpimo ir žinių apie namų įrengimą, susiplanuoti ir užsisakyti baldų bei aksesuarų. Tačiau jau dabar, nelaukiant IKEA'os atidarymo, galima pradėti planuoti savo svajonių daiktų laikymo sprendimus skaitmeniniais planuokliais, prieinamais čia. IKEA dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė dalinasi keturiais žingsniais, padėsiančiais susikurti svajonių spintą.

1. Išmatuokite turimą erdvę

Prieš rinkdamiesi spintą ar bet kurį kitą daiktų laikymo sprendimą, pavyzdžiui, lentynas, pirmiausia įsivertinkitę erdvę, kurioje norite statyti baldą. Svarbu tiksliai išsiaiškinti, kiek vietos turite. Pasitelkite į pagalbą metrą ir išsimatuokite visus reikalingus matmenis – aukštį, plotį ir gylį. Matuojant svarbu atsižvelgti į bet kokius erdvės ypatumus, pavyzdžiui, nišą ar nuožulnias lubas, taip pat kitus sienų nelygumus – radiatorius, vamzdžius ar kištukinius lizdus. Spintas ar daiktų laikymo sprendimus IKEA'oje galima susiplanuoti individualiai.

Jei norite spintos su varstomomis durimis, įsitikinkite, kad yra pakankamai vietos joms pilnai atidaryti. Kad dar geriau įsivaizduotumėte, kaip spinta galėtų atrodyti, ant sienos, pasinaudodami popierine lipnia dažymo juosta, galite nusibrėžti būsimo baldo kontūrus. Numačius per siaurą ar per gilią spintą, bus nepatogu joje laikyti daiktus – lentynose rūbai skęs, juos bus nepatogu pasiekti ar, priešingai, drabužiai netilps. Per aukštai įrengus drabužių skersinį, jausite diskomfortą naudodamiesi spinta.

2. Įsivertinkite reikalingą spintos dydį

Jūsų spintos vidaus organizavimas ir jos talpumas priklauso nuo jūsų pasirinkimų. Nesvarbu, kokį baldo vidaus variantą pasirinktumėte susiplanuoti, ji turi būti ne tik patraukli vizualiai, bet ir funkcionali. Jei daugiausia dėvite marškinėlius ir džinsus, spinta, atitinkanti jūsų poreikius, greičiausiai bus visiškai kitokia nei tų, kurių garderobe didžiąją dalį rūbų sudaro ilgos suknelės ar kiti ilgi drabužiai.

Standartinis spintos gylis – 60 cm. Jeigu planuosite spintą stumdomomis durimis, numatykite bent 70 cm gylį. Jeigu spintos viduje planuojate stalčius, geriausia juos išdėstyti iki 1,2 m aukščio – taip bus patogiausia jais naudotis. Norėdami maksimaliai išnaudoti būsimos spintos erdvę, apgalvokite, ką laikysite viršutinėse lentynose ir ką patogiau laikyti apačioje. Taip pat, prieš perkeliant daiktus į būsimą spintą, gali būti pravartu atsisveikinti su tais drabužiais ar daiktais, kurie nebereikalingi, tačiau vis dar užima vietą.

3. Netikėtos spintos funkcijos

Įsivertinkite, ar spintoje laikysite tik drabužius, ar ruošiatės joje paslėpti ir kitus rakandus, pavyzdžiui, siurblį-robotą, kelioninius lagaminus ar miegmaišius. Atitinkamai, planuojant spintą, galima tam nusimatyti papildomas erdves ir ertmes. Pavyzdžiui, galbūt jums ištraukiamoji batų lentyna bus patogesnė nei įprastos permatomos batų dėžės, o gal mielai naudositės ištraukiamu padėklu su skirtuku, kur laikysite papuošalus ar kitus aksesuarus? Skirtingas spintos funkcijas ir aksesuarus bus galima pamatyti praktiškai apsilankius Šiaulių IKEA'oje arba jau dabar adresu www.IKEA.lt

4. Pasirinkite norimos spintos tipą

Naudodamiesi nemokamu skaitmeniniu baldų planuokliu, esančiu www.IKEA.lt, galite eksperimentuoti ir kurti 2D arba 3D dizainus. Įrankis jums leis praktiškai išbandyti įvairius spintos derinius virtualiai, žaisti stiliais ir spalvomis, kol rasite jums tinkamiausią variantą ir būsite visiškai patenkinti rezultatu. Planuoklis taip pat padės geriau suprasti, ar jūsų norai atitinka turimą erdvę, galėsite nuspręsti, kuris spintos variantas priimtiniausias: uždaros, atviros, o gal mišrios.

