IKEA, Švedijos sprendimų namams bendrovė, jau netrukus – ankstyvą rudenį – atidarys pirkėjų aptarnavimo vietą Šiauliuose. Gegužių gatvėje atsidarysiančioje planavimo ir prekių užsakymo vietoje bus galima pasisemti įkvėpimo ir žinių apie namų įrengimą, susiplanuoti ir užsisakyti baldų bei aksesuarų.

Prižiūrimas čiužinys tarnauja ilgiau

Tam, kad užmigtume ir tinkamai pailsėtume, kūnas pirmiausia turi atsipalaiduoti. Dažnai net nesusimąstome, jog pagrindas, ant kurio miegame, gali tapti kliūtimi tai padaryti.
„Pagalvokite, kiek laiko jums tarnauja jūsų čiužinys? Jei jis pernelyg išgulėtas ar per kietas, sunkiai atsipalaiduosite, bus nepatogu. Pravartu periodiškai kas kelis mėnesius, pusmetį apsukti čiužinį į priešingą pusę tam, kad jis tarnautų ilgiau bei išsigulėtų tolygiai. Čiužinio tarnavimo laiką taip pat prailgina čiužinio apsaugos naudojimas. Svarbu prisiminti ir tai, kad laikui bėgant, čiužiniuose prisikaupia dulkių ir dulkių erkučių. Skaičiuojama, kad per savo tarnavimo laiką čiužinys sugeria apie 300 l žmogaus prakaito. Tad jį rekomenduojama keisti maždaug kas 8-10 metų“, – pasakoja IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.

Miegamasis

Jei renkatės naują ar pradedate svarstyti čiužinio keitimą, interjero dizainerė atkreipia dėmesį į kelis aspektus.

„Svarbiausia, kad čiužinys būtų patogus pačiam žmogui, o tai itin individualu. Todėl renkantis jį visuomet kviečiame pirkėjus patiems išbandyti dar būnant IKEA‘oje: atsigulti įprasta miegojimo poza, pasivartyti, įvertinti, ar gerai jaučiasi gulėdami. Vis tik kūnui reikia vieno-trijų mėnesių priprasti prie naujo pirkinio, tad IKEA suteikia galimybę per 90 dienų čiužinį grąžinti ar pakeisti kitu, jeigu jis nepatiko. Visiems IKEA čiužiniams taip pat taikoma 10 metų garantija“, – sako IKEA specialistė.
Pasak jos, renkantis naują pirkinį, vertėtų atsakyti į kelis klausimus.

Miegamasis

„IKEA asortimente yra čiužinių daugelio skoniui ir patogumui: nuo įprastų iki aukščiausios kokybės, pagamintų iš natūralių medžiagų. Prieš renkantis jį, pirmiausia reikėtų sau atsakyti, kokio kietumo čiužinio norite. Patarasis priklauso nuo spyruoklių, putų poliuretano ar latekso branduolio bei viršutinio sluoksnio, tačiau kaip ir minėjau, pirmiausia yra svarbu išbandyti čiužinį patiems. Tai, kas patogu jūsų draugams, nebūtinai tiks jums, o padėti apsispręsti gali ir patogaus miego gidas“, – sako E. Nemanė.

Patogaus miego gidą galima rasti internete čia.

Pagalvės pasirinkimo ypatybės

Renkantis pagalvę, ji turėtų atitikti keletą svarbiausių kriterijų: prisitaikyti prie individualių galvos ir kaklo poreikių, neiškreipti stuburo, nealergizuoti bei būti lanksti. Kitaip tariant, tinkamiausia pagalvė yra ta, kuri miego metu jūsų galvą ir kaklą gali išlaikyti lygioje padėtyje su stuburu.

Miegamasis

„Jei didžiąją laiko dalį miegate ant nugaros, tinkamiausia bus žemesnė pagalvė. Ji laikys kaklą taip, kad galva nelinktų į priekį. Miegantiems ant šono patarčiau rinktis aukštą pagalvę – tokia pagalvė užpildys ertmę, esančią tarp jūsų ausų ir pečių linijos. Dažniausiai miegantiems ant pilvo taip pat patariama rinktis žemą pagalvę, kuri padės išvengti kaklo srities įtempimo. Tačiau geriausia būtų, jei įprastumėte miegoti ant šono ar nugaros, kadangi miegojimas ant pilvo gali sukelti įvairių nugaros ir stuburo negalavimų. Kaip ir renkantis čiužinį, galutinis pasirinkimas – individualus. Tinkamiausia pagalvė bus ta, ant kurios miegant jausitės pailsėję“, – pasakoja specialistė. Jei dvejojate, kokią pagalvę rinktis, atkreipkite dėmesį ir į ergonominius variantus, tinkamus daugeliui miegojimo pozų.

Aplinka taip pat svarbi

Be tinkamos lovos, čiužinio ar pagalvės, svarbi ir erdvė, kurioje ilsimasi. Net jeigu gyvenamasis kambarys tarnauja kaip miegamasis naktį, jį taip pat galima pritaikyti kokybiškam poilsiui. IKEA interjero dizainerė atskleidžia, spalvų bei raštų gausa ir netvarka aplink – tai dažniausios miegamajame daromos interjero klaidos. Ji dalijasi praktiniais patarimais, kaip į miegamąjį įnešti daugiau harmonijos.

Miegamasis

„Atkreipkite dėmesį, kiek ir kaip jūsų miegamojo erdvėje yra paskirų daiktų – pastarieji labiausiai prisideda prie vizualinės netvarkos. Jų organizavimui pasitelkite spintas, lentynas, komodas ar dėžes, viską sudėliojus į tinkams vietas, atsiras ne tik daugiau tvarkos, bet ir ramybės jausmo, taip nesikaups dulkės“, – pataria specialistė.

Miegamasis

Prie gero miego reikšmingai prisideda ir tinkamai parinktos užuolaidos, kurios gali visiškai sulaikyti šviesą. Nors stebėti vaizdą pro langą – malonumas, specialistė primena, jog geresnis miegas yra tada, kai patalpoje – tamsu. „Tam, kad geriau išsimiegotumėte, rinkitės visiškai šviesą sulaikančias užuolaidas. Kad rytais galėtumėte pasimėgauti vaizdu pro langą, nebus būtina lipti iš lovos, jei vietoje įprastų užuolaidų, pasirinksite ritinines užuolaidas, kurias galima pakelti nuotoliniu būdu“, – užbaigia ji.

Konsultacijos, kaip geriausiai susikurti miegamąjį – jau netrukus

Tie, kuriems reikia profesionalios pagalbos ar kyla klausimų, susijusių su ne tik miegamojo, bet ir visų namų interjeru ir jo kūrimu, baldų sprendimų pasirinkimu, netrukus galės gauti nemokamas konsultacijas Šiaulių mieste ankstyvą rudenį atsidarysiančioje IKEA planavimo ir prekių užsakymo vietoje.

Miegamasis

IKEA planavimo ir prekių užsakymo vietos tikslas – įkvėpti pirkėjus, dalytis namų apstatymo žiniomis ir sprendimais bei teikti aukšto lygio specialistų pagalbą arčiau namų. Be planavimo paslaugų, Šiaulių IKEA‘oje bus galima ne tik užsisakyti konkrečių prekių, tačiau ir atsiimti užsakymus, atliktus internetu, užsisakyti prekių pristatymą į namus ar pasinaudoti kitomis teikiamomis paslaugomis.