IKEA interjero dizainerės įsitikinimu, tekstilė ir dekoracijos gyvenamąsias patalpas paverčia tikrais namais. Toks pasirinkimas – taip pat greičiausias ir prieinamiausias sprendimas ir norint atnaujinti gyvenamąsias erdves keičiantis sezonui.

„Namų aksesuarai ir tekstilė – kilimai, užuolaidos, pagalvėlės, užtiesalai – itin paprastas būdas sukurti jaukumą ar pakeisti kambario išvaizdą. Šį sezoną vyrauja pastelinės, žemiškos spalvos, pavyzdžiui, žalsva. Pakeiskite pagalvėles į geltonas, parinkite derančių spalvų vazas, paveiksliukus, atnaujinkite kilimą ir, žinoma, įneškite gamtos į namus žaliais augalais ar gėlėmis – ir kambarys padvelks jau artėjančiu rudeniu“, – pasakoja interjero dizainerė E. Nemanė.

Ryškūs akcentai ir neutralios spalvos

Dizainerė dalinasi, namų tekstilę galima rinktis iš daugybės spalvų ir audinių pagal asmeninį skonį ar pageidavimus, o svetainėje derinant įvairius užtiesalus, paklotus ir pagalvėles lengva sukurti jaukią ar atnaujinti esamą aplinką.

„Tekstilė ne tik suteikia komforto jausmą – per jos pasirinkimus kiekvienas galime atskleisti savo individualumą ir kūrybiškumą. Atkreipkite dėmesį į jūsų svetainės interjere dominuojančią spalvą. Bus paprasčiau, jei pagrindinė spalva švelnesnė, žemės atspalvių – tada prie jos galite derinti tiek ryškių spalvų pagalvėles, tiek aksesuarus. Tokie dekoro elementai taip pat gali būti baigiamuoju svetainės akcentu, kuriame vyrauja žemės atspalviai. Ryškioje svetainėje, priešingai, rinkitės pastelinius aksesuarus“, – sako E. Nemanė.

Dizainerė atkreipia dėmesį ir į užuolaidas. „Vos pakeitus užuolaidas, svetainė atrodys visiškai naujai. Pasirinkus tamsesnių atspalvių užuolaidas, erdvė atrodys mažesnė, o šviesių spalvų užuolaidos erdvę vizualiai padidins – rezultatas bus dar geresnis, jei užuolaidas kabinsite nuo pat lubų ar kuo aukščiau virš lango. Mažesnėms patalpoms rekomenduočiau rinktis lengvesnes ir šviesesnes užuolaidas, kurių spalva dera prie bendro interjero. Ypač gerai patalpa atrodys, jeigu pasirinksite ryškesnes už kitus kambario akcentus užuolaidas“, – pasakoja dizainerė.

Ji priduria, kad dieninės užuolaidos puikiai tinka visoms erdvėms. Jas galite rinktis šviesias ir šiek tiek permatomas neutralių atspalvių užuolaidas – taip kambaryje sukursite elegantišką atmosferą. Plonesnės dieninės užuolaidos taip pat gali būti derinamos su storesnėmis naktinėmis arba kitos spalvos dieninėmis užuolaidomis.

Virtuvei atnaujinti – maži ir nebrangūs aksesuarai

Jei jūsų virtuvė sujungta su svetaine, rinkdamiesi virtuvės tekstilės aksesuarus, derinkite juos prie svetainėje esančių. Taip namai atrodys harmoningiau, o juose būti – dar jaukiau.

„Net jei galvojate, kad jūsų virtuvėje tekstilės nėra, galite pasirinkti derančią kepimo pirštinę, virtuvinius rankšluosčius, prie kurių priderinta staltiesė ar stalo servetėlės sukurs harmoningą erdvės vaizdą. Naudojamų popierinių servetėlių atspalvis taip pat gali prisidėti prie vientiso vizualinio vaizdo kūrimo maisto gaminimo erdvėje. Visi šie sprendimai – vos už kelis eurus“, – dalinasi interjero dizainerė.

E. Nemanė akcentuoja, jog nebūtina visų virtuvės aksesuarų pirkti naujai, galbūt pakaks atnaujinti tuos, kuriuos naudojate dažniausiai ar tuos, kuriuos laikote labiausiai matomose vietose, pvz., pakabintus ant sienos esančių pritvirtintų kabliukų.

Miegamojo jaukumas svarbus ir poilsiui

Nežinote, nuo ko pradėti norint atnaujinti miegamojo erdvę? Interjero dizainerė turi ką patarti ir šiuo klausimu. Pirmas dalykas, į kurį turėtumėte atkreipti dėmesį, yra jūsų patalynė.

„Kambarys, kuriame patalynė buvo balta, vien ją pakeitus į kitą spalvą ar raštą, priderinus užuolaidas, kilimą ir pagalvėles, atrodys naujai. Pavyzdžiui, jeigu norite į miegamąjį įnešti daugiau gamtos jausmo – jį susikurti paprasta – pakeiskite esamą patalynę į žalią ar jos atspalvių raštų. Prie jos derinkite pagalvėlių užvalkalus bei lovatiesės spalvą. Jei miegamajame neturite augalų, rekomenduočiau įsigyti keletą, o galbūt iš kitų jūsų namų erdvių pakaks tik kelis jų perkelti į miegamąjį?“, – dalijasi E. Nemanė.

Anot jos, planuojant miegamojo atnaujinimą, taip pat reikėtų laikytis tos pačios taisyklės – pasirinkite vieną pagrindinį akcentą, o viską aplink varijuokite ir derinkite prie jo. Pavyzdžiui, jei patalynė yra ryški ir raštuota, tuomet pagalvėlės ir kilimai neturėtų būti labai margi.

Dizainerė primena, jog tinkamai sutvarkytas miegamasis, kuriame nėra paskirų daiktų ir vizualinės netvarkos, leidžia greičiau užmigti, o temdančios užuolaidos padeda geriau pailsėti, mat kūnas linkęs reaguoti į šviesą aplink.

Galimybė atsinaujinti namus pasitelkiant tekstilę – jau netrukus

Ieškantys įkvėpimo bei tie, kuriems reikia profesionalios pagalbos ar kyla klausimų, susijusių su namų interjeru ir jo kūrimu, atnaujinimu ar skirtingų baldų sprendimų pasirinkimu, netrukus galės gauti nemokamas konsultacijas Šiaulių mieste ankstyvą rudenį atsidarysiančioje IKEA planavimo ir prekių užsakymo vietoje.

IKEA planavimo ir prekių užsakymo vietos tikslas – įkvėpti pirkėjus, dalytis namų apstatymo žiniomis ir sprendimais bei teikti aukšto lygio specialistų pagalbą arčiau namų. Be planavimo paslaugų, Šiaulių IKEA‘oje bus galima ne tik užsisakyti konkrečių prekių, tačiau ir atsiimti užsakymus, atliktus internetu, užsisakyti prekių pristatymą į namus ar pasinaudoti kitomis teikiamomis paslaugomis.