Solo partijas šiame koncerte taip pat atliks ir choro gerbėjams jau pažįstami atlikėjai, choro draugai Petunija (Agnė Šiaulytė) ir Simonas Krukonis, o hiphopo stiliaus giesmes gliaudys Echoes (Gytis Valickas). Taip pat pirmą kartą su choru giedos solistė Paulina Skrabytė.

Įvairių stilių atlikėjai užsikrečia gospelo energija

Vis tik solistai šįkart sudarys mažesnę koncerto dalį – skambės daugiau choro.

„Šiemet esame įvairesni muzikos stiliais – programoje yra tikro hiphopo, kurio iki šiol neturėjome. Gal gąsdino bažnyčios akustika (kad greitas ir ritmingas kūrinys bažnyčioje aidės), gal neradome, kas sugebėtų tokio stiliaus kūrinį padėti išpildyti? Bet šįkart tikime, kad hiphopas bažnyčios skliautuose vis tik suskambės. Be to, šis stilius sudaro didelę gospel muzikos ir kultūros dalį,“ – sako choro vadovė Kristina Žaldokaitė. Repuoti hiphopo kūrinį choro vadovė pakvietė dainų autorių ir atlikėją Echoes (Gytį Valicką).

Tautvydo Juknevičiaus nuotr.

„Gospel stilius man nėra naujas, bet, žinoma, prie šio žanro tenka prisiliesti labai retai. Ir tikrai retai tenka gauti tokį pliūpsnį energijos, kurią suteikia choras. Nors atlieku solo, jaučiuosi kaip mažas sraigtelis dideliame variklyje. Choras džiaugiasi ir tiesiog kaifuoja nuo to, ką daro. Ir tai užkrečiama! Mano kūrinyje daug greito teksto, bet su choru stovėti vienoje scenoje daug drąsiau – net ir nemokėdamas žodžių nebijočiau,“ – juokėsi G. Valickas.

Beje, Echoes atliekamas kūrinys gimė sujungus du gospel kūrinius į vieną.

„Gospeljonų“ choro vadovė Kristina Žaldokaitė sako, kad tie, kurie niekada nėra girdėję šio choro, atėję gaus tiesiog didelę dozę viltingos ir džiugios muzikos. Šios muzikos aistringa gerbėja yra ir buvusi K. Žaldokaitės kursiokė, dainininkė Rūta Ščiogolevaitė.

Tautvydo Juknevičiaus nuotr.

„Kartu studijavome Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir tuo metu buvau ką tik įkūrusi gospel chorą „Sounds in G“. Rūta buvo pirmoji, kuri įžvelgė mūsų potencialą ir pakvietė kartu dainuoti jos soliniame koncerte. Tai buvo pirmasis choro pasirodymas ir jį pamatė labai plati auditorija. Taigi Rūta yra puiki gospel muzikos žinovė ir gerbėja, todėl nebuvo klausimo, ar dar kartą susitiksime vienoje scenoje – tebuvo klausimas – kada? Šįmet tam atsirado galimybių,“ – sakė K. Žaldokaitė.

R. Ščiogolevaitė pati išsirinko savo atliekamą kūrinį ir kartu – naują vokalinį iššūkį.

Tautvydo Juknevičiaus nuotr.

„Tiek metų svajojome su Kristina Žaldokaite susitikti vienoje scenoje ir įtemptas koncertų grafikas vis neleisdavo, – sako R. Ščiogolevaitė. – Džiaugiuosi, kad pagaliau pavyko, nes šio žanro muzika yra apie mane. Gospel – vienas mano mėgstamiausių muzikos stilių. O kūrinys, kurį išsirinkau (muzikantų šeimos „We the Kingdom“ kūrinį „Holy Water“, - red. past.) nėra man pats patogiausias ir lengvas, bet tikiuosi, kad pavyks jį išpildyti ir atlikti. Na, kad pavyks „Gospeljonų“ chorui – net neabejoju!“

R. Ščiogolevaitė pridūrė, jog koncertas „All things new“ – jos labai laukiamas dar ir dėl to, kad gospel muzikos niša Lietuvoje nėra užpildyta – išgirsti gospel koncertą yra reta proga.

Koncerto repertuaras – apie laisvę ir tikėjimą

„Gospeljonų“ koncerto programoje yra ir kalėdinių kūrinių, tačiau pagrindinė koncerto žinutė sukasi apie kūrinius „Freedom“ („Laisvė“, - angl.) ir vienos iš giesmių frazę „All things new“ („Viskas naujai“, - red. past.)

Tautvydo Juknevičiaus nuotr.

„Kai po ilgų svarstymų pagaliau atradau kūrinį „Freedom“ („Laisvė“), visi kiti kūriniai į programą tarsi patys „pasiprašė“. Nes visi kiti kūriniai taip pat įvairiomis potekstėmis kalba apie laisvę. Kartais mes klaidingai įsivaizduojame, kad tikėjimas tave įspraudžia į kažkokius rėmus – ką turi daryti, ko neturi, ką privalai. Tačiau aš asmeniškai ir mano tikėjimo draugai jaučia, kad Dievui atsiradus gyvenime viskas tarsi lieka taip pat, tačiau įgauna naują prasmę. Atrodo, turi daugiau jėgų daryti gera, – kalbėjo K. Žaldokaitė. – Tas kūdikis, atėjęs į šį pasaulį, jį taip perkeičia, kad tarsi gyveni ten pat, šalia tų pačių žmonių, bet atsitinka vidinė laisvė. Apie tai ir šio koncerto pavadinimas – „All things new“ („Viskas naujai“) – tokia frazė skamba ir vienoje iš giesmių.“

K. Žaldokaitė tikisi, jog šio koncerto gospel kūriniai galbūt paskatins susimąstyti, kas yra tikroji laisvė ir kaip tikėjimas išlaisvina, o ne įkalina tarp dogmų ar taisyklių.