Nusistatykite prioritetus

„Naujausi kasmet IKEA atliekamo tyrimo „Gyvenimas namuose“ rezultatai atskleidė, jog namų finansai kelia susirūpinimą trims iš keturių Lietuvos gyventojų“, – sako IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė. Nors finansai – aktuali tema daugumai, ji įsitikinusi, kad reguliariai atnaujinti namus sau gali leisti dauguma iš mūsų, ypač kai pokyčiai gali kainuoti vos kelis eurus.

Daiktų laikymo sprendimai

Pasak E. Nemanės, pirmiausia kiekvienam reikėtų įsivertinti, kurios namų erdvės ar vietos šiuo metu kliūna labiausiai. „Aiškiai sau įsivardijus pagrindines vietas, kurias norime keisti, sprendimai pokyčiams ateis natūraliai. Žingsnelis po žingsnelio, net ir po, atrodytų, mažiausių pakeitimų namuose jausitės visai kitaip. Pavyzdžiui, susitvarkius spintą ir sudėjus daiktus į specialiai tam skirtas dėžutes ar krepšelius, atsiras įkvėpimas ir bus lengviau imtis didesnių pokyčių“, – sako interjero dizainerė.

Daiktų organizavimas prieškambaryje

Sienų spalva ir tapetai

Lengviausiai derinamos ir mažiausiai pabostančios yra pastelinės spalvos, beveik baltos ar šviesiai pilkos spalvos tonai, natūralios medžiagos ir augalų raštai.

„Populiariausios baldų spalvos Lietuvos gyventojų namų interjere išlieka balta, rusvai gelsva, smėlio, ruda ir tamsiai ruda, tačiau joms nenusileidžia ir natūralaus ąžuolo, neapdoroto medžio atspalviai“, – pastebi IKEA interjero dizainerė. Ji priduria, kad net tuomet, kai mėgstamiausios spalvos yra natūralios, vis tiek galima pritaikyti drąsių sprendimų, pavyzdžiui, namams parinkus ryškių akcentų.

Daiktų laikymo sprendimai

Ekspertė pabrėžia, kad, norint sukurti namuose atpalaiduojančią ir jaukią atmosferą, pakanka kelių paprastų dalykų. „Miegamuosiuose rinkitės žemės ir ramius atspalvius bei blankesnių tonų paletę. O svetainė jau gali būti žaismingesnė ir ryškesnių spalvų“, – sako E. Nemanė.

Daiktų organizavimas

Miegamuosiuose tapetai taip pat gali būti raštuoti ar margi, tačiau interjero dizainerė vis tiek pataria rinktis nekontrastuojančius tonus, o raštuotas sienas kurti už galvūgalio – taip ryškios spalvos netrikdys ramybės. Svetainėje tai pat reikėtų vadovautis panašiais principais – televizoriaus fone esanti siena neturėtų būti labai marga, nes tai vargins akis. „Verčiau akcentais paverskite vieną ar dvi sienas, kurios gali būti ryškių spalvų, su daugiau aksesuarų“, – sako IKEA interjero dizainerė.

Daiktų laikymo sprendimai

Tekstilė ir dekoracijos

E. Nemanė taip pat atkreipia dėmesį, kad namai gali atrodyti naujai, vien pakeitus sienų spalvą ar namų tekstilę. „Mes IKEA’oje sakome, kad pokyčiai kainuoja nedaug. Tuo galite įsitikinti, pakeitę pagalvėlių užvalkalus – kambario nuotaika iš karto bus kita. Taip pat namus galite dekoruoti, pakeisdami šviestuvų gaubtus ar atsinaujinimui pasitelkdami paveikslus, veidrodžius, vazas, gėles. O atnaujinus visą namų tekstilę: pagalves, užuolaidas ir kilimus, namai pasikeis dramatiškai“, – sako interjero dizainerė.

Daiktų laikymo sprendimai

Tekstilė taip pat yra geriausias būdas greitai atnaujinti vaikų kambarį. Jiems sparčiai augant, atitinkamai keičiasi ir jų poreikiai. „Kambarys, kuriame reikšmingą vietą užėmė žali dinozaurai, vien pakeitus patalynę, užuolaidas, kilimą ir pagalvėles, greitai gali virsti kosminiu laivu su robotais“, – sako interjero dizainerė, primindama, kad tekstilė reikšmingai pakeičia atmosferą ir gali padėti sukurti norimą nuotaiką.