  • Laisvai pastatomos spintos puikiai tiks, jei tiesiog norite turėti atskirą vientisą spintą. Galite rinktis modelius su slankiojančiomis ar varstomomis durimis, įvairių dydžių ir išvaizdos. Daugelis IKEA laisvai pastatomų spintų priklauso baldų šeimoms, pavyzdžiui, HEMNES, HAUGA, todėl prie jų lengvai rasite derantį lovos rėmą ar naktinius staliukus.
  • Spintos varstomomis durimis – klasikinis pasirinkimas, tinkamiausias tiems, kurie turi pakankamai vietos. Šis baldas paprastai būna dviejų ar trijų durų, jame gali būti įmontuoti ir papildomi stalčiai tvarkai palaikyti. Tokia spinta gali būti išskirtinė kambario puošmena – išsirinkę įmantrias rankenėles, pastelinę spalvą, galėsite sukurti išskirtinį šiuolaikinio ar klasikinio stiliaus kambario akcentą.
  • Stumdomų durų spinta tiks bet kurioje erdvėje. Ji efektyviai išnaudoja erdvę – nereikės numatyti vietos durų varstymui. Šis pasirinkimas erdvėms suteikia elegantiškos ramybės bei apsaugo nuo dulkių. Spintą galite sukurti tokią, kuri įsilies į aplinką – ją planuodami, rinkitės spalvas, apdailą ir detales, papildančias interjerą.
  • Atviros spintos, pavyzdžiui, ELVARLI šeimos baldai, yra tinkamas variantas, jei mėgstate matyti tai, ką turite. Jas lengva tvarkyti, pakeisti naudojant pridėtines dėžutes, skirtukus ir pan. Taip pat jos gali tarnauti kaip sienelė, atskirianti kambario erdves, sukurianti tam tikrą privatumą.

Jei norite vientisesnio namų interjero, rinkitės uždarą spintą su varstomomis ar stumdomomis durimis. Jos taip pat suteiks daugiau tvarkos jausmo, mat nesimatys spintos turinio.

5. Spintos vidus ir paskutiniai akcentai

Spintos bus talpiausios ir tarnaus efektyviausiai, jeigu dėmesio bus skiriama ne tik jų išorei, bet ir vidui – tam pasitarnaus skyreliai, skirtukai, dėžutės, kabyklos ir panašūs aksesuarai. Planuojant spintą, pravartu numatyti, kur bus įtaisyti papildomi skyreliai, stalčiai – kojinių ar įvairių šalikų laikymui, patogi kabykla – tokia, kurioje tilptų ir žieminiai paltai ar slidinėjimo apranga, ir vasarinis paplūdimio pončas. Kasdieniame gyvenime itin praverčia ir specialūs stalčių įdėklai su skyreliais smulkiems daiktams laikyti.

Dažnas batus laikome spintoje. Kad vizualiai atrodytų tvarkingiau, planuokite juos sudėti į tam skirtas dėžutes. Taip juos apsaugosite nuo dulkių, braižymosi ir galėsite tvarkingai laikyti spintoje: apačioje, po sukabintais drabužiais, arba lentynose virš jų.

Dar vienas priedas, kuris pravers tamsiuoju paros metu, yra spintos LED šviestuvai su jutikliu. Jie leis matyti net tolimiausiuose kampeliuose padėtus daiktus.

Konsultacijos, kaip susiplanuoti geriausią daiktų laikymo sprendimą jūsų namams – jau netrukus

Tie, kuriems reikia profesionalios pagalbos ar kyla klausimų, kaip susiplanuoti efektyviausius daiktų laikymo sprendimus, jau netrukus galės gauti nemokamas konsultacijas Šiaulių mieste ankstyvą rudenį atsidarysiančioje IKEA planavimo ir prekių užsakymo vietoje. Norintieji jau dabar gali pradėti planuoti savo sprendimus namams nemokamu planuokliu, prieinamu adresu https://www.ikea.lt/lt/planavimo-programos

IKEA planavimo ir užsakymo vietos tikslas – įkvėpti pirkėjus, dalytis namų apstatymo žiniomis ir sprendimais bei teikti aukšto lygio specialistų pagalbą arčiau namų. Be planavimo paslaugų, Šiaulių IKEA'oje bus galima ne tik užsisakyti konkrečių prekių, tačiau ir atsiimti užsakymus, atliktus internetu, užsisakyti prekių pristatymą į namus ar pasinaudoti kitomis teikiamomis paslaugomis.