Parama padėjo galutinai pasiryžti

V. Mikalajūnas, įsirengęs saulės elektrinę ant savo gyvenamojo namo stogo, teigia, nusprendęs pereiti prie saulės energijos, nes nori mažiau mokėti už elektros energiją ateityje.

„Juk be elektros energijos – niekur. Turime namą, kuriame, atrodo, viskas susiję su elektra: šiluma, apšvietimas, karštas vanduo“, – pasakoja jis.

Vyras namuose įsirengė 5,5 kW galios saulės elektrinę, o, kaip pats skaičiuoja, per mėnesį sunaudoja apie 450 kWh. „Įrengtas skaitiklis saulės elektrinėje rodo, kiek joje pagaminama ir kiek sunaudoju elektros, todėl labai patogu stebėti bei vertinti. Man naudingiausia naudoti elektros prietaisus dienos metu, tada aš elektros nesuvartoju papildomai: ką pagamina mano saulės moduliai, tą ir sunaudoju. Be to, nebereikia man iš elektros tinklų imti papildomos elektros energijos. Naktį pasiimu elektrą, jeigu esu jos sukaupęs, iš elektros tinklų ir moku mokestį tik už pasinaudojimą tinklais“, – džiaugiasi V. Mikalajūnas.

Įsirengti saulės elektrinę vyrui padėjo suteikta Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) parama. Būtent finansinė pagalba ir paskatino vyrą galutinai apsispręsti.

„Skaičiuoju, kad saulės elektrinė man turėtų atsipirkti per septynerius metus. Ėmiau paskolą, todėl nereikėjo didelių investicijų pačioje pradžioje. Aišku, man reikės mokėti palūkanas, grąžinti tą paskolą, bet už savus pinigus statant tokios galios elektrinę būtų reikėję beveik 6 tūkst. eurų.“, –sako V. Mikalajūnas.

Nuo sutarties pasirašymo praėjo tik du mėnesiai

Pretenduoti į paramą gali pasirodyti sudėtinga misija, reikalaujanti ypatingų įgūdžių, tačiau V. Mikalajūno pavyzdys įrodo – tai gali būti paprasta, jeigu padeda specialistai.

„Specialistai man padėjo susitvarkyti dokumentus, reikiamus paramai gauti. Esu labai patenkintas „Ignitis“ darbuotojais, nes šiaip pačiam viską susitvarkyti atrodo sudėtinga. Juk, kaip ir bet kurioje srityje, yra savų niuansų, kuriuos reikia žinoti. Man atrodo, kad kiekvienas turi dirbti savo darbą. Viskas truko labai trumpai: nuo sutarties pasirašymo praėjo du mėnesiai ir saulės elektrinė jau buvo ant mano namo stogo ir mano poreikiams jau buvo gaminama elektra“, – pasakoja V. Mikalajūnas.

Energija gaminama net tada, kai lyja

Įsirengęs saulės elektrinę pietryčių pusėje, vyras tvirtina, kad dar prieš montuojant saulės elektrinę stebėjo, kurioje pusėje geriau tai daryti. „Ir dabar matau, kad saulės užtenka. Pavyzdžiui, visą dieną lyja, tačiau jau patekėjus saulei, elektra jau yra gaminama. Saulės net nesimato – apsiniaukę, lyja, bet vis tiek kažkiek yra gaminama. Manau, kad bus gaminama ir žiemą, kai tos saulės mažiau bus“, – sako V. Mikalajūnas.

Vyro pavyzdys parodo, kad pereiti prie saulės energijos nėra sudėtinga, o kreipiantis į savo srities profesionalus – viskas tampa dar paprasčiau. Galiausiai, nereikia ir didelių pradinių investicijų – suteikiamos palankios sąlygos pasiimti paskolą.

„Bet kokiu atveju, saulės elektrinė, kuri gamina pridėtinę vertę – geriau nei turėti pinigus kišenėje ar banke. O įsirengus saulės elektrinę visada gauni mažesnes sąskaitas už elektrą. Man elektrinė praktiškai atneša pelną – aš mažiau už elektrą mokėsiu ir ateityje, kai jau būsiu pensininkas“, – džiaugiasi V. Mikalajūnas.

Šiuo metu Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) yra paskelbusi du skirtingus kvietimus paramai saulės elektrinėms gauti. Vienas jų – saulės elektrinėms, kurios gali būti įrengtos gyvenamuose individualiuose namuose, pastatuose ar sklypuose. Antrasis kvietimas – įsigyjant nutolusias saulės elektrines iš saulės parkų. Be to, paramą gali gauti ir visi norintieji padidinti jau turimos saulės elektrinės galią iki 10 kW.

Įsigyjant nutolusią saulės elektrinę iš saulės parkų ar įsirengiant elektrinę su įtampos keitikliu gyvenamajame name, žemės sklype arba kitame pastate, suteikiama iki 323 eurų už 1 kW, o įsirengiant elektrinę gyvenamajame name, žemės sklype arba kitame pastate be įtampos keitiklio – iki 243 eurų už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios. Pateikti paraiškas APVA galima iki spalio 21 d. 17.00 val.

Užsakymo nr.: PT_85435961