Miegamojo atnaujinimas

Daiktų laikymo sprendimai

Tyrimo „Gyvenimas namuose“ duomenimis, viena iš trijų pagrindinių nusivylimo namais priežasčių Lietuvos gyventojams – per daug daiktų, neturinčių jiems skirtos vietos. Taigi čia, anot IKEA interjero dizainerės, geriausiai pasitarnauja daiktų laikymo sprendimai.

Daiktų laikymo sprendimai

„Kad namų erdvės atrodytų švariai ir tvarkingai, o daiktai nesimėtytų ant grindų, lentynų ir kėdžių, labai svarbu turėti daiktų laikymo sprendimų ir sustvarkyti padedančių priedų. Pavyzdžiui, sukurti tvarką vonios kambaryje padės spintelės, skirtos daiktams laikyti po praustuvu. Taip turėsite papildomų stalčių ir lentynėlių dėžėms, krepšeliams ar maišeliams su daiktais laikyti. Štai specialios daiktams lentynose tvarkingai laikyti skirtos dėžės kainuoja nuo kelių eurų. Svetainės, miegamojo ir vaikų kambario lentynose taip pat galima laikyti dėžutes, puikiai derančias prie interjero“, – sako E. Nemanė.

Daiktų laikymo sprendimai

Ji priduria, kad daiktų laikymo priedų spalvos ir tekstūra turėtų derėti viena prie kitos – naudojant pintus krepšelius, vertėtų apsiriboti vienu ar dviem skirtingais raštais. Interjero dizainerė taip pat pabrėžia, kad, išlaikant švaros įspūdį namuose ir atvirai juose laikant vos kelis daiktus, namai bus išties švaresni, nes ant daiktų nesikaups dulkės, tvarkytis bus paprasčiau, o namai atrodys estetiškai, lakoniškai ir stilingai.

Daugiau šviesių spalvų

Tvarkos jausmą sukurti padės ir dar vienas triukas

„Paprastai žmonės dekoracijas ir mažus niekučius išdėlioja po visus namus: laiko juos atvirose lentynose, spintose su stiklinėmis durelėmis, kabina ant paveikslų ir nuotraukų rėmelių. Aš patariu juos sugrupuoti ir laikyti vienoje paskirtoje vietoje. Taip aksesuarai taps vienu iš namų akcentų, nekurdami chaoso“, – pataria E. Nemanė.

Aksesuarai

Konsultacijos, kaip taupiai atnaujinti namus – jau netrukus

IKEA, Švedijos sprendimų namams bendrovė, jau netrukus – ankstyvą rudenį – atidarys pirkėjų aptarnavimo vietą Šiauliuose. Gegužių gatvėje atsidarysiančioje planavimo ir prekių užsakymo vietoje bus galima pasisemti įkvėpimo ir žinių apie namų įrengimą, susiplanuoti ir užsisakyti baldų bei aksesuarų, padėsiančių taupiai atsinaujinti namus.

Miegamojo tekstilė

IKEA planavimo ir prekių užsakymo vietos tikslas – įkvėpti pirkėjus, dalintis namų apstatymo žiniomis ir sprendimais bei teikti aukšto lygio specialistų pagalbą arčiau namų. Be planavimo paslaugų, Šiaulių IKEA‘oje bus galima ne tik užsisakyti konkrečių prekių, tačiau ir atsiimti užsakymus, atliktus internetu, užsisakyti prekių pristatymą į namus ar pasinaudoti kitomis teikiamomis paslaugomis. Norintieji jau dabar susiplanuoti virtuvę ar kitas namų erdves tai gali padaryti nemokamai internetu: www.IKEA.lt/planavimo-programos

Apie tyrimą „Gyvenimas namuose“:

Tarptautinis tyrimas „Gyvenimas namuose“ IKEA užsakymu 2022 m. buvo atliktas 37 šalyse, apklausta daugiau nei 37 tūkst. respondentų (Lietuvoje – kiek daugiau nei 1000). Tyrimo metu siekiama išsiaiškinti gyvenimo namuose specifiką, iššūkius skirtingose pasaulio šalyse. Tyrimo įžvalgos vėliau naudojamos kuriant IKEA prekes bei siūlant sprendimus namams.