„Virtuvė yra viena svarbiausių erdvių namuose. Dabar planuoti naują virtuvę ar atnaujinti senąją, susiskaičiuoti reikiamą biudžetą ar net išbandyti skirtingus virtuvės stilius ir baldų derinius yra paprasčiau – viską galima padaryti namuose, tiesiog kompiuterio ekrane. Nemokama virtuvės planavimo programa internete leis susikurti projektą nuo nulio“, – teigia Eimantė Nemanė, IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė.

Virtuvė

1. Atraskite savo virtuvės stilių

Skirkite šiek tiek laiko pasvajoti, apgalvoti savo poreikius, paieškokite idėjų ir nuspręskite, ko norite savo virtuvėje. Išsigryninę prioritetus bei idealios virtuvės viziją, galėsite ieškoti geriausio varianto, tinkančio būtent jūsų erdvei ir piniginei.

Virtuvė

„Pradėti galima apsisprendžiant, kokio stiliaus link norite judėti. Pagalvokite, ar jums labiau prie širdies klasikinio tipo virtuvė su daugybe stalčių ir detalių, ar modernus ir švarus dizainas su vos keliais akį traukiančiais akcentais. O gal jūsų svajonių virtuvė yra kažkur per vidurį? Nors tarp dažniausių pasirinkimų vyrauja tradicinio stiliaus arba blizgių fasadų virtuvės, paskutiniu metu pirkėjai vis dažniau renkasi aplinkai draugiškus sprendimus, pavyzdžiui, fasadus, pagamintus iš perdirbtų plastiko butelių”, – pastebi E. Nemanė.

Virtuvė

Interjero dizainerė atkreipia dėmesį, kad šviesios spalvos vizualiai didina erdvę. Taigi, jei nedidelėje virtuvėje norite sukurti erdvumo įspūdį, virtuvinius fasadus rinkitės šviesesnių spalvų arba tokios pačios spalvos kaip sienos. Kalbant apie medžiagas, erdvumo įspūdį kuria blizgūs, marmuro margumo ar šviesūs medžio rašto fasadai. O siekiant maksimaliai išnaudoti turimą erdvę, patartina rinktis spinteles iki pat lubų. „Naudodamiesi nemokamomis namų planavimo programomis, galite eksperimentuoti ir susikurti 2D ar 3D projektus. Taip virtualiai išbandysite įvairius baldų derinius, pažaisite su stiliais ir spalvomis, kol rasite sau tinkamiausią variantą ir liksite patenkinti rezultatu“, – patarimais dalinasi interjero specialistė.

Virtuvė

2. Suplanuokite savo virtuvę

Virtuvės planavimas yra etapas, kai jūsų svajonės ir idėjos įgauna formą. Tačiau kartu tai procesas, kai reikia priimti konkrečius sprendimus, kurie nulems, ar virtuvė bus patogi. Šiame etape pirmiausia pagalvokite, kaip įprastai naudojatės virtuve ir kas jums patogu, pažvelkite į esamą virtuvę ir sudarykite jums patinkančių ir nepatinkančių dalykų sąrašą.

Virtuvė

„Galbūt ieškote sukomplektuotos virtuvės sistemos, kurią lengva pritaikyti savo poreikiams, ar paprastesnės, bet visiškai funkcionalios, kurią galėtumėte įsirengti per dieną? Sprendimą lems poreikiai, norimas stilius ir biudžetas. Norintys susikurti individualiai erdvei pritaikytą virtuvę gali rinktis aukščiausios kokybės IKEA virtuvės baldus METOD, kuriems taikomas 25 metų garantinis laikotarpis. Visais atvejais atkreipkite dėmesį į tokias praktiškas detales, kaip elektros lizdai, vamzdynų įvadai ir pan.”, – pataria interjero dizainerė.

Virtuvė

Ji priduria, kad, naudojantis planavimo programomis, galima „pasimatuoti“ įvairius variantus – skirtingus fasadus, atviras ar uždaras lentynas, spinteles ar stalčius – bei šiuos virtualiai padarinėti ir įsitikinti, kad vienas ar kitas sprendimas niekur nekliūna ir bus patogus. Prireikus profesionalios pagalbos ar kilus klausimams, bet kuriame etape galima konsultuotis su IKEA virtuvių planavimo specialistais – telefonu ar rezervuojant nuotolinę konsultaciją. O gal norite visą planavimo etapą palikti profesionalams? Tereikia užpildyti virtuvės planavimo formą ir laukti, kol specialistai susisieks dėl tolimesnių veiksmų.

Virtuvė

„Svarbu atminti, kad geras virtuvės planas prasideda nuo tikslaus erdvės išmatavimo – tai visų tolesnių žingsnių pagrindas. Čia būkite itin tikslūs, skirkite tam pakankamai laiko ir dėmesio. Tai galite padaryti patys arba užsisakyti patalpos matavimo paslaugą. Įsigijusiems IKEA virtuvės baldų komplektą ši paslauga nekainuoja“, – sako E. Nemanė.

Virtuvė

3. Paskirstykite biudžetą

Išbandę įvairius variantus ir išsisaugoję labiausiai patikusius, matysite savo projekto sąmatą bei reikiamų prekių sąrašą. Nemokamoje virtuvės planavimo programoje pridedamas išsamus visų prekių, kurios yra virtualiame projekte, sąrašas ir kiekvienos kaina atskirai, tad galite jį koreguoti pagal poreikius ir turimą biudžetą.

Virtuvė

„Virtuvė susideda iš atskirų smulkių detalių, tad nebūtina įsigyti viską iš karto – galbūt norėsite išskaidyti išlaidas laike ir pirmiausia įsigyti būtiniausias dalis bei apatines spinteles ar stalčius, o sienines spinteles pridėti vėliau. Savo projekto planą su prekių sąrašu turėsite išsisaugoję ir bet kada galėsite prie jo grįžti“, – pataria IKEA interjero dizainerė.

Virtuvė

Įkvėpimas ir nemokamos paslaugos namams

IKEA planavimo ir prekių užsakymo vieta Šiauliuose atsidarys ankstyvą rudenį. Čia šiauliečiai gaus profesionalią pagalbą ir konsultacijas, planuojant individualius namų apstatymo sprendimus: virtuves, spintas ir kt. Pirkėjai galės iš anksto užsisakyti individualias IKEA planuotojų paslaugas arba, padedami darbuotojų, patys susiplanuoti reikiamą sprendimą tam skirtose planavimo erdvėse. Nauja pirkėjų aptarnavimo vieta suteiks galimybę dar daugiau Lietuvos gyventojų gauti žinių, įkvėpimo ir praktiškų sprendimų kasdieniam gražesniam gyvenimui namuose už mažą kainą. Be planavimo paslaugų, Šiaulių IKEA‘oje bus galima ne tik užsisakyti konkrečių prekių, tačiau ir atsiimti užsakymus, atliktus internetu, užsisakyti prekių pristatymą į namus ar pasinaudoti kitomis teikiamomis paslaugomis.

Daugiau informacijos ir nemokamas planavimo programas rasite čia.