Pirmieji maisto ir virtuvės atliekų surinkimo rezultatai

Per pirmąjį šių metų maisto ir virtuvės atliekų surinkimą, sausio 6 d., iš viso surinkta 14,140 t maisto ir virtuvės atliekų. Surinktą didelį atliekų kiekį lėmė praėjusios šventės ir tai, kad naujaisiais konteineriais gyventojai pradėjo naudotis anksčiau nei šie pradėti aptarnauti, t. y. nesulaukus šių m. sausio 1 d.

Sekančių surinkimų metu surenkama nuo 6 iki 7 tonų maisto ir virtuvės atliekų – atliekų vežimo dieną konteinerių užpildymas nesiekia nei 50 proc.

Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo priemonės

Didžioji dalis savivaldybių maisto ir virtuvės atliekų atskiram surinkimui pasirinko naudoti konteinerinę sistemą, tik Vilniaus regiono savivaldybės nusprendė tam naudoti plastikinius maišus ir maisto atliekas rinkti kartu su mišriosiomis atliekomis tuose pačiuose konteineriuose. ŠRATC atkreipia dėmesį, kad gyventojai turi remtis savo regione teikiama informacija, kadangi skirtinguose regionuose ar savivaldybėse atliekų rūšiavimo ir surinkimo būdai gali skirtis.

Šiaulių miesto gyventojams maisto ir virtuvės atliekų rūšiuojamojo surinkimo viešinimo akcijos metu buvo išdalinta daugiau nei 10 tūkst. kibirėlių, tačiau tai – tik viena iš galimų rūšiavimo priemonių. Namuose gyventojai maisto ir virtuvės atliekas gali rūšiuoti į jiems patogias, jau turimas talpas, pvz., kibirėlį ar maišelį. Į konteinerį maisto ir virtuvės atliekas galima mesti tiek su maišeliu, tiek be jo.

Maisto ir virtuvės atliekų konteinerių aptarnavimas ir priežiūra

Šiaulių mieste, prie daugiabučių namų naujai įrengtų pusiau požeminių konteinerių aikštelių, pastatyta 300 vnt. maisto ir virtuvės atliekoms skirtų konteinerių. Atskirai surinktos atliekos išvežamos du kartus per savaitę, trečiadieniais ir šeštadieniais.

Maisto ir virtuvės atliekų surinkimo konteineriai yra pritaikyti tokio tipo atliekoms rinkti – juose yra įrengtas specialus dangtis su biofiltru, o po kiekvieno atliekų surinkimo konteineriai yra dezinfekuojami, tad nerimauti dėl nemalonių kvapų ateityje nereikėtų.

Kam skirti maisto ir virtuvės atliekų konteineriai?

Primenama, kad į maisto ir virtuvės atliekų konteinerius galima mesti mėsos, žuvies, pieno, vaisių, daržovių, kitų maisto produktų likučius, arbatos tirščius ir pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, riebalais ar kitais maisto produktais suteptą popierių ir popierinius rankšluosčius, kambarinius augalus ir jų dalis. Tokių atliekų susidaro kiekvienuose namuose.

Į maisto ir virtuvės atliekų konteinerius negalima mesti skystų maisto likučių, maisto atliekų su stiklinėmis pakuotėmis, tabako gaminių, vaistų, namų augintinių kraiko, panaudoto tualetinio popieriaus ir kitų šiai atliekų rūšiai netinkamų atliekų